Umístění více druhů vedle sebe?

Teplota, světlo, letnění či zimování, skleník nebo parapet, květináče, truhlíky, mísy ...?
Odpovědět
jitol

Umístění více druhů vedle sebe?

Příspěvek od jitol »

Ahoj, napadla mě taková asi velká hloupost, ale zkusím tento nejapný dotaz.
Máte někdo nějakou zkušenost, že by se některé druhy nesnesly vedle sebe? Že by si jako nějak "nevoněy" a chřadly? Začínám to různě míchat a nechci udělat nějakou chybu a některé ublížit. Např., že by byl Miltoniopsis příliš aromatický pro Nějakou Cambrii atd....?
Asi nesmysl že? :oops: ...berte mě s rezervou :lol: .
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Re: Umístění více druhů vedle sebe?

Příspěvek od Karlos »

Spíš jsou druhy, které přitahují více škůdce a houbovky, ale to asi taky nikdo neřeší.
Orchideje nejsou zelenina na zahrádce.
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Navíc pokud jsou každá ve svém květináči, tak se nemají možnost příliš ovlivňovat. Možná by se o tom dalo uvažovat u navázaných kytek. Ale tam spíš je potřeba brát v úvahu podmínky, které potřebují, kdyby se navazovalo víc kytek na jeden plát. Vím co máš na mysli, ale zatím jsem nečetla nic takového. Dokonce se snesou i s mnoha doprovodnými rostlinami. Zatím nemám pocit, že by se neměly mezi sebou rády.
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

Naopak, více rostlin vytvoří vhodné mikroklima. Spolu je třeba dávat druhy s podobnými nároky.
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Hloupost to ůplně není. Jsou rostliny co aktivně ovlivňují své prostředí, často substrát, tak může takový problém být. U orchidejí mi nic takového není známo. Tady těžko. Zejména ne u epifitů. Ani orchideje terestrity nejsou nepřátelské.
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

U orchidejí to není ale v přírodě je to naprosto běžné. Rostliny vylučují kořeny látky, které brání růstu jiných druhů v jejich blízkosti a tak si udržují životní prostor.
jitol

Příspěvek od jitol »

Děkuji všem za odpovědi, budu tedy v klidu a nebudu se bát, že nějaká "dravější" tu vedle sebe "přidusí", nebo "zabrzdí" v růstu - takhle by se také dalo vyjádřit, jak jsem to vlastně myslela :D .
Budu alespoň vědět, že když se jí nebude dařit, není to kvůli její "sousedce", ale kvůli něčemu jinému (světlo, zálivka atd....).
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Spíš by se otázka měla týkat doprovodných rostlin. Bromelie a anturia nepovažuji za vhodné, snad s výjimkou Til. usneoides.
Odpovědět