Kapradiny a jiné rostliny pěstované s orchidejemi

Co se nevešlo do předcházejících kolonek a přece se to týká pěstování
janemi

Kapradiny a jiné rostliny pěstované s orchidejemi

Příspěvek od janemi »

Ráda bych se zeptala zkušených: pěstuji orchideje převážně s kapradinami a jinými doprovodnými rostlinami teprve třetím rokem. Teď vyvstal problém - Phalaenopsis hůře vysychá, listy začínají žloutnout, rašící květní stvol se zastavil a rostlina neroste. Vyklopila jsem ji z květináče (zasazeno v kokosu) a celý kořenový bal je svázaný kořeny kapradí. Povrch je místy mazlavý. Nevím si rady, napadlo mi z dostupných informací prolít hypermangánovým roztokem nebo roztokem odvaru z heřmánku (můžu měřit konduktometrem). Neumím si představit jak rostlinu přesadit, protože kořenový bal je svázán kapradinovými kořeny velmi napevno, v podstatě se dá říct, že "květináč ani není potřeba". Kdysi jsem četla radu od Paphia: při pěstování kapradin s orchidejemi je potřeba jejich růst omezovat. Nevím ale jak a tohoto způsobu pěstování bych se nechtěla vzdávat. Připojuji fotografie.
IMG_1846.JPG
Přílohy
IMG_1843.JPG
IMG_1844.JPG
IMG_1845.JPG
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Re: Kapradiny a jiné rostliny pěstované s orchidejemi

Příspěvek od EvaJ »

Janemi, mě se zdá, že je poměrně hodně zalitá. nechala bych ji bez květináče trochu oschnout, ostřihala částečně kořeny od kapradí, odstranila substrát, bude to asi piplačka, ale určitě to půjde, kořeny omyla a zasadila do nového květináče. Bez květináče a vody bych ji nechala 2-3 dny (záleží jak moc máš v těchto dnech vedro, ale určitě třeba někde na chodbě nebo v koupelně takový hic není) jen tak na novinách aby kořeny dobře ovětraly. Ale možná ti zkušenější poradí něco jiného. :roll: mě tohle docela funguje.
cernosekc

Příspěvek od cernosekc »

Tak mi u narostlo opět něco,nevím co...U Paphia jsem zhruba před rokem dostal několik řízků různých doprovodných rostlin a kapradin.vše se přijalo a teď to roste a kvete a já nepoznám co to je,několik druhů mini peperomií jsem poznal ale co je tohle,netuším.
Přílohy
PB228555.jpg
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karlos »

http://www.flickr.com/photos/keylimepie/3358453263/
Npsal jsem chytrákovi googlovi white ball ericaceae :-)
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

cernosekc píše:Tak mi u narostlo opět něco,nevím co...U Paphia jsem zhruba před rokem dostal několik řízků různých doprovodných rostlin a kapradin.vše se přijalo a teď to roste a kvete a já nepoznám co to je,několik druhů mini peperomií jsem poznal ale co je tohle,netuším.

Je to druh Sphyrospermum buxifolium, čeleď Ericaceae, roste v jižní Americe.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

janemi píše:Ráda bych se zeptala zkušených: pěstuji orchideje převážně s kapradinami a jinými doprovodnými rostlinami teprve třetím rokem. Teď vyvstal problém - Phalaenopsis hůře vysychá, listy začínají žloutnout, rašící květní stvol se zastavil a rostlina neroste. Vyklopila jsem ji z květináče (zasazeno v kokosu) a celý kořenový bal je svázaný kořeny kapradí. Povrch je místy mazlavý. Nevím si rady, napadlo mi z dostupných informací prolít hypermangánovým roztokem nebo roztokem odvaru z heřmánku (můžu měřit konduktometrem). Neumím si představit jak rostlinu přesadit, protože kořenový bal je svázán kapradinovými kořeny velmi napevno, v podstatě se dá říct, že "květináč ani není potřeba". Kdysi jsem četla radu od Paphia: při pěstování kapradin s orchidejemi je potřeba jejich růst omezovat. Nevím ale jak a tohoto způsobu pěstování bych se nechtěla vzdávat. Připojuji fotografie.
IMG_1846.JPG

Oddenky kapradin je třeba občas vystříhat nůžkami, kořeny obvykle neodstraňuji a sázím do větší nádoby se substrátem s přiměsí polystyrenu.
cernosekc

Příspěvek od cernosekc »

Paphio píše:
cernosekc píše:Tak mi u narostlo opět něco,nevím co...U Paphia jsem zhruba před rokem dostal několik řízků různých doprovodných rostlin a kapradin.vše se přijalo a teď to roste a kvete a já nepoznám co to je,několik druhů mini peperomií jsem poznal ale co je tohle,netuším.

Je to druh Sphyrospermum buxifolium, čeleď Ericaceae, roste v jižní Americe.

Moc děkuji za bleskovou odpověď,vypadá moc hezky,ty bíle bobulky super.
josef1josef

Příspěvek od josef1josef »

Zdravím všechny, nevíte někdo co je to za doprovodnou rostlinku?
Díky.

J.
Přílohy
Bulbophyllum macrantum_4.jpg
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Phlebodium (syn. Polypodium) aureum. Bohužel příliš rychle roste a tak je potřeba omezovat, občas část oddenků u orchidejí vytrhnu nebo vystřihnu nůžkami.
Naposledy upravil(a) Paphio dne ned 20. úno 2011 11:18:40, celkem upraveno 1 x.
josef1josef

Příspěvek od josef1josef »

To Paphio:
Děkuji za bleskovou odpověď, seberu veškerou odvahu a půjdu operovat.
Jinak asi platí to, co jste psal na Janemi - odstřhnou nebo odtrhnout s kořínky a zasadit, čili množit.

Hezký den.
Odpovědět