Musím dodat, že ty tři roky, co tento druh zkouším pěstovat, byly vždy v potencionálním období květu napínavé .... bohužel nikdy se nic nestalo, ani květní puk ani keika, prostě nic....dorostla a dozrála pahlíza a tím to zhaslo. Říkal jsem si, že tento poměrně choulostivý druh milující vlhko a nepříliš velké teploty asi doma jen tak nezvládnu a nedovedu jej ke květu. Dnes již mohu říci, že to jde....nemohu stoprocentně tvrdit, že mi v tom pomohly nové podmínky těch igelitových buněk (viz téma- viewtopic.php?f=18&t=2061 ), možná lépe udržující vlhkost než volný prostor místnosti, jisté je že tentokrát se to povedlo a mám před sebou sice jediné, zato neobvykle tvarované a velké poupě - alespoň vzhledem k poměru celé rostliny . Paradoxem je, že jsem je objevil úplně náhodou, protože celou dobu rašilo schované mezi terminálními listy. Od doby, co jsem je poprvé spatřil, uplynuly téměř 3 týdny....dost dlouhá doba zrání poupěte, a to ještě stále není otevřené
Ještě dodám, kvete vlastně pro něj v obvyklou dobu, nyní je v přírodě kde roste vrchol srážkového období (od června zvyšovat po konec září)....takže se tím řídím, a v zálivce a výši vlhkosti nepolevuji, naopak ji decentně od konce července zvyšuji.....určitý útlum ohledně vlhkosti by však měl nastat po odkvětu postupně do dubna, kdy je nejsušší období, naopak teplotní rozdíly mezi dnem a nocí se od října po květen zvyšují s vrcholem rozdílu 13 st.C v prosinci a lednu .....hmmm, dost těžké něčeho podobného dosáhnoutv paneláku.
No...doufám, že se již nic nepokazí a budu vám moci jej za čas představit v plné kráse