Vyvázaná Cattl. aclandiae
Vyvázaná Cattl. aclandiae
Téma téhle Cattleye už tu bylo, ale zatím jsem ji viděla pěstovat jen v květináči. Strašně jsem ji chtěla, tak ji mám. Vyvázanou na korkové destičce
. Trochu mě to překvapilo. Je dost rozrostlá, takže zasazení do substrátu nepřipadá v úvahu. Poradíte mi někdo, jak často ji mám namáčet? Pár epifytů sice mám, ale jsou to malé botanické Phaly, a ty 1-2x denně rosím. A jsou spokojený. Jenže tahle kráska je několikanásobně větší... Zatím jsem ji jednou namočila cca na 1/2 hodiny, visí u západního okna. Ale připadá mi, že má suché ty visící kořeny. Snad je to na fotce vidět. Díky za každou radu
.
Re: Vyvázaná Cattl. aclandiae
Berunko, to jste se plácla přes kapsu. Orchids a more (podle štítku ji nabízí tuším za 60e). Je nádherná, ale i dost náročná. Chce hodně světla, vlhký vzduch, ale relativně málo zalévat. I když v bytě bude rychle vysychat. Asi bych ji každý večer namočil a podle potřeby ještě přes den porosil. Ale bude to chtít "vychytat". V každém případě vám přeji hodně pěstitelských úspěchů. Není to snadná kytka, obzvláště v bytě.
Je nádherná.
Viděl bych to taky tak, podložku stále mírně vlhkou, ale ne mokrou. Nejlépe jí dejte na jižní okno.
Je to opravdu kusanec a taky by mě zajímalo, za kolik jste jí nakonec koupila?
Viděl bych to taky tak, podložku stále mírně vlhkou, ale ne mokrou. Nejlépe jí dejte na jižní okno.
Je to opravdu kusanec a taky by mě zajímalo, za kolik jste jí nakonec koupila?
No, nakonec za 40
. Původně mi ji chtěl dát za 50, ale pak se smiloval, a dal mi ještě 10 EUR slevu. Ale je fakt velká, a vypadala moc dobře. Tak jsem si udělala radost
. Trochu jsem se zděsila toho, že není v květináči, ale risk je zisk. Aspoň doufám
. Mám ji přes léto dát na jižní okno? Tak snad ji neupečuju k smrti, té by mi bylo fakt líto
.
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Taková velká květuschopná kytka? To čumim! Z takového macka bych ani neměl radost.
Vůbec si nemyslím, že by byla náročná. Koupil jsem ji od Luda, mám ji dva roky a rozhodně nijak zvlášť nevysychá. Stačí holá větev, není potřeba mechu. Spíš se mi zdá hodně světlomilná a na nedostatek světla reaguje tím, že narůstaj delší a slabší listy.
V obýváku je teď 35 - 50% vlhkosti a stačí jí to. Máčet je podle mě zbytečný, stačí občas sprchovat a aspoň jednou denně rosit. Týdenní výpadek v rosení vždycky zvládla a je to přitom takové malé nevyvinuté nic, se zatím jednolistými pahlízalmi.
Rozhodně bych se vyhnul jakékoliv podložce ze sphagna.
Vůbec si nemyslím, že by byla náročná. Koupil jsem ji od Luda, mám ji dva roky a rozhodně nijak zvlášť nevysychá. Stačí holá větev, není potřeba mechu. Spíš se mi zdá hodně světlomilná a na nedostatek světla reaguje tím, že narůstaj delší a slabší listy.
V obýváku je teď 35 - 50% vlhkosti a stačí jí to. Máčet je podle mě zbytečný, stačí občas sprchovat a aspoň jednou denně rosit. Týdenní výpadek v rosení vždycky zvládla a je to přitom takové malé nevyvinuté nic, se zatím jednolistými pahlízalmi.
Rozhodně bych se vyhnul jakékoliv podložce ze sphagna.
- kajmii
- Kontaktovat uživatele:
Vypadá skvěle. I cena se mi zdá dobrá vzhledem ke kondici. Gratuluju k nákupu, taky bych zkusila rosit a třeba jednou týdně namočit na dýl.
Tady ještě něco k tématu: viewtopic.php?f=65&t=1277
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
berunko, to je teda kup ! gratuluji a držím pěsti, ať si s ní poradíš. Mám odrostlejšího semenáče, vyvázaného na korku bez podložky a je umístěný ve vitríně. Jde tam docela pěkně. A co dalšího jsi z orchid & more přivezla ? A dojmy ? 
Díky za rady, je na jižním okně, tak snad bude spokojená
. Skleníky v Orchids&More jsou skvělý, vydržela jsem tam brouzdat asi 3 hodiny. Dost jim toho kvetlo, a mají obrovský množství miniatur. Takže jsem si přivezla i to, co nebylo vůbec v plánu
. Hlavně Stanhopeu tigrinu (je vidět na té 2. fotce), Brassii rex, Miltonii spectabilis, kvetoucí Zygopetalum Rhein Blue Angel, Coelogyne mayeriana, Encyclii cochleatu (kvetoucí
), a taky jsem si musela přivézt neuvěřitelně vonící Miltonii schroederianu. Je krásná. No, a neodolala jsem černo-fialovému hybridu Phalu "Black Jack". Ta barva je zvláštní, neodolám jí nikdy
. Taky vyvázaný prťavý Phal. celebensis, ale moc jsem si neprohlídla kořeny, které nejsou nic moc. Ještě ho chvíli nechám, ale nejspíš půjde na ozdravnou kůru do igeliťáku. Ach jo
. Snad bude o.k.
Takže v létě jedu zas, pokvetou jim další, takže začínám šetřit
. Pak dám zase vědět, kdyby někdo něco chtěl...
Takže v létě jedu zas, pokvetou jim další, takže začínám šetřit
- petr turecky
- Kontaktovat uživatele:
Nádhera!!!
Já jsem zrovna dnes na svůj blog napsal vlastní celkem nijaký a možná primitivní poznatek ohledně mého vlastního semenáče:
Prozkoumal jsem dnes podrobně stav c. acl. a mám radost.
Tato rostlina byla zakoupena jako typicky špatně pěstovaný ubožák od Luda.
Mezi kůru a rostlinu jsem dal kokosové vlákno. Udrží déle vlhkost, ale na druhou stranu rychle proschne, takže nehrozí hniloba. Čili ideální pro primitivní vitrínu, jakou mám já - kde odpoledne kvůli odstranění krytu poklesne vlhkost na 15% (!).
Rostlině se daří výborně, má krásný nový výhon a nové kořeny se s chrochtáním zabořují do kokosu. Martin Zoun mi říkal, že kokosové vlákno je na catleye zbytečné, jsou to všechno tvrdé rostliny. Nicméně rád experimentuji, takže mě těší, že to jde i s vláknem.
šipky značí nový výhon a zavrtávající se kořen do kokosu.
foto:
http://4.bp.blogspot.com/-Npvdx0F8VaY/T ... 00/ac2.jpg
Já jsem zrovna dnes na svůj blog napsal vlastní celkem nijaký a možná primitivní poznatek ohledně mého vlastního semenáče:
Prozkoumal jsem dnes podrobně stav c. acl. a mám radost.
Tato rostlina byla zakoupena jako typicky špatně pěstovaný ubožák od Luda.
Mezi kůru a rostlinu jsem dal kokosové vlákno. Udrží déle vlhkost, ale na druhou stranu rychle proschne, takže nehrozí hniloba. Čili ideální pro primitivní vitrínu, jakou mám já - kde odpoledne kvůli odstranění krytu poklesne vlhkost na 15% (!).
Rostlině se daří výborně, má krásný nový výhon a nové kořeny se s chrochtáním zabořují do kokosu. Martin Zoun mi říkal, že kokosové vlákno je na catleye zbytečné, jsou to všechno tvrdé rostliny. Nicméně rád experimentuji, takže mě těší, že to jde i s vláknem.
šipky značí nový výhon a zavrtávající se kořen do kokosu.
foto:
http://4.bp.blogspot.com/-Npvdx0F8VaY/T ... 00/ac2.jpg