phragmipedium rada

Cypripedium, Paphiopedilum, Phragmipedium …
Veronika

Re: phragmipedium rada

Příspěvek od Veronika »

radzak píše:Tohle phragmipedium není zrovna snadný. Má svá specifika hlavně v zálivce. Roste na místech částečně zaplavovaných a tomu je třeba přizpůsobit kulturu. Také bývá problém substrát, protože ve vlhku se rychle rozkládá. Na druhou stranu je fakt, že kdo to má vychytaný, tak mu roste jak zelí. V každém případě je to krásná kytka.
Je to nádherná kytička, ale zatím si na ni netroufám. Ale jednou, možná .... :P
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Dnes jsem po delší době prohlížel Phragmipedium pearcei a udělalo mi velikou radost. Na jaře jsem si ho objednával trochu s nedůvěrou, jak mi poroste. Přece jen se kultura od ostatních orchidejí více liší a ohlasy tady na fóru jsou dost rozporuplné. Od dubna, kdy přišlo, takhle krásně zaklořenilo (kořen se tlačí i z odtokové dírky). Zasadil jsem ho do čisté lávy bez drenáže do průsvitného květináče právě proto, abych mohl kontrolovat stav kořenů. Zalévám tak, aby miska ve které rostlina stojí byla naplněná vodou a další zálivku provádím, až když v ní není voda a povrch substrátu je oschlý. Rostlina je umístěna volně v bytě před oknem. Doufám, že tento popis kultury, který se mi (snad) osvědčil někomu pomůže při pěstování tohoto druhu.
Přílohy
Phrag. pearcei-kořeny.JPG
Phrag. pearcei-kořeny2.JPG
Phrag. pearcei-rostlina.JPG
Naposledy upravil(a) radzak dne pát 08. črc 2011 15:42:49, celkem upraveno 1 x.
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
apolenka

Příspěvek od apolenka »

radzak píše:Dnes jsem po delší době prohlížel Phragmipedium pearcei a udělalo mi velikou radost. Na jaře jsem si ho objednával trochu s nedůvěrou, jak mi poroste. Přece jen se kultura od ostatních orchidejí více liší a ohlasy tady na fóru jsou dost rozporuplné. Od dubna, kdy přišlo, takhle krásně zaklořenilo (kořen se tlačí i z odtokové dírky). Zasadil jsem ho do čisté lávy bez drenáže do průsvitného květináče právě proto, abych mohl kontrolovat stav kořenů. Zalévám tak, aby miska ve které rostlina stojí byla naplněná vodou a další zálivku provádím, až když v ní není voda a povrch rostliny je oschlý. Rostlina je umístěna volně v bytě před oknem. Doufám, že tento popis kultury, který se mi (snad) osvědčil někomu pomůže při pěstování tohoto druhu.
Díky díky díky :D , chystám se na něj a tohle je něco, co jsem potřebovala číst ;) .
jana23

Příspěvek od jana23 »

Taky díky, mám malinký semenáček, měsíc a mám ho v podobných podmínkách. tak snad se mi také bude dařit :)
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

pěstuji ho také stejně a dokud jsem ho nedělila, tak mi i kvetl. Dělení zřejmě nemá moc rádo, takže dělit nedoporučuji.
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelheger »

Radku, klobouk dolů. To je opravdu nádhera. Já mám tuhle kytku od jara, kdy se ke mně dostala v naprosto zuboženém stavu bez kořenů a ošklivě flekatými listy. Přesadil jsem ji a už jsou vidět nové kořeny. I když je pravda, že zdaleka ne tolik jako máš Ty.
hezký den
Pavel
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Tak je společnými silami (a zkušenostmi) nějak zvládneme. To by bylo, aby nám ty orchideje nerostly! Vždyť pro ně děláme všechno, co je v našich silách a možnostech.
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Jen nesmíš odjet na dovolenou a svěřit je někomu, kdo si myslí, že jsou to vodní rostliny. :evil: :evil: :evil: :evil:
Asi si ho pořídím znovu. Jen to bude trvat déle, než si myslím. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Vždyť právě kvůli kytkám se nemůžu hnout z baráku. Asi by tu mou nepřítomnost přežily lépe nežli já :roll:
Odpovědět