Moc pěkná varieta.Paphio píše:Anceps var, Veitchiana "Fort Caroline":olaw píše:Já mám L. anceps. Ta je normální rostlinou, ale obří kvetenství. Líbí se mi u ní ten metrový stvol a někdy i delší. Něco jako Schomburgkia....
Rupikoly
Re: Laelia milleri
- Katka
- Kontaktovat uživatele:
Obě jsou parádní.
- petr turecky
- Kontaktovat uživatele:
koupil jsem si v teraristických potřebách kus lávy za 60 kč. rozbil kousek kladívkem a mrskl do ní milleri a lundii. tak jsem zvědav, co to udělá..
většina lávy zbyla, tak plánuju další rupikoly
většina lávy zbyla, tak plánuju další rupikoly
Ta milleri je nadherna! Asi taky zkusim nektere skalni- zatim pred nimi mam respekt.
Ja mam tri variety Laelila purpurata (werckhauseri, jako ma paphio, mi zatim nevykvetla)
Ja mam tri variety Laelila purpurata (werckhauseri, jako ma paphio, mi zatim nevykvetla)
- petr turecky
- Kontaktovat uživatele:
teď mě jeden známý řekl, že láva je zásaditá a žuly kolem čerčan jsou kyselé... znamená to, že rupikoly do lávy nesmí???
Pozor, neposlintat monitor, jak už tu kdosi trefně poznamenal...
http://www.orchidworks.com/brazil/howtogrow.html
T.
http://www.orchidworks.com/brazil/howtogrow.html
T.
- Katka
- Kontaktovat uživatele:
Monitor to přežil, ale tričko ne
rupikoly zatím nechám šikovnějším a budu si slintat na tričko 
- petr turecky
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem se uklidnil, pan šmajer napsal toto:
Láva má pH 7-8 a Granodiorit 7,5-8. Zkoušet rupikoly v zásaditém substrátu (např.mramorová drť a pod.) znamená jejich smrt. Je ale pravda, že láva obsahuje velké množství stopových prvků, jejich obsah je však velmi variabilní podle původu lávového kamene, který vám nikdo zpětně neurčí.
Z hlediska pH je to naprosto jedno zda použijeme Granodiorit, nebo lávu, láva je sice nasáklivější, ale celkově rychleji vysychá a do suššího prostředí bych přidal alespoň podíl Granodioritu, který lépe udrží vlhkost pod povrchem substrátu. Ale vyzkoušet a rozhodnout si to musí každý sám.
Láva má pH 7-8 a Granodiorit 7,5-8. Zkoušet rupikoly v zásaditém substrátu (např.mramorová drť a pod.) znamená jejich smrt. Je ale pravda, že láva obsahuje velké množství stopových prvků, jejich obsah je však velmi variabilní podle původu lávového kamene, který vám nikdo zpětně neurčí.
Z hlediska pH je to naprosto jedno zda použijeme Granodiorit, nebo lávu, láva je sice nasáklivější, ale celkově rychleji vysychá a do suššího prostředí bych přidal alespoň podíl Granodioritu, který lépe udrží vlhkost pod povrchem substrátu. Ale vyzkoušet a rozhodnout si to musí každý sám.
- Přílohy
-
- lava.GIF (11.29 KiB) Zobrazeno 7860 x
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Rozbory potvrzují, že dělám dobře, když dospod dávám lávu , polystyren a dřev. uhlí a pemzu navrch. Asi 50% směsi tvoří kůra a přikrývám rašeliníkem( ve skleníku je to zbytečné).
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Nějak se mi nezdají ty údaje o pH uvedených hornin. Granodiorit je na 100% kyselý a tudíž jeho pH musí být pod 7. Něco mi říká,že je to přibližně okolo 6 - 6,5. Ostatně tomu odpovídá i přiložený text pana Šmajera ('...Zkoušet rupikoly v zásaditém substrátu...znamená jejich smrt...'). Co je nad 7, to je zásadité.
Hezký den
Pavel
Hezký den
Pavel