Já tedy musím říct, že je mi jedno, zda hybrid, nebo botanika. Poslední dobou se to hodně řeší a musím uznat, že mi to někdy vadí a vytváří to mnohdy i pocit méněcennosti v lidech, kteří si na botaniku netroufají. Tím nechci říct, že toto vlákno není vhodné, určitě je a pokud se někdo odhodlá začít s botanikou bude obrovským přínosem. Jen bych chtěl říct, že pokud se někdo rozhodne nezačít s botanikou, rozhodně není o nic míň vážený a dobrý pěstitel.
Vím, že Radek to myslel jen v tom nejlepším světle a jako snahu pomoci těm, co chtějí s botanikou začít. Já osobně v tom rozdíl nedělám, pokud se mi kytička líbí je mi jedno co je zač a jaké má jméno. Bohužel už pro mě ani botanika tolik voňavá není, protože je dostupná. Já teď nejvíc zářím na lokalitách orchidejí ve volné přírodě, zatím u nás, eventuálně na Slovensku a doufám, že jednou třeba i v deštném lese.
Radek tu zmínil jedno z pro mně důležitých kritérií a to jsou ty mnohdy titěrné a nevýrazné květy. Zkoušeli jste se někdy zastavit a přemýšlet nad tím, proč je ten květ takový a druhý makový. Jak vlastně vše směřuje k tomu, aby bylo zajištěné co nejefektivnější opylení za použití co nejméně energie. Jaké pasti, nástrahy a klamy orchideje používají. I ten nejmenší květ je mnohdy naprosto dokonalý stroj na opylování. U tořičů je to dovedeno k neuvěřitelnému extrému mnoha pomůcek a fíglů.
Mějte rádi botanické nádherné orchidey, ale nezapomínejte ani na hybridy