marťan píše:Rád bych ještě vysvětlil Radkovi a bersekrovi,jak jsem to myslel s velrybami,do vlákna o bulbech to už dávat nechci...
I mně je,přirozeně,líto,když k něčemu takovému dojde.Ale to je moje,lidské hledisko,a tím se v přírodě nic řídit nemůže.
Pokud totiž předpokládám,že:
A....v přírodě se nic neděje samúčelně,každý děj má svůj význam,i když jej nedokážeme pochopit.
B...příroda nezná pojem "ZNIČIT".Život se v jednom cyklu střídá se smrtí,jedinec,který uhyne se znovu stává součástí jiných jedinců.
Ten příklad s lososy je zjevný.Ryby putují proti proudu řek,a po vytření vysílením hynou.Stanou se potravou predátorů,ale drtivá většina se ve vodě rozkládá,vzniká bioplankton,zooplankton,korýši.A poté,co se vykulí z jiker plůdek,najde plně prostřený stůl díky tělům svých rodičů.Já si myslím,že v případě velryb je to podobné,ale to není až tak důležité.
Důležité je to,že to má nějaký smysl.
Lidské hledisko je ošemetná věc.Uvedu příklad:
Jako kameraman a režisér připravím dokument o samici geparda,která se snaží uživit svá mláďata.Polovinu kořisti ji seberou lvi a hyeny,má velký problém ,aby její koťata-hebounká,milounká- zůstala na živu.
Vydám se s ní s kamerou na lov,na kraji buše bude čekat v křoví na neopatrnou gazelu,která se pase nedaleko.A pak vyrazí k útoku.Budete jí držet palce,aby ji ulovila a kořist koťatům konečně přinesla.
Jiný dokument.
Tentokrát o gazele,krásné a elegantní,s velkýma smutnýma očima,která se pase a nic zlého netuší.Ale najedu kamerou na křoví- a v něm číhá krvežíznivý gepard.Zatrne vám,a v duchu se modlíte,aby ho gazela zblikla zavčas a zachránila si tu svou nádhernou kůži.
Když budu dobrý režisér a kameraman,budu si s vašimi emocemi dělat,co se mi zlíbí.
Ale příroda má jenom jeden scénář.Buďto je gazela opatrná a zdravá a zachrání si krk,nebo je s ní konec.Se samicí geparda je to stejné.Buďto je dostatečné rychlá a hbitá,nebo vymře po přeslici i po meči.Žádné lidské hledisko v tom roli nehraje,naštěstí.
Takhle vnímám přírodu já,s velikým respektem a pokorou-tak,jak o tom píše Zdena.Naše znalosti jsou jenom zlomek pravdy a naše zásahy do přírody a její "vylepšování" jsou tristní.Nikomu neberu,aby to viděl jinak...