Viróza
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Re: Viróza
Pavel: Takové tenké vlásky krom CymMV hned tak něco nemá. Je třeba hledat hlavně v orchidejových virech a tam myslím nic podobného není....ale netvrdím že určitě není....
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
To je těžká věc. Před lety jsem koupil od jednoho velmi známého pěstitele L. autumnalis, pěknou kytku. Když vykvetla, byly květy virózní. Bral jsem od něho kytky dál a nic podobného už se nestalo. Na druhé straně znám pěstitele, kteří mají zřemě sbírky zamořené a namlouvají si, že ty sqrny jsou od vody nebo že se flekaté kytky vyléčí zlepšením kultury či salvami fungicidů...
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Karlosi, promiň mi následující dotěrnou otázku. Proč je třeba hledat jen mezi orchidejovými viry? Proč by nebylo možné na orchidej přenést třeba bramborový virus http://bric.postech.ac.kr/species/pviru ... M-V-01.gif nebo Nerine latent virus http://bric.postech.ac.kr/species/pviru ... V-V-01.gif nebo Chrysanthemum virus B http://bric.postech.ac.kr/species/pviru ... B-V-01.gif atd?Karlos píše:Pavel: Takové tenké vlásky krom CymMV hned tak něco nemá. Je třeba hledat hlavně v orchidejových virech a tam myslím nic podobného není....ale netvrdím že určitě není....
Hezký den
Pavel
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Prý se na ně přenáší i virus tabákové mozaiky. 
Naposledy upravil(a) Paphio dne pát 07. zář 2012 19:19:18, celkem upraveno 1 x.
Souhlasím s Pavlem. Ostatně je popsáno mnoho případů napadení orchidejí CMV - okurkový virus. Podle sdělení odborníků, může jakýkoli vir napadnout téměř jakoukoli rostlinu, u které má přiměřené podmínky k životu - a viry nejsou zrovna náročné a vybíravé.
K.
K.
Dobrá, dobrá, tak jen obecné info, zavirovaná P. humilis pochází z Anglie, kde byla určitě i nakažena - skvrny se objevily ihned v 1. roce při rozvinutí listů. Se školkařem teď celou situaci řeším.pavelheger píše: Nicméně k vysoké choulostivosti bych řekl, že by tyto informace měly kolovat spíše v kuloárech než veřejně.
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Karle, tak to jsem zvědav, jak se k celé věci postaví
Ke mně ta zavirovaná Brassavola dorazila z Peru. V tomto případě jsem přesvědčen, že už přišla nakažená. S dodavatelem to ale řešit nebudu
Hezký den
Pavel
Hezký den
Pavel
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Pavel: viry jsou opravdu velmi podobné, ale nemyslím si, že by se běžně tyto druhy vyskytovaly na orchidejích. Tabáková mozaika prý ano, ale o ostatních jsem zatím ve spojitosti s orchidejemi nečetl..... Jistě, ani to neznamená že to tak nemůže být, nicméně jen logicky usuzuji, že virus chryzanétm nebude dělat problémy na kuturách orchidejí.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Na VTM a virus šarky švestek mají protilátky i někteří lidé. Hrůza kolem obchází...

Lidi upálit, švestky pokácet!Paphio píše:Na VTM a virus šarky švestek mají protilátky i někteří lidé. Hrůza kolem obchází...![]()
Ne, teď vážně, školkař informaci přijal s tím, že bude "sledovat" své rostliny. Jak jsem již psal, On sám tvrdí, že na kytkách nic nepozoruje. Po konzultaci s virologem, to tak klidně může být a vir se aktivoval šokem z cesty (pořád říkám manželce, že Česká pošta je horor - tady je důkaz
K.