Dendrobium phalenopsis- presazeni prosim o radu

Bulbophyllum, Cirrhopetalum, Dendrobium ...
Barbez2

Dendrobium phalenopsis- presazeni prosim o radu

Příspěvek od Barbez2 »

Dobrý den
Mám tohoto hybrida a chtěl jsem se zeptat na jednu věc. Už pomalu odkvétá a já bych ho chtěl přesadit, protože se mi nelíbí substrát v kterém jsem ho koupil. Mám nechat květní stvol jak je nebo ho ustřihnout a přesadit?(substrát je hodně jemný a drží docela vlhost, bojím se aby neuhnil).
Díky za rady
orchidejky už nejsou u mě jen koníček, ale už přerostly ve slona
Katka
Kontaktovat uživatele:

Re: Dendrobium phalenopsis- presazeni prosim o radu

Příspěvek od Katka »

Jestli už odkvétá, tak stvol klidně ustřihni a přesaď, na nové kvetení vyrazí nový stvol.
HAKI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HAKI »

No a bonus je že toto Dendrobium kvete i ze starých pahlíz, jiná Dendrobia neovládám, ale toto mám doma.
Barbez2

Příspěvek od Barbez2 »

Děkuji vám za radu. Jsem rád že se někdo ozval a poradil. Ještě bych se zeptal ten květní stvol mam nějak ošetřit když ho odstřihnu?(podotýkám že doma mám akorát skořici) a ještě mám ho zastřihnout cca kde. tam kde vyrůstá z pahlízy nebo kousek nad.
Díky
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karlos »

Barbez: Je-li substrát jemnozrnný a pomalu vysychající, jsou obavy na místě. Zrovna tyto hybridy jsou extrémně citlivé na přemokření a o kořeny příjdou snadno. Importy z východu jsou pěstovány často v jemných substrátech, ale oni si to mohou dovolit. Rosltiny pěstované v ideálních podmínkách o kořeny hned tak nepříjdou. Na parapetu je ale úplně jiná situace. Základem úspěchu je celoroční teplo a opravdu hrubý substrát bez mechu s dobrou drenáží + hodně světla.
Se zbytkem květenstí si nelamte hