svinutí listů
- josef1josef
svinutí listů
Dobrý den,
zasílám několik fotek, na všech jsou rostliny z loňské "vánoční dodávky". Problém je v tom, že listy sice rostou nové, ale jsou zkroucené do trubičky. Po nějaké době se sice částečně otevřou, ale ne úplně.
Teplota 23, vlhkost cca 55, světlo-polostín až celý stín.
http://josef1josef.rajce.idnes.cz/forum.orch/#
Nevíte někdo proč to dělají?
Děkuji, Pepík.
zasílám několik fotek, na všech jsou rostliny z loňské "vánoční dodávky". Problém je v tom, že listy sice rostou nové, ale jsou zkroucené do trubičky. Po nějaké době se sice částečně otevřou, ale ne úplně.
Teplota 23, vlhkost cca 55, světlo-polostín až celý stín.
http://josef1josef.rajce.idnes.cz/forum.orch/#
Nevíte někdo proč to dělají?
Děkuji, Pepík.
Re: svinutí listů
Hledala bych škůdce. Vidím to na sviluši nebo jiného roztoče
- josef1josef
Také jsem si to myslel, ale mate mne to, že vyrostl velký nový list, bez jakékoliv skvrnky a už byl srolovaný. Jemně jsem ho musel "rozlepovat".
Ale po tom studeném dvoutýdenním mokrém tranzitu u Rollkeho je možné všechno. Zkusím stříknout Confidorem a uvidíme.
Zeptal bych se zítra v Praze na výstavě někoho z Ecuagenery, ale moje znalosti španělštiny a angličtiny jsou pro takovéto téma dosti omezené
Díky za odpověď.
Ale po tom studeném dvoutýdenním mokrém tranzitu u Rollkeho je možné všechno. Zkusím stříknout Confidorem a uvidíme.
Zeptal bych se zítra v Praze na výstavě někoho z Ecuagenery, ale moje znalosti španělštiny a angličtiny jsou pro takovéto téma dosti omezené
Díky za odpověď.
Ve ctvrtek tam behal nejakej strejc, co tvdil, ze je co, zprostredkovatel a zdalo se, ze o kytkach neco vii, mozna ze zna i rec a pomohl by, pokud tam dnes bude. Trochu se vtiral, ale ne moc. Omrknete to, mel na veste ceduli. Nedej Boze, aby to byl nekdo z fora.
Hezky pokoukani, lipo
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Třeba je problém jinde.Já mívám teplotu v zz nejvíc-30°C jsou ve stínu zavěšený asi ve středu zz Nejméně v zimě 13-14°C-pak malá zálivka to je jasný a stěhuju kytky na přímé zimní slunko. Stanhopeje mám celoročně v zz .Teplotně Stanhopeje snesou hodně(rozdíl teplot musí být) od té doby co je v zimě nepřelévám už neflekatí ani listy.Možná jen Stanhopea reichenbachiana ta nemá ráda slunko v létě vůbec-u mě hlubokej stín.Na větším osvitu blbne a potí se. Něco bych změnila ,když to nejde -listy zřejmě takto rostou déle?Přesadila bych a víc vykoumala zálivku -možná má málo kořenů.A jak vůbec vypadá celá kytka.No svého času jsem koupila 2 Stanhopeje od prodejce to byla mizérie jedna dodnes nevypadá moc zdravě.Někdy to nějaký ten rok trvá než se rozjedou.Určitě to půjde. 
- josef1josef
Ahojky,
když jsem se odpoledne vrátil z výstavy (hluboce zklamán), přejel jsem pohledem teploměry a vlhkoměry a trkla mně jedna věc. Když je v pořádku teplota a vlhkost, zbývá jedině světlo (vynechávám hnojení - nejsem jeho přítelem). Ve snaze dopřát těmhle rostlinám stín, umístil jsem je v hale a opravdu do hlubokého stínu. Asi jsem to přehnal, změřím zítra osvit, ale bude to určitě hodně málo.
Haki, máš nějakou možnost změřit to u Tebe? Není nutný expozimetr, nedávno jsem náhodně našel na netu prográmek, který umí převést hodnoty naměřené digitálním fotoaparátem (clona + čas) na luxy. Určitě ho najdeš, když ne, napiš, pošlu link.
Díky za námět.
Josef.
když jsem se odpoledne vrátil z výstavy (hluboce zklamán), přejel jsem pohledem teploměry a vlhkoměry a trkla mně jedna věc. Když je v pořádku teplota a vlhkost, zbývá jedině světlo (vynechávám hnojení - nejsem jeho přítelem). Ve snaze dopřát těmhle rostlinám stín, umístil jsem je v hale a opravdu do hlubokého stínu. Asi jsem to přehnal, změřím zítra osvit, ale bude to určitě hodně málo.
Haki, máš nějakou možnost změřit to u Tebe? Není nutný expozimetr, nedávno jsem náhodně našel na netu prográmek, který umí převést hodnoty naměřené digitálním fotoaparátem (clona + čas) na luxy. Určitě ho najdeš, když ne, napiš, pošlu link.
Díky za námět.
Josef.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Není problém ale asi bychom měli mít v daný okamžik stejný podmínky focení?Nevím co s tím udělá ISO-budeme mít stejný 80?Můžu změřit zítra v poledne ,sluníčko budu mít za zády (když bude)možná každý foťák bude taky jiný-netuším .Jo pošli ten link kouknu.Vůbec nevím jestli se to dá takto porovnat.Ještě jsem koukala na tuhle tvoji fotku(posílám) -je focená teda doufám 6.3. v 16.12 z jižní strany jde docela dost slunka.Dala bych kytky na zimu do toho rohu.Mám to taky tak přes zimu vše je strčený v rohu kde jde nejvíc světla.
- josef1josef
Po dvou hodinách hledání na webu jsem to vzdal, mám ten prográmek ale v pracovním NTB, takže zítra.
Mezi jedenáctou a dvanáctou změřím expozimetrem i foťákem obě místa a hodnoty pošlu.
J.
Mezi jedenáctou a dvanáctou změřím expozimetrem i foťákem obě místa a hodnoty pošlu.
J.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
V HK tedy tma jak v pytlu Posílám 2 fota je to část zz kde jsou Stanhopeje v létě jde tam vycházející slunko v zimě jdou na opačnou stranu skoro k jihu .Teda nejsem si jistá co se z udajů vyčte.Foceno na automatiku.ISO samozřejmě lítá dnes 500-800.Podle toho jak se fotí bílá stěna nebo víc zelených listů.Tak posílám.Foto zz- foceno v 11.08hod,čas1/30s,clona2/8,ISO500.Foto zz1 foceno 11/07hod,čas1/60,clona2/8,ISO800.
Jen ještě Stanhopeje se mě nezdají na pěstování těžký jiný pěstitel si může počínat zase jinak
Jen ještě Stanhopeje se mě nezdají na pěstování těžký jiný pěstitel si může počínat zase jinak
- josef1josef
Díky za zaslané, prostuduji večer nebo zítra. Teď jsem konečně dokončil to měření, focení a úpravu fotek. Dal jsem to na Rajče, až budeš mít chuť a čas, můžeš fotky editovat a porovnávat s měřenímhttp://josef1josef.rajce.idnes.cz/Haki/#.
Zatím díky a ahoj.
Pepík.
Zatím díky a ahoj.
Pepík.