Vrátil se v noci z Belgie, ještě dnes mu budu volat tak se zeptám,hodně rožšířil Pleurothalis......Věrawiolan píše:Věrko, nevíš, jestli má teď Ludo nějaká další Cycnoches? Vilma by si ho chtěla koupit taky, ale jiné, abychom měly možnost případně vyměnit oddělek
Právě kvete
Re: Právě kvete
- Katka
- Kontaktovat uživatele:
Cycnoches je úžasný,gratuluju a jsem zvědavá na pleurothalis.
děkuji
Pleurothallis by měl vypadat takhle
http://www.flickr.com/photos/thomas_orchids/4240721545/
ale je to fakt prcek, květ má velikost cca 1 cm
Pleurothallis by měl vypadat takhle
http://www.flickr.com/photos/thomas_orchids/4240721545/
ale je to fakt prcek, květ má velikost cca 1 cm
wiolan píše:Tak já se taky trošku pochlubím.
Vykvetla mi Cycnoches peruviana. Má 12 samčích květů, je moc krásná.
Kvetení není moje zásluha, koupila jsem ji s květním stvolem od Luda.
Ale teď otázka - na rostlině se objevila další boulička, která se zvětšuje, takže usuzuju, že by mohlo jít o další květní stvol. Podle Olawa by dokonce mohlo jít tentokrát o samičí květy. Jak je to s pohlavím u těchto rostlin - je to věc náhody nebo to má nějakou zákonitost? Někde jsem četla, že samiččí květy doma nevykvetou, protože má rostlina málo světla. Je to pravda?
Je to pravda, samičí květy se pravděpodobně neobjeví a to malou intenzitou světla, taky je možný, že nový květní stvol, který narůstá už nebude ani tak bohatý, jako tento - opět nedostatek světla. Každopádně v době kvetení potřebují hodně zalévat, neměl by úplně vyschnout substrát. Pokud mají dostatečnou teplotu, potřebují i hodně zalévat. Mám je zhruba při 25 st. C (teď co se začalo topit), mají lehce vlhký substrát a rosím. Chystá se mi ke květu další.
ok, díky za názor. Je fakt, že názory se hodně různí. Psala jsem do botanky, jak je to s pohlavím květů v návaznosti na podmínky pěstování (světlo) a bylo mi odpovězeno, že na to nemá vliv, podstatná je síla rostliny, kdy slabší rostliny mají samčí květy a silnější samičí. Ale je to taky jen názor.
olaw: překrásný, blahopřeju.
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
jj, připojuji se s blahopřánímKyra píše:olaw: překrásný, blahopřeju.
No já bych řekl, že to souvisí: dobře osvětlená rostlina lépe fotosyntetizuje, ukládá do pahlíz víc zásobních látek a tím pádem je silná dost na to, aby vykvetla samičími květy. Koukal jsem do literatury a víceméně stejně o tom mluví Haager, Studnička i Ježek. Studnička dokonce u příbuzných kataset udává poměr "samců" a "samic" v přírodě 25:1, což je tedy překvapivě málo a dává to do souvislosti s plozením - jelikož tvorba plodů a semen probíhá převážně v suché části roku, je potřeba, aby plodící (samičí) kytka byla skutečně dobře zásobena nashromážděnými asimiláty.wiolan píše:ok, díky za názor. Je fakt, že názory se hodně různí. Psala jsem do botanky, jak je to s pohlavím květů v návaznosti na podmínky pěstování (světlo) a bylo mi odpovězeno, že na to nemá vliv, podstatná je síla rostliny, kdy slabší rostliny mají samčí květy a silnější samičí. Ale je to taky jen názor.
T.