Tak to byla spíše termolikvidacevirens píše:HAKI , pokud je na akátu sama tak nechat. Teploty a nic na to nemá vliv. Izolovat a počkat na další květy . Podle tvaru bych řekl viróza. Taky jsem objevil jednu ale nečekal jsem do dalšího kvetení. Zkusil jsem opět termoterapii a shořela i se starou lavičkou.
Viróza
Re: Viróza
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Podle mě je to viróza. Viry na katlejích se často neprojevují tak ničivě jako u Phalaenopsis, ale roznášejí se...
Takže nakonec jsem nevydržel a nechal rostlinu otestovat. ELISA byla na CymMV negativní, ale mikroskop odhalil vláknitý virus (viz. foto).karel_t píše:Zdravím všechny chorobami protřelé pěstitele![]()
Tutu P. humilis mám dva roky v karanténě. Mám u ní podezření na OFV, nicméně původní školkař i přední pěstitelé z Anglie tvrdí, že to viróza není, že je to spíše fyziologický problém, než patologický. No, já jsem skeptik od přírody a kytka mezi ostatní prostě nesmí!!! Nicméně je fakt, že dva roky co jí mám, tak perfektně kvete, nechřadne a přirůstá lépe než moje původní humilisky, skvrny nijak nenekrotizují a opad listů i dormance byly v pořádku - prostě nebýt těch skvrn, tak řeknu perfektní kytka.
Co si o tom myslíte??? Jsem samozřejmě připraven jí vyhodit, ale když ona tak pěkně roste![]()
![]()
K.
Takže, přestože za letošní sezónu udělala v karanténě 12 nových krásných pahlízek, bude dnes ve večerních hodinách krematorována.
Za všechny projevené kondolence předem děkuji.
K.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Místo viróza by se téma mohlo jmenovat-Klub orchidejářů, přátel žehu...
Škoda kytky
, ale ten "Klub přátel žehu" mně pobavil 
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Karel. To je zajímavá informace. Právě že CymMV vypadá přesně takto! Vlákýnka. Přesto, test negativní. Otázka je o co jde... Já si myslím, že že je toho opravdu více a jde buď o rozdílné kmeny, nebo jinej druh, mimochodem, ti co maj flekaté kytky a měli test negativní, rozhodně nemohou být v klidu.
Tak to má holka za sebou - měla to hezký
Karlos - to je právě to divné - virus se tváří v mikroskopu jako CymMV, ale ELISA ukázala o několik řádů nižší výsledky než u pozitivních vzorků testovaných ve stejný den. Takže vyvstává otázka, do jaké míry jsou vůbec testovací proužky senzitivní na přítomnost malého množství viru (tedy předpokládáme-li, že se jedná o CymMV a není to něco jiného).
K.
Karlos - to je právě to divné - virus se tváří v mikroskopu jako CymMV, ale ELISA ukázala o několik řádů nižší výsledky než u pozitivních vzorků testovaných ve stejný den. Takže vyvstává otázka, do jaké míry jsou vůbec testovací proužky senzitivní na přítomnost malého množství viru (tedy předpokládáme-li, že se jedná o CymMV a není to něco jiného).
K.
Jo a napadla mne ještě jedna taková myšlenka (samozřejmě nevím, zda se to nějak netluče s etickým kodexem tohoto fora či obecně), ale nestálo by za to zveřejnit, od kterého pěstitele virózní rostliny pocházejí? A) třeba on sám neví, že je má zavirované a B) jako memento pro ostatní kupující (pochopitelně předpokládám, že většina pochází z obchodních řetězců typu Hornbach).
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
No, já nevím, ale když si zběžně projdu virovou galerii na http://bric.postech.ac.kr/species/pvirus/ (odkaz tu už kdysi, kdesi byl) tak bych skoro řekl, že většina vyobrazených virů je čárkovitého typu a odlišit je podle obrázků podle mě nejde.
Nevím jak kdo, ale já v klidu stále nejsem.
Hezký den
Pavel
Karlos píše:Karel. To je zajímavá informace. Právě že CymMV vypadá přesně takto! Vlákýnka. Přesto, test negativní. Otázka je o co jde... Já si myslím, že že je toho opravdu více a jde buď o rozdílné kmeny, nebo jinej druh, mimochodem, ti co maj flekaté kytky a měli test negativní, rozhodně nemohou být v klidu.
Nevím jak kdo, ale já v klidu stále nejsem.
Hezký den
Pavel
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Myšlenka je to rozhodně zajímavá, ale myslím si, že kromě nějakých přínosů to má také dosti silná negativa. Jednak si myslím, že zdrojů takových rostlin bude mnoho a jednak není nikde psáno, že pozitivně testovaná rostlina k viru nepřišla až u někoho z nás. Nicméně k vysoké choulostivosti bych řekl, že by tyto informace měly kolovat spíše v kuloárech než veřejně.karel_t píše:Jo a napadla mne ještě jedna taková myšlenka (samozřejmě nevím, zda se to nějak netluče s etickým kodexem tohoto fora či obecně), ale nestálo by za to zveřejnit, od kterého pěstitele virózní rostliny pocházejí? A) třeba on sám neví, že je má zavirované a B) jako memento pro ostatní kupující (pochopitelně předpokládám, že většina pochází z obchodních řetězců typu Hornbach).
Hezký den
Pavel