HAKI píše:Mila.J
No nějaká zkušenost by i byla .Śkoda že to není vše jen z mé hlavy.V pozadí jsem měla Virense .Stejným způsobem jak teď pošlu z Rajčete jsem zachránila (no víme o čem je řeč-je to pokus marokus) dva pafíky (zelenolisté velkokvěté) podmínkou je dobře rostlé s dobrými kořeny.
Já si říkám že člověk neví kdy co bude potřebovat.
http://haki1.rajce.idnes.cz/Paphiopedil ... Tayler.jpg je tam celý příběh Kytce se daří dobře-žije
Mila.J píše:Haki, to ale nevíte, který přípravek zabral lépe, když jste je použila všechny.
Dělám to ale také. Jeden postřik při větším napadení tohoto typu nestačí a příliš často používat stejný se také nemá. Takovéto zkušenosti ale nemám. Ne, že by papuče občas neodcházeli, ale takovou bohatou houbovou infekci neznám. Tak nevím, jestli se mne vyhýbají, nebo užívám opravdu tak ůčinné preventivní postřiky.
Při takovém napadení běžné postříkání listů moc nepomůže. Většina těch přípravků není plně systémová, je nutná důkladná koupel- přípravek se musí dostat všede.
Ten Sportak také tedy zařadím do svého arzenálu.
Já vím. Je to tak ,ale to stejně nemám šanci zjistit bez nějakého odbornějšího testu ,která mrcha mě na kytky vlezla.Mila.J píše:Haki, to ale nevíte, který přípravek zabral lépe, když jste je použila všechny.
Máte pravdu a to jsem tedy vždy neudělala.Použila jsem tyto přípravky. Systemický fungicid V bezpečnostních listech je vždy napsáno na jaký druh houby přípravek je a které houby nezasáhne. Ano není vše na vše.Moc se v těch mrchách nevyznám.Mila.J píše: Při takovém napadení běžné postříkání listů moc nepomůže. Většina těch přípravků není plně systémová, je nutná důkladná koupel- přípravek se musí dostat všede.
Ridomil Gold MZ68WP-systémová fungicidní látka , chrání zevnitř i zvnějšku(prý do 30min působící)
Quadris je výkonný širokospektrální fungicid z moderní skupiny strobiluridů.Jako dosud jediný strobilurin vykazuje plně systematické vlastnosti (je vyvinut jako protipreventivní )
Previcur 607SL systemický fungicid se specielním učinkem na houby z řáduOomycetes.Zmínka je o půdní aplikaci –pak je přípravek kořeny transportován do všech částí rostliny. Zajímavost-stimuluje růst a životní energii-možná je to i pravda.
Ortiva má systematické a translaminární vlastnosti(ochrana proti 4 skupinám chorob)
Aliette 80 WP systemově působící přípravek na houby ze skupiny Phycomycetes
Prochloraz asi Sportak –širokospektrá fungicidní látka s lokálně systematickým účinkem.proniká do rostlinných pletiv ale pozor je zmínka—není rozváděn do neošetřených částí rostiny.
Ještě pošlu fotku jak vypadá Paphiopedilum Joan McLellan Tayler dnes.

Když jsem už u toho tak dám ještě jeden příklad, doufám už poslední. Příběh začíná v červnu07.Vše bylo v pohodě ale tento rok v létě se mě vše zopakovalo Mám k té kytičce vztah tak mě to tak překvapilo že nemám o tom dokumentaci .Okrájela jsem a stříkala jako vždy,poprvé jsem i prolévala substrát fungicidem ,ale nepamatuju se jesti ve všech případech. Tak foto jak to je dnes.Kytička no ,vypadá jak vypadá .Nová růžice byla okrájená tak stará růžice pokračuje .http://haki1.rajce.idnes.cz/Priklad_hou ... dra_Moore/

Pro mě poučení je kouknout na protipreventivní ochranu trochu lépe .Já Vás poprosím jak to provádíte s protiprenentivním postřikem a v jakém časovém úseku .Kolikrát za rok.A ještě mohli bychom si tykat?