Křížení: vanda x phalaenopsis
Křížení: vanda x phalaenopsis
Rozvetla mi ascocenda a tak mě napadlo, jestli jste někdo nezkoušeli křížit vandy s phalaenopsisy a pokud ano, s jakým výsledkem? Ev. víte někdo, jaké jsou oobecně poznatky o takových kříženích?
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Re: Křížení: vanda x phalaenopsis
Křížení je obtížné, ale někdy se podaří. Jen nevím, kdo by Vám to vysel.
To jsem tak trochu tušila. Zajímalo by mne, zda je známo, jakých vlastností se lze od kříženců nadít, zda je lepší jako mateřská rostlina vanda či phal, zda jsou na tom závislé vlastnosti potomstva (někde jsem tu četla o papučích a jejich ochotě/neochotě kvést) a podobně.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Jaká je pravděpodobnost získání dobrých vlastností nevím. Těch několik málo hybridů, co je na trhu jistě zajímavé jsou (aspoň některé).
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Dejte si do googlu Vandaenopsis a pár jich uvidíte.
To jsem už udělalaPaphio píše:Dejte si do googlu Vandaenopsis a pár jich uvidíte.
Na ascocendě oba semeníky nakonec upadly, ale na phalech 3 ze 4 rostou a vypadají nadějně. Explantex za úplatu vyseje i dovede až do stavu k vylahvování.Paphio píše:Křížení je obtížné, ale někdy se podaří. Jen nevím, kdo by Vám to vysel.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Zkoušel jsem v minulosti opylit Phalaenopsis lueddemannianu Neofinetií falcatou. Nějakou dobu to vypadalo nadějně, pak jej rostlina shodila.
Uvidíme
Když to nevyjde, žádné neštěstí to nebude. A po jaké době je shodila, Mílo?
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Přesně nevím. Asi po měsíci. To je ale různé. Někdy vůbec nereaguje- zejména u sterilních, nebo květ rychle vadne, je vidět tloustnutí sloupku a po pár dnech upadne. Někdy také už se tvoří pěkně semeník a přesto shodí po delší době.