To by teoreticky mohl být můj problém, dlouhé roky mi nekvetl a tak jsem začal hnojit jako o život no a kvete, ale je poněkud flekatejmarťan píše:to karel t - spojení "fyziologický problém" je vlastně nesmysl.
Buďto je to fyziologický stav a rostlina je bez problémů -v normálním režimu-( v tomto případě o tom pochybuji),nebo je to problém- a tím pádem jde o patologické změny-můj názor.
Virózu mi to nepřipomíná....![]()
Takhle vypadá spíše přehnojení,i když v tvém případě to rovnou vylučuji...
Viróza
- orchidejky
Re: Viróza
Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate
https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate
https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
No, já si myslím, že to viróza je. Některé virózní kytky rostou a kvetou dobře, vloni jsem vyhodil virózní Gloriosu. Problém je v tom, že je to nakažlivé.
V Drážďanech jsem si koupil hnojivo "Akerneś Rain Mix" (NPK 13+3+15+11CaO+3MgO), a dal jsem se se starým pánem do řeči.Když jsem mu řekl,že měřím konduktivitu,prohlásil,že oni bez obav hnojí cca 400-500 uS/cm.Doma jsem udělal ředění podle návodu -ve vodě o 10 uS/cm to udělalo koncentraci 520 uS/cm...
Rozředil jsem to na polovinu- 250uS/cm a JEDNOU
nahnojil kytky.
Na snímcích dole vidíte fleky,které se udělaly na listech během několika dní (proto vylučuji virózu nebo bakteriózu), a jsou zásadně na nových listech.Ty změny jsou pochopitelně nevratné...
Vysvětluji si to tak,že ve skleníku je metabolismus rostlin podstatně rychlejší,živiny jsou vstřebány a využity.V intermediálním prostředí se pak projeví těmito degenerativními změnami.
Rostliny,které jsem hnojil v "hot" režimu nemají skvrny žádné...
Myslím,že Eva má pravdu v tom,že je třeba být opatrný v hodnocení a konečných závěrech-potažmo likvidaci rostlin...
P.S...každá z postižených rostlin je umístěna na jiném okně,nebyly společně koupány-ani v jiném kontaktu.Opravdu mohu s klidným svědomím vyloučit jakékoliv infekční nebo invazní onemocnění...
P.S.S...nesnáším hnojení...

Rozředil jsem to na polovinu- 250uS/cm a JEDNOU
Na snímcích dole vidíte fleky,které se udělaly na listech během několika dní (proto vylučuji virózu nebo bakteriózu), a jsou zásadně na nových listech.Ty změny jsou pochopitelně nevratné...
Vysvětluji si to tak,že ve skleníku je metabolismus rostlin podstatně rychlejší,živiny jsou vstřebány a využity.V intermediálním prostředí se pak projeví těmito degenerativními změnami.
Rostliny,které jsem hnojil v "hot" režimu nemají skvrny žádné...
Myslím,že Eva má pravdu v tom,že je třeba být opatrný v hodnocení a konečných závěrech-potažmo likvidaci rostlin...
P.S...každá z postižených rostlin je umístěna na jiném okně,nebyly společně koupány-ani v jiném kontaktu.Opravdu mohu s klidným svědomím vyloučit jakékoliv infekční nebo invazní onemocnění...
P.S.S...nesnáším hnojení...
Přehnojení v minulém roce v podstatě nemohu vyloučit, protože rostlinu jsem minulý rok dostal. Takže pahlíza mohla být pochopitelně od původního školkaře vyhnojená (první foto bylo z června 2011).
Loni dostala stejné hnojení jako ostatní mé rostliny. Přikládám dnešní foto. Je zde vidět, že skvrny jsou v daleko menším rozsahu než vloni, ale pořád jsou patrné a není vyloučeno, že se s plným rozvynutím listů znásobí. Pochopitelně to může být ještě přelitím zásobních látek z loňské původní pahlízy do nové, ale pochybuji o tom.
No, kytka zůstane ještě letos v izolaci a na dietě, ale jestli se to objeví příští rok znovu, nebo jestli budou skvrny v průběhu roku přibývat tak poletí
K.
Loni dostala stejné hnojení jako ostatní mé rostliny. Přikládám dnešní foto. Je zde vidět, že skvrny jsou v daleko menším rozsahu než vloni, ale pořád jsou patrné a není vyloučeno, že se s plným rozvynutím listů znásobí. Pochopitelně to může být ještě přelitím zásobních látek z loňské původní pahlízy do nové, ale pochybuji o tom.
