jedovaté nebo ne?
jedovaté nebo ne?
Setkala jsem se s dotazem na (ne)jedovatost orchidejí a musela jsem přiznat, že nevím. Nejpravděpodobnější se mi zdá, že některé tak, jiné onak. Ale víte někdo, jak to doopravdy, alespoň u běžně pěstovaných druhů, je? Okusovat je sice nehodlám, ale dvě malé děti doma, to už je důvod vědět...
Re: jedovaté nebo ne?
Ahoj Gabčo,ohledně jedovatosti nevím,ale dočetla jsem se,že štáva z listů Paphiop.může způsobovat alergické reakce... 
No vida, dám je výš
A co na to ostatní?
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Silně jedovaté orchideje nejsou. Některé obsahují alkaloidy, např. D. nobile (prý léčïvé) nebo V. tricolor.Gabča píše:Setkala jsem se s dotazem na (ne)jedovatost orchidejí a musela jsem přiznat, že nevím. Nejpravděpodobnější se mi zdá, že některé tak, jiné onak. Ale víte někdo, jak to doopravdy, alespoň u běžně pěstovaných druhů, je? Okusovat je sice nehodlám, ale dvě malé děti doma, to už je důvod vědět...
- miro
- Kontaktovat uživatele:
takze kdyz mne moje nobilko nastve ze nekvete, tak ho poste snim a budu jeste fit
)
Pekny den.
http://luludi.rajce.idnes.cz/
http://luludi.rajce.idnes.cz/
to můj muž řík o mých kytkách taky, prý až na něj přijde hlad ... tak mám radši pořád plnou lednici 
Myslím, že jedovaté nejsou. Indiáni je, alespoň co jsem četl, používali jako afrodiziakum a svobodné ženy k nim nesměly čichat aby nepodléhaly mámení. V Číně se používají dodnes jako čaje nebo drcené na prášek. Tyto medikamenty si lze i objednat ale jsou docela drahé. Kupodivu jsou stále cílem lékařských výzkumů a nenechávají to jen tradiční medicině. Pokud byste se bála o děti, tak pak pozor na květinky, kde se jedovatiny prodávají jako okrasné rostliny a o naší přírodě ani nemluvě. I u nás rostou vysoce jedovaté rostliny a mnohdy to ani člověk neví.
- Katka
- Kontaktovat uživatele:
Ještě mě napadá salep - prášek přidávaný do některých čajů, původem z tureckých terrestrických orchidejí - které tím pádem dostávají na frak - má obsahovat taky nějaké alkaloidy určené pověrou k posílení organismu zejména pánského
Ale to se jistě netýká domácích parapetových orchidejí
Co se týče mých dětí, tak naštěstí tendenci okusovat rostliny neměly a měly k nim omezený přístup spíš preventivně, kočky se specializují na papyrus a nolinu, takže orcideje taky neochutnávaly. Řekla bych, že do domácnosti jsou to proti kapradinám, vánoční hvězdě, pryšcům a diefenbachii zcela bezpečné rostlliny.
Ale to se jistě netýká domácích parapetových orchidejí
Co se týče mých dětí, tak naštěstí tendenci okusovat rostliny neměly a měly k nim omezený přístup spíš preventivně, kočky se specializují na papyrus a nolinu, takže orcideje taky neochutnávaly. Řekla bych, že do domácnosti jsou to proti kapradinám, vánoční hvězdě, pryšcům a diefenbachii zcela bezpečné rostlliny.
Můj synek, když začal lézt, snědl kousek scindapsusu. Tehdy jsem poprvé a zatím naposled potřebovala číslo na toxikologii. Dcerka se nedávno pustila do spatiphyla, ale naštěstí kousky jsem získala všechny zpět.
- drroman
- Kontaktovat uživatele:
asi jedovaté nebudou,ale kocourovi na rosdíl od yuky a draceny nechutnají a nechává je na pokoji