Paphiopedilum helenae
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Paphiopedilum helenae
Tak tenhle vietnamský mrňousek nám tu zatím ještě chyběl. Po bezmála ročním pěstování to vypadá, na vcelku bezproblémovou klasickou kulturu se sušší a chladnější zimou. Mám ho bezmála rok (od Popowa).
Hezký den
Pavel
Hezký den
Pavel
Re: Paphiopedilum helenae
To je provokace, jinak se to nedá nazvat.
Pavle, je nádherný a ty víš, jak po něm prahnu.
Mimochodem jsi se mohl tochu víc rozepsat.
Klasická kultura je co? Trochu nám tu předveď substrát, teploty, hnojení a podobně.

Pavle, je nádherný a ty víš, jak po něm prahnu.
Mimochodem jsi se mohl tochu víc rozepsat.
Klasická kultura je co? Trochu nám tu předveď substrát, teploty, hnojení a podobně.
No tak ten je bezkonkurenčně nejkrásnější z nejkrásnějších. Taky bych se přimlouvala o nějaký ten tip na pěstování. 
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Jardo v mém případě je rozepisování celkem zbytečné
Všechny kytky to u mě mají víceméně stejné. Je v 8cm plastovém transparentním květináčku ve směsi vápencového štěrku, cocochipsů a kůry. Hnojím všechno stejně do 100mikroS přes léto hnojivem od Orchids a more s vyšším obsahem dusíku a od konce srpna Wuxalem super. V zimě klesají teploty k 12 stupňům. O zimním "sušení" jsem už psal.
Hezký den
Pavel
Hezký den
Pavel
Tuhle jsem se s Kajmii bavil o tom, že nemusí noční poklesy a vůbec chladnější periodu.
Takže je to tedy pro něj lepší?
Takže je to tedy pro něj lepší?
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Jardo, těžko říct. Možná je hodně tolerantní. Roste v severním Vietnamu v relativně malém areálu v nadmořských výškách od 500 (někde uvádí od 100) Po 1000mnm. Teploty v zimě klesající k 10 stupňům by tedy pro něj měly být normální. Kvete na podzim, takže to s teplotami potřebnými k násadě květů asi nebude nijak složité. Já mám podmínky takové jaké mám a nesnažím se dávat každé kytce to co by tabulkově potřebovala. Buď se s tím srovná (což se v drtivé většině podaří) nebo mám smůlu.
Hezký den
Pavel
Hezký den
Pavel
No, tak to vidím také. Jen já tvrdil že snese chladno a Kajmii, že není třeba, tak jsem trochu znejistil, jestli by moje temperochladné podmínky uvítal.
- kajmii
- Kontaktovat uživatele:
olaw píše:No, tak to vidím také. Jen já tvrdil že snese chladno a Kajmii, že není třeba, tak jsem trochu znejistil, jestli by moje temperochladné podmínky uvítal.
Mě si znejistěl ty. No aspoň bude porovnání, 12stupnů mu v zimě opravdu nezajistim
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Jardo, určitě by u Tebe chrochtal blahem

Tak tenhle prcek se mi také moc líbí. Už mu tady rezervuji na příští rok místo. Tahle skupinka zelenolistých mrňousků je moc roztomilá