Dendrobium identifikace

Bulbophyllum, Cirrhopetalum, Dendrobium ...
mato74

Dendrobium identifikace

Příspěvek od mato74 »

Nepomohl by někdo s identifikací hybridu tohoto dendrobia (D. phalaenopsis předpokládám)
Obrázek
Koupil sem jej už dokvétající a jak se ukázalo v poměrně zuboženém stavu, začaly rychle opadávat listy, květy uvadly asi za týden. Pokusil sem se o záchranu přesazením do Colomi substrátu - kamení, zatím se mu asi poměrně daří, vyhodil dvě poměrně pěkné keiki
Obrázek
Hledal jsem už několikrát na netu ale nepodařilo se mi najít nic podobného...
Mám tu ještě pár takových "špeků" ale nejdřív zkusím lépe hledat sám ;)
lm26

Re: Dendrobium identifikace

Příspěvek od lm26 »

tohle dendrobko mám taky asi dva roky, poměrně dobře nakvétá, ale asi se smiř s tím, že je to prostě hybrid.
ivag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ivag »

ano, také jej mám, kvete krásně, pravidelně, ale přesný název se mi nepodařilo zjistit....
Přílohy
dendrob2.jpg
mato74

Příspěvek od mato74 »

ještě mám jednu zajímavost k uvedené fotce, ta keika má už asi 10cm květní stvol, tak nevím jestli je to normální, že keiki kvete...
Už má dva pěkné kořínky (2-3cm) a dva čerstvě rašící...
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Dendrobium primulinum?...
Dnes jsem na burze živá exotika v KD Ládví koupil toto Dendrobium. Bylo označeno jako chryseum. No vzhledem k tomu, že chryseum má žluté květy, tak jsem na to moc neskočil. Jenže na internetu je také každá rostlina s jiným vyobrazením, tak si nejsem dvakrát jistý. Proto se vás chci zeptat, zda někdo můžete potvrdit, jestli je to ta primulinum???.....
Přílohy
Dendrobium primulinum 01.JPG
Dendrobium primulinum 03.JPG
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

já se přikláním také k primulinum, pro srovnání posílám to svoje
Přílohy
FIL3955.JPG
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Před několika roky jsem ji získal pod jméne pierardi. Nějakou dobu jsem pozoroval jiná jména u těchto kytek, už jsem to ale vzdal. Neví co je zrovna správné.
Přílohy
pierardi.jpg
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

Tak to jsem z toho jelen. Pierardii je synonymum den. aphyllum (Roxburgh) a zároveň další synonymum je den. cucullatum (podle tohoto jména lze najít také na orchidspecies). V chytré knížce jsem našla, že aphyllum je velké 60-90 cm,květy 3-5 cm a voní po fialkách, kdežto primulinum je velké 25-45 cm, květy 4-8 cm. :roll: :roll:
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

EvoJ našla jsi pěkně jména k , té mé kytce, rozvzpomínám se , že opravdu byly s ní spojovány. Domnívám se, že mou a tvou je možné považovat za odlišný druh. Ta má je dlouhá, jak píšeš, je tenká,vždy převislá, připomíná loddigesii. Tvá má být kratší a tlustší. Z olawovi fotky mi připadalo, že je tenčí, že víc se bude podobat té mé. Ale jistě se to tvdit nedá. Ani nevím, kolik takových platných druhů bylo vytvořeno a kolik jmen se užívá.
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

No vidíte, já jsem tam měl úplný nesmysl. Ale to aphylum mi zatím připadá nejvíc podobné. To primulinum má tak nějak ze začátku přiškrcený pysk a pak se teprve rozevírá, zatímco aphylum se rozevírá postupně od začátku.
viz. foto z netu. http://www.orchidspecies.com/orphotdir/ ... mulinu.jpg - primulinum...
http://mepow.files.wordpress.com/2009/0 ... hyllum.jpg - aphylum...
Každopádně jelen jsem z toho taky. :lol: :lol: :lol:
Odpovědět