No, kytka zůstane ještě letos v izolaci a na dietě, ale jestli se to objeví příští rok znovu, nebo jestli budou skvrny v průběhu roku přibývat tak poletí
K.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Na tohle mám jiný názor. Zdravá, dobře pěstovaná rostlina odolává chrobám líp, než slabá. A to jak infekci, tak šíření, rozvoji choroby.marťan píše:to karel t - spojení "fyziologický problém" je vlastně nesmysl
Myslím, že se to týká také viróz. Těžko říct kterých.
to Míla J-s tím samozřejmě a bezvýhradně souhlasím...
Jde jenom o to slovní spojení.
Fyziologický = normální,zdravý
Patologický = změněný,nemocný
"Fyziologický stav" je stav BEZ problémů...
Už v nadpisu tohoto vlákna by mělo být spíše "patologické poškození" než "fyziologické poškození"...
Ale zmínil jsem to jenom na okraj,podstata mých příspěvků byla v něčem jiném...
"Fyziologický stav" je stav BEZ problémů...
Už v nadpisu tohoto vlákna by mělo být spíše "patologické poškození" než "fyziologické poškození"...
Jak již řekl Pilát: "Co jsem napsal, napsal jsem!". Když kolegové mluvili o fyziologickém problému, měli pochopitelně na mysli fyziologické choroby - terminus technicus z 1. semestru fytopatologiemarťan píše:to Míla J-s tím samozřejmě a bezvýhradně souhlasím...![]()
"Fyziologický stav" je stav BEZ problémů...![]()
Už v nadpisu tohoto vlákna by mělo být spíše "patologické poškození" než "fyziologické poškození"...![]()
K.
Naposledy upravil(a) karel_t dne úte 29. kvě 2012 18:08:07, celkem upraveno 1 x.
Termín "fyziologická choroba" je nesmysl...
Když to přeložíme do češtiny,je to "zdravá nemoc"...
Jestli to někdo někde někoho učí,tak je to na pováženou...

Když to přeložíme do češtiny,je to "zdravá nemoc"...
Jestli to někdo někde někoho učí,tak je to na pováženou...
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Marťan: Stále nechápu co se vám na termínu fyziologický nezdá? Fyziologie rostln je vědní obor a není zdaleka o jejich zdraví. Fyziologický problém je tedy spojen s přehnojením, připálením, či přelitím, ale běžně se používá......když někdo řekne, že skvrny jsou fyziologického původu....nemám s tím problém.
Na fotce Karla T bude asi fakt virus. Pleionky mají viry, to je jisté. Sám jsem dostal virózní P. limprichtii. Jde o to, jak se chová mladý list.
Např. cymbidium mosaic virus jde často vidět už na mladých přírůstcích jako světlejší skvrnky, později to mohou být nekrózy. Někdy se vyhnojením sqrny překryjou zelení a jakoby zmizí...ale jsou tam. U některých jedinců se symptomy projeví až na starších listech.
To že spousta kytek roste i s virem je normální, spíš ale o něco hůře než bez viru. Je to ale zdroj nákazy a např na phalaenopsisech mají viry devastující účinky.
Na gloriose jsem taky o víkendu našel vir, nestihl jsem však vyhodit. Jak se o viry poslední dobu zajímám, zjišťuju že jsou skoro všude.....
Na fotce Karla T bude asi fakt virus. Pleionky mají viry, to je jisté. Sám jsem dostal virózní P. limprichtii. Jde o to, jak se chová mladý list.
Např. cymbidium mosaic virus jde často vidět už na mladých přírůstcích jako světlejší skvrnky, později to mohou být nekrózy. Někdy se vyhnojením sqrny překryjou zelení a jakoby zmizí...ale jsou tam. U některých jedinců se symptomy projeví až na starších listech.
To že spousta kytek roste i s virem je normální, spíš ale o něco hůře než bez viru. Je to ale zdroj nákazy a např na phalaenopsisech mají viry devastující účinky.
Na gloriose jsem taky o víkendu našel vir, nestihl jsem však vyhodit. Jak se o viry poslední dobu zajímám, zjišťuju že jsou skoro všude.....
Jak jsem řekl - mám podezření na OFV, ale mate mě ten vigorózní růst. Když to srovnám s mými ostatními zdravými P. humilis (cca 40 rostlin) tak tato je z nich jednoznačně nejbujnější, nejvitálnější, ..., ale je mrcha strakatá.