vážení pěstitelé a oblíbenci orchidejí. Ano, i já vlastním nyní již 19 orchidejí Phalaenopsis a jednu Dendrobium nobile. Jelikož jsou některé staré i více jak dva roky, jedna dokonce má až 13 listů, bylo potřeba většinu přesadit (samozřejmě nekvetoucích). Tak jsem učinil, přesadil jsem je do substrátu, který jsem dlouho hledal, aby neobsahoval rašelinu a i když je víceméně dobrý, tak i rašeliník, který by ale po čase přestal plnit funkci a zbytečně by byl substrát stále mokrý. Zvolil jsem proto Forestinu (profík) pouze s coco-chipsy a piniovou kůrou (pozor, na internetu je ještě po staru i s rašeliníkem) mají již jiné postupy výroby a složení - tedy piniová kůra a coco-chipsy.
Orchideje jsem tedy přesadil a nyní mi u některých dochází ke žloutnutí listů, což mě trochu znepokojuje, protože občas samozřejmě stářím a celkově během růstu nějaký ten list zežloutne. Ovšem nyní po přesazení, například ta jedna, která má již 13 listů, nyní zežloutnul jeden úplně vespod (asi stáří), ale dokonce i druhý v druhém patře listů. Dva listy od přesazení, což je týden. To samé se mi děje u Dendrobia. Ten má celkem tři pahlízy (jednu hlavní velkou a dvě vedlejší středně velké), a listy začaly zloužnout jeden na vedlejší a již třetí na hlavní - rovněž týden po přesazení.
Nevíte, zda je to normální proces, že si orchideje "řekly", že mají nyní konečně ten hnusný nefunkční substrát pryč a mají místo něj nový, vzdušný, který se jim líbí, a proto si "řekly", shodíme teď staré listy, protože máme mnohem lepší podmínky a budeme investovat energii do nových? Jinak si to totiž nedovedu vysvětlit, že zrovna po přesazení začaly žloutnout, odvozuji si to tím, že mají nyní kvalitní nový substrát, zpozorovaly to a "řekly si", že díky novým vhodným podmínkám by mohly shodit některé listy a investovat do nových?
Jinak hnojím luxusním hnojivem, se kterým jsem spokojen, zbytečně nezasoluje substrát a mikroprvky jsou ve formě chelátu (lépe využitelné), a to od Growth technology - orchid focus Grow - pro růst, a Bloom - v období květu. Ty, co mi kvetou, hnojím BLOOM a ty, co květy nemají, GROW.
Obecně filtruji vodu přes filtrační konvici Britu, abych jim zajistil co nejměkčí vodu. Potvory obecně moc nekvetou, ale myslím si, že to je i tím, že substrát měly již opravdu starý a také, že mají až moc dobré podmínky (tedy stabilní teplota, i vyšší), protože okno mám na jih-jihovýchod a drží se tu docela teplo, takže v noci se tolik teplota nesníží, což je rovněž může nabudit ke kvetení. Jedna mi nyní vyhodila opět výhon díky přechodu na zmiňované hnojivo Orchid focus.
Dělám něco špatně, respektive udělal jsem něco špatně s tím přesazováním, že mi některé listy u Phalaenopsis orchideje žloutnou a u Dendrobia poměrně intenzivně?
Díky moc