Odumírání listů od špičky- houba
Re: Odumírání listů od špičky- houba
Na listu Paph.phillipinense se mi od konce udělal takový hnědý kus, je to hrubší a takové korovaté
Te´d jsem koukala a cosi stejného ale zatím malého se dělá na malém Pah.lowii.. Nejsou v žádném přehnaném teple ( cca 19),co to může být? Není jim zima? Nebo houba? Fotku bohužel nemám.. Zkusíte někdo poradit? děkuju
Te´d jsem koukala a cosi stejného ale zatím malého se dělá na malém Pah.lowii.. Nejsou v žádném přehnaném teple ( cca 19),co to může být? Není jim zima? Nebo houba? Fotku bohužel nemám.. Zkusíte někdo poradit? děkuju
Zaléváte dešťovkou ? Může to být nedostatek vápníku.
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Přesně, vápník, nebo také přehnojení. Orchideje jsou trochu záludné v tom že mají souběžnou žilnatinu, tudíž i draslík se může projevovat odcházením špiček. Vždy je třeba chápat vznik takových hnědých špiček v širším kontextu, může to mít vícero příčin. Voda, její měkkost a pH, teploty, vlhkost vzduchu, koncentrace hnojiva a jeho typ, sluníčko za oknem, substrát, stav kořenů. Ideálně doložit fotkou a něco k tomu napsat.
Pěstuju v bytě, okno na východ, zalévám pražskou vodou nebo dešťovkou, když přivezeme z venkova. Hnojím minimálně, poslední rok - rok a půl jen Wuxal Super, občas vypláchnu láhev od piva.. Spíš se tam asi hýbe málo vzduch..
Souhlasím, je to nedostatek vápníku, po přihnojení Knopovým roztokem jsou nové výhony v pořádku. Zrada je, že většina orchidejí nemá žádné charakteristické příznaky, jen málokterá Dendrobia a všechny moje Miltonie. Ty mají navrch nejdřív asi l mm hnědé flíčky.
Mizerně fotím a navíc sem neumím zmenšit fotku - podle pana Virense, kterému jsem fotku poslala, je to opravdu ten vápník, protože to je na mladém listu, na starších ne. koupila jsem wuxal calcium a postříkala, až budu přesazovat, přidám víc vápencových kamínků, snad to pomůže
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Podstatnou složkou wuxalu calcium je dusičnan vápenatý. U obojího opatrně na koncentraci, hodně to zvyšuje vodivost, pozor na spálení.janav píše:Mizerně fotím a navíc sem neumím zmenšit fotku - podle pana Virense, kterému jsem fotku poslala, je to opravdu ten vápník, protože to je na mladém listu, na starších ne. koupila jsem wuxal calcium a postříkala, až budu přesazovat, přidám víc vápencových kamínků, snad to pomůže
-
martinmartin
Vápník je vhodnější dodat tak, jak zde někdo už psal a doporučoval. Do petky nasypat vápnitý dolomit, nechat rozpouštět a semtam jeden uzávěr nebo injekční stříkačkou přidat koncentrát do zálivkové vody. Je to bezproblémové narozdíl od toho W.Calciumjanav píše:Mizerně fotím a navíc sem neumím zmenšit fotku - podle pana Virense, kterému jsem fotku poslala, je to opravdu ten vápník, protože to je na mladém listu, na starších ne. koupila jsem wuxal calcium a postříkala, až budu přesazovat, přidám víc vápencových kamínků, snad to pomůže
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Možná jsem tu psal, že je lepší použít vodu nasycenou CO2, kde se to rozpouští líp a nekolísá pH.martinmartin píše:Vápník je vhodnější dodat tak, jak zde někdo už psal a doporučoval. Do petky nasypat vápnitý dolomit, nechat rozpouštět a semtam jeden uzávěr nebo injekční stříkačkou přidat koncentrát do zálivkové vody. Je to bezproblémové narozdíl od toho W.Calciumjanav píše:Mizerně fotím a navíc sem neumím zmenšit fotku - podle pana Virense, kterému jsem fotku poslala, je to opravdu ten vápník, protože to je na mladém listu, na starších ne. koupila jsem wuxal calcium a postříkala, až budu přesazovat, přidám víc vápencových kamínků, snad to pomůže
Wuxalu Calcium jsem dala 0,5 ml/ litr, chtěla jsem něco podniknout hned, a dolomit máme na zahradě..a tam nemůžu..
tak snad jsem to nespálila
tak snad jsem to nespálila