Coelogyne mayeriana
Re: Coelogyne mayeriana
Nakonec z toho byl list.Nechce se jí u mě vůbec zabydlet,jediné,co od minulého roku narostlo je právě jen jeden list,pořád stávkuje..
Fotku je mě fakt
poslat..Ta tvoje je nádherná.. 
Haki, máš ji moc pěknou,moje malé pahlízky jsou scvrklé,ale kořínky jsou vlhké,mám za to ,že za to právě může ta jižní strana, tam pere slunce o sto šest, zatáhla jsem záclonu a Colegyne je nyní na západní straně,tak snad tam ji bude lépe, je tam i trochu chladněji....těch 18 st
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem si Coelogyne panduratu vezla od p.Mandlíka (oddělenou o 4 pahlízkách) strašně jsem se bála že mě umře.A hlavně jak mu to pak budu vysvětlovat . Jela jsem autobusem domu a kytičku jsem držela jak největší svátost-fakt mám ráda kytky s příběhem.
Bylo to tak-při návštěvě v jeho skleníku -říká co bych vám ještě dal? A ......šmik(byla oddělená od mateřské rostliny) a panduráta byla moje.Na jeho radu jsem ji dala do nízké misky Substrát je podle mě -drobnější coco chips+rašeliník.(Hnojená kravincem.)Protože je taková neskladnější(vytváří dlouhý rhizom-ale jak kdy) -nešlo to do misky zatočit nešlo a nešlo. Jednu pahlízku jsem ustřihla- no náhodou to vyšlo a chytlo se vše.Proto pak kvetla 2x z obou pahlízek.
Pěstování jak ji mám já- Mám ji opravdu celoročně na jižním okně asi 30cm od okna. Vlhkost v cihlovém domu tak 50-60% .V létě mám okno vyklopený stále -tak vlhkost dostává přes den určitě zabrat. Používám žaluzie-otevřené napůl. Rostla pěkně-nikdy ji sluníčko nespálilo.Používám ještě větráčky od pc.
V létě Coelogyne pandurata vytvořila ohromnou pahlízku. Chtěla jsem ji mít ještě jednou a to ve skleníku.(už vím že to nejde mám tam 13°C v noci,to je málo)Tak jsem si řekla už to jednou vyšlo tak jsem tu velkou pahlízku i se začínajícím výhonem-ustřihla.Dala jsem ji do košíku-a do skleníku.No vyhodnocení-nic moc-foto. Podvědomně si pamatuju že p.Mandlík říkal něco jako ,že v košíku řádně nezakoření.Ale heslo by mělo být-když ti něco jde tak to sakra neměň. Dneska jsem ji opatrně vrátila do původní misky jak ten první oddělek.(Oddělená pahlízka se nejprve hodně ztenčila-ale ted zase pomalu nabývá velikosti .)Kytička moc kořenů neměla.A je zase doma na jihu.
Myslím ,že těd je málo sluníčka i mě nové výhony pomalu rostou ale den se už prodlužuje- ty kytky to musí cítit a vše půjde jak má.
Bylo to tak-při návštěvě v jeho skleníku -říká co bych vám ještě dal? A ......šmik(byla oddělená od mateřské rostliny) a panduráta byla moje.Na jeho radu jsem ji dala do nízké misky Substrát je podle mě -drobnější coco chips+rašeliník.(Hnojená kravincem.)Protože je taková neskladnější(vytváří dlouhý rhizom-ale jak kdy) -nešlo to do misky zatočit nešlo a nešlo. Jednu pahlízku jsem ustřihla- no náhodou to vyšlo a chytlo se vše.Proto pak kvetla 2x z obou pahlízek.
Pěstování jak ji mám já- Mám ji opravdu celoročně na jižním okně asi 30cm od okna. Vlhkost v cihlovém domu tak 50-60% .V létě mám okno vyklopený stále -tak vlhkost dostává přes den určitě zabrat. Používám žaluzie-otevřené napůl. Rostla pěkně-nikdy ji sluníčko nespálilo.Používám ještě větráčky od pc.
V létě Coelogyne pandurata vytvořila ohromnou pahlízku. Chtěla jsem ji mít ještě jednou a to ve skleníku.(už vím že to nejde mám tam 13°C v noci,to je málo)Tak jsem si řekla už to jednou vyšlo tak jsem tu velkou pahlízku i se začínajícím výhonem-ustřihla.Dala jsem ji do košíku-a do skleníku.No vyhodnocení-nic moc-foto. Podvědomně si pamatuju že p.Mandlík říkal něco jako ,že v košíku řádně nezakoření.Ale heslo by mělo být-když ti něco jde tak to sakra neměň. Dneska jsem ji opatrně vrátila do původní misky jak ten první oddělek.(Oddělená pahlízka se nejprve hodně ztenčila-ale ted zase pomalu nabývá velikosti .)Kytička moc kořenů neměla.A je zase doma na jihu.
Myslím ,že těd je málo sluníčka i mě nové výhony pomalu rostou ale den se už prodlužuje- ty kytky to musí cítit a vše půjde jak má.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
fotky dám později 
Haki děkuji za výstižné informace.Taky ji mám na jižní straně,kořenů má hodně,je jich plný květináč.Vlhkost má podle mě tak akorát,dávám pozor,aby kořeny nevysychaly.Sluníčko na ni nesvítí,mám ji v poslední řadě zastíněnou ostatníma.Teplota tak kolem 22přes den,19přes noc.Tak já taky posílám její fotku. 
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím že dobrý Jen bych ji asi taky přendala na jaře do misky.Moje miska má na výšku 8cm, pandurata vytváří rhizom klidně nad 10cm.Jak je to s tou tvojí to netuším- předpokládám že stejně.V tom květináčku teda nevím jak bych ji stáčela. Teploty držím taky teplomilné-jak okno dá-ale sluníčko má u mě taky.hanka2 píše:Sluníčko na ni nesvítí,mám ji v poslední řadě zastíněnou ostatníma.Teplota tak kolem 22přes den,19přes noc.
Na jaře jí určitě dám do plitší misky,už je trošku vidět,že se tlačí ven.
S Erií javanicou taky budu muset něco udělat, taky dobře šplhá mimo květináč.Takže o zábavu na jaře postaráno
S Erií javanicou taky budu muset něco udělat, taky dobře šplhá mimo květináč.Takže o zábavu na jaře postaráno
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Větší část Coelogyn postupně přesazuji do misek.
Právě naopak. Pěstování v košíku je výborné a to proto,že pnoucí se rostlina může být na košíku směrována kamkoliv a má vždy kam kořenit, což nakonec vede k tomu, že je košík omotán kolem dokola a kvete bohatěji.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Aha .No vidíte a mě se zdála taková prapodivná v tom košíku.Že moc nerostla .Asi to bude z tý jedný pahlízky dýl trvat.Nebo ten košík byl na ni velkej.Nechám to už v tý misce ,protože přes zimu ji nemůžu mít v temperovaném skleníku.Ten košík je na zálivku trošku nepraktickej pro domácí jižní okno . A uvidím na jaře.Přendat ji mohu vždycky až se rozroste.