to Petr48-jediná poznámka-nikdy jsem nikomu nic nevnucoval.Nevím proč by mělo být špatné přemýšlet a uvažovat o alternativách- místo slepého memorování a následování zajetých systémů...Mám velký problém s tím,že chovám 350 krav 100 koní a 350 ovcí na horách v jejich (téměř) přirozených podmínkách.Stokrát jsem si vyslechl od zelených brundibárů i od svých kolegů vetrinářů ve státní službě,že to takto nelze,že jsou určité regule,které zavedli ti před námi a těch je třeba se držet...

No,pomalu to utichá s tím,jak se ukazuje,že přírodní odchov je ekonomičtější,hezčí a zdravější, než ten, o kterém jsme se my učili na vysoké...

Dneska welfare zvířat přednáším...
A teď se dozvídám,jak rostou orchideje v přírodě,a opět mne někdo přesvědčuje,že člověk to umí jinak a lépe...
Příroda ti ukáže,kudy se jde.
Buďto budeš krmit ptáčky v zimě a zachraňovat velryby vyvržené na mělčinu,nebo přírodě porozumíš...
P.S...mám v těch svých zónách cca 300 kytek,z toho asi 260 botanických.Z paphiopedil (cca 60 ks ) odešlo na hnilobu ze zálivky jedno-concolor.Aspasii lunatu jsem zlikvidoval kvůli podezření na virózu.Uhnilo mi také jedno bulbo (blumii)-příliš hluboko v mechu,odešla i jedna maxilária (i když to není úplně jistý).Jo- a jedno jsem v zásilce vůbec nenašel (Nervilia purpurea)...
Největší chyba byla sestavit substrát pro phragmipedia (cca 60 ks) stejně,jako pro paphiopiedila-rostly,ale zdržel jsem se o půl roku (špatné pH).
Jde mi o to,aby ty kytky jely všem tady,ne o to jestli má někdo pravdu,nebo nee...

P.S.S...ironie nee,spíš si dělám srandu-nejvíce ze sebe...