Jéje,
to je nadělení – Paphio udělal vtip ohledně „rychlosti“ České pošty a někdo se chytil

. A já se taky chytil

.
Já bych ke knihám s pandemickou tematikou rád přidal můj oblíbený kousek, Muži po ochranou od Roberta Merlea. Je to z roku 1974, takže to předpověděl ještě dřív než Koontz, a kromě toho je to opepřené i dnes velmi moderní gender a feministickou tematikou

. Doporučuji, královsky jsem se u toho bavil. A abychom natřeli i druhou stranu: ve filmu Nejhorší obavy (The Sum of All Fears) z roku 2002 se mluví o tom, že nejmenovaná armáda zaútočila na jedno město na Kavkaze novičokem

. Takže pokud bych se na to díval logikou Míry, je naprosto jasné, že Skripala se pokusila zlikvidovat KGB…
K tvrzení, že česká „bakterioložka“ dokázala, že SARS-CoV-2 je umělého původu: ona to nedokázala, jen si to myslí. A to je trochu rozdíl

. Mimo jiné se opírá o své přesvědčení, že přeskok z netopýra na člověka je nepravděpodobný, protože jsou si evolučně moc vzdálení, a předpokládá spíše přeskok z netopýra na myš, "nebo něco podobně příbuzného" (cituji nepřesně paní doktorku

). Podle mého skromného názoru je netopýr myši asi stejně příbuzný, jako slon žirafě – oba jsou savci

.
Osobně mi připadá věrohodnější vysvětlení v článku Andersen, K.G., Rambaut, A., Lipkin, W.I. et al. The proximal origin of SARS-CoV-2. Nat Med (2020).
https://doi.org/10.1038/s41591-020-0820-9. Zde se o možném původu tohoto viru říká zhruba to, že možnosti jsou tři: a) postupná evoluce ve zvířecím rezervoáru a následný přeskok virulentního kmene na člověka, b) opakovaný přenos na člověka ze zvířecího rezervoáru a postupná evoluce receptorové domény viru na virulentní formu, c) postupné přizpůsobení receptorové domény viru během opakovaného přeočkovávání v buněčných laboratorních kulturách a následný nezáměrný únik vysoce nakažlivého kmene z laboratoře ven.
U toho posledního bodu se zastavím. To, že jsou různé koronaviry leta letoucí pěstovány v laboratořích, není nic překvapivého. Je to nutné, abychom pochopili dobře systém jejich fungování, protože v minulosti způsobily závažné lokální epidemie syndromu akutního respiračního selhání, SARS a MERS. Dočíst se o tom můžete například v článku Ge, X., Li, J., Yang, X. et al. Isolation and characterization of a bat SARS-like coronavirus that uses the ACE2 receptor. Nature 503, 535–538 (2013).
https://doi.org/10.1038/nature12711. A že k nezáměrným únikům viru může dojít, například nedostatečnou opatrností nebo nedbalostí personálu laboratoří, se píše v článku Poh Lian Lim, Asok Kurup, Gowri Gopalakrishna et al. Laboratory-Acquired Severe Acute Respiratory Syndrome. N Engl J Med 2004; 350:1740-1745.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa032565Každopádně Andersen a kolektiv (první citovaný článek) se domnívají, že virus SARS-CoV-2 je spíše přírodního původu, nevykazuje známky „záměrného opracování“ v laboratoři.
Poznámka na okraj: Paphiův dotaz na zdroje je naprosto legitimní, to se ve slušné diskusi tak dělá, že když něco tvrdím, tak se opřu o nějaký zdroj. Odkud se bere tvrzení, že koronavirus začal již v srpnu v USA? A moc by mne zajímalo, v které oblasti. Že by Area 51

?
T.