Co je to za skudce?
Re: Co je to za skudce?
Není to spíš bakterioza?
Bych řekla hniloba,jestli se při zalívání dostala voda mezi listy..U cymbidií se mají ty starší suché a žluté listy odstranovat,právě proto,že tam může vznikat zahnívání.Četla jsem to někde v knížce..Všechno bych to ořezala a zasypala dřev.uhlím.
Pořád se nemůžu zbavit dojmu, že tam bude nějaký škůdce. Můžou být na cymbidiích nějací roztoči? Listy u pahlíz byly až do stříbrna (ale třásněnky tam nebyly) a po středu listu směrem nahoru černé.
Nejvíc mi to připomnělo postižené cibule tulipánů. V knížce jsem četla něco o roztočích a pomůže snad namočení do teplé vody na x hodin. Tak jsem cymbo utopila, nechala uschnout a dnes nasadila do čerstvého substrátu. Horší to být nemůže. Možná ještě to paždí listů stříknu proti škůdcům a pak zasypu. Víc udělat asi nemůžu.
Nejvíc mi to připomnělo postižené cibule tulipánů. V knížce jsem četla něco o roztočích a pomůže snad namočení do teplé vody na x hodin. Tak jsem cymbo utopila, nechala uschnout a dnes nasadila do čerstvého substrátu. Horší to být nemůže. Možná ještě to paždí listů stříknu proti škůdcům a pak zasypu. Víc udělat asi nemůžu.
Podle vašeho popisu by to mohla být sviluška.pavla píše:Pořád se nemůžu zbavit dojmu, že tam bude nějaký škůdce. Můžou být na cymbidiích nějací roztoči? Listy u pahlíz byly až do stříbrna (ale třásněnky tam nebyly) a po středu listu směrem nahoru černé.
Taky bych řekla, i když jsem tam nic neviděla, ani s lupou. Co na svilušku platí - jaký postřik? Zatím jsem škůdce na orchidejích likvidovala spíš mechanicky, protože mám špatné zkušenosti. Dendrobium po postřiku úplně "shořelo"
Agrion Delta rostliny nespálí.
Dík za radu, hned to preventivně postříkám.
Rostliny nepoškodí postřik, pokud je dodržena koncentrace a dané podmínky pro jeho použití. Stačí například sluníčko a je zle. Některé nové postřiky mají přímo uvedeno, že i teoplota nesmí přesáhnout +25°C jinak se rozkládají a jsou neúčinné. Svilušku dobře ničí Omite, Zolone ale i Mospilan. Je toho hodně. Hlavně je potřeba postřik po několika dnech opakovat, protože nepůsobí na vajíčka a nově se líhnou podle teploty. Začal bych asi Omite, je vcelku nejslabší a chce to začínat od slabších přípravků k silnějším a střídat je kvůli rezistenci. Hlavně opravdu dodržovat koncentrace, protože příliš slabý (méně koncentrovaný) přípravek pomůže tu rezistenci vytvořit velice rychle.
Přeně to jsem chtěl napsat. Pokud se postřik použije podle návodu, tak by neměl rostlinám ublížit. O podmínkách použití už je také psáno.Míra píše:Rostliny nepoškodí postřik, pokud je dodržena koncentrace a dané podmínky pro jeho použití. Stačí například sluníčko a je zle. Některé nové postřiky mají přímo uvedeno, že i teoplota nesmí přesáhnout +25°C jinak se rozkládají a jsou neúčinné. Svilušku dobře ničí Omite, Zolone ale i Mospilan. Je toho hodně. Hlavně je potřeba postřik po několika dnech opakovat, protože nepůsobí na vajíčka a nově se líhnou podle teploty. Začal bych asi Omite, je vcelku nejslabší a chce to začínat od slabších přípravků k silnějším a střídat je kvůli rezistenci. Hlavně opravdu dodržovat koncentrace, protože příliš slabý (méně koncentrovaný) přípravek pomůže tu rezistenci vytvořit velice rychle.
Díky moc, vyzkouším.