Vanda a hniloba listů
Vanda a hniloba listů
Dobrý den, v listopadu jsem dostala Vandu ve váze, která kvetla. Zalévám 2x týdně tak, že do vázy naliji odstátou vodu a nechám kořeny tak 1/2 hodiny napít a pak zase vyliji. Bohužel teď mi tak od prostředka stvolu, na kterých jsou listy, začaly listy uhnívat. Nevím co s tím. Postupně jsem je všechny odstřihla a myslela si, že už to bude dobré. Ale začíná to znovu. Poradí někdo?
Re: Vanda a hniloba listů
To je právě problém vlhkosti. Vanda nesnáší při nedostatku světla a délky dne vlhkost na list. Ona více méně nemá ráda vlhkost listů celkově. Tím, že nalijete vodu do vázy a pak vylijete, zůstane pod rostlinou velké vlhko, kořeny a samotná rostlina brání odvětrání a proudění vzduchu. V tu chvíli se stane to, co se děje. Zkuste pěstování v substrátu nebo namáčejte mimo, váza zůstane suchá a dávejte tam rostlinu se suchými listy.(namočené jen kořeny). Teď Vám pomůže napadené listy odstranit a rostlinu nechat vyschnout. Pokud by hniloba už napadla i kmínek nastanou potáže větší.
- Katka
- Kontaktovat uživatele:
Jak píše Míra - otázka je, jak moc je vanda ve váze utopená - já namáčím jen kořeny tak, aby voda nedosahovala k zeleným částem rostliny a aby se mi mezi listy nic nedostalo a daří se jim dobře. Ještě idea - netáhlo na ni někde studeně od okna?
to rodza: Ahoj, já takhle bojuju o jednu už málem mrtvou, skoro bez kořenů byla už když jsem jí přinesla domů, pak se to jen zhoršovalo, teď se pokouším o záchranu. Bude to zřejmě jak píše Míra a snad, díky jeho trpělivosti a radám, toho svýho maroda uchovám aspoň při životě. Přikládám foto, KAM až to může zajít
dodávám že jí během měsíce opadalo cca 6 listů a ten jeden ještě zaručeně půjde dolů (ne-li dva). Je taky docela dobře možný (a to je i moje teorie, i když jsem jí svou "péčí" taky asi nijak nepomohla), že s ní necitlivě zacházeli už v obchodě, protože tato moje byla také koupená koncem října a teď se situace stala kritickou
. Držím palce pa Apolenka
- drroman
- Kontaktovat uživatele:
no tak v podstatně lepším stavu jsem trfil 4 ks slevněných asi ASCD ,bez kvetů,takže nevímz 890 na 150,- .Dvě byly podle mě už mrtvé a jednu jsem si vzal ,snad ,ou péči přežije http://drroman2.galerie.cz/4983014-2010#72314366 ,tohle co vidím na těch fotkách je i zadarmo drahé
http://www.orchidboard.com/community/va ... ing-s.htmlrodza píše:Dobrý den, v listopadu jsem dostala Vandu ve váze, která kvetla. Zalévám 2x týdně tak, že do vázy naliji odstátou vodu a nechám kořeny tak 1/2 hodiny napít a pak zase vyliji. Bohužel teď mi tak od prostředka stvolu, na kterých jsou listy, začaly listy uhnívat. Nevím co s tím. Postupně jsem je všechny odstřihla a myslela si, že už to bude dobré. Ale začíná to znovu. Poradí někdo?
Když se koukneš sem, je tam záchrana vandy nafocená. Jdi až dolů na konec stránky č. 1. Jinak ve zkratce: uříznout až do zdravé části, zasypat skořicí. Zabalit do sphagna a obalit papírovým ubrouskem. Udržovat vlhké. Jak jsem nakoupila, tak prodávám.
to drroman : ona nevypadala takhle příšerně, ale nevypadala ani dobře...a já jí TAK MOC CHTĚLA
, kdyby mi jí nabízeli v tomhle stavu, tak do ní taky nejdu
to Zdenka : no to je to co jsem potřebovala vidět, teď už počkám co udělá na JIPce, jestli bude chřadnout dál, tak už tím sphagnem nic nezkazím, aspoň to případně vyzkouším, i když doufám, že nebudu muset. Dneska jsem na ní koukala a nevím jestli je to jen zbožný přání - připadá mi nějak oživlejší, nepochybně jí ale povyrostl nový list. Jestli tohle přežije, budu to považovat za důkaz vítězství vůle nad hmotou
.
to Zdenka : no to je to co jsem potřebovala vidět, teď už počkám co udělá na JIPce, jestli bude chřadnout dál, tak už tím sphagnem nic nezkazím, aspoň to případně vyzkouším, i když doufám, že nebudu muset. Dneska jsem na ní koukala a nevím jestli je to jen zbožný přání - připadá mi nějak oživlejší, nepochybně jí ale povyrostl nový list. Jestli tohle přežije, budu to považovat za důkaz vítězství vůle nad hmotou
Pokud se ti zdá, že ožívá, tak s nějaký radikálním řešením opravdu ještě počkej. Držím palce.apolenka píše:to drroman : ona nevypadala takhle příšerně, ale nevypadala ani dobře...a já jí TAK MOC CHTĚLA, kdyby mi jí nabízeli v tomhle stavu, tak do ní taky nejdu
![]()
to Zdenka : no to je to co jsem potřebovala vidět, teď už počkám co udělá na JIPce, jestli bude chřadnout dál, tak už tím sphagnem nic nezkazím, aspoň to případně vyzkouším, i když doufám, že nebudu muset. Dneska jsem na ní koukala a nevím jestli je to jen zbožný přání - připadá mi nějak oživlejší, nepochybně jí ale povyrostl nový list. Jestli tohle přežije, budu to považovat za důkaz vítězství vůle nad hmotou.
Růst listu se dá kontrolovat značením tužkou. Pak si budete naprosto jistá, že roste.....
- miro
- Kontaktovat uživatele:
taky to tak delam. i jinych rostlin kdyz si nejsem jisty jestli roste.
olaw píše:Růst listu se dá kontrolovat značením tužkou. Pak si budete naprosto jistá, že roste.....
Pekny den.
http://luludi.rajce.idnes.cz/
http://luludi.rajce.idnes.cz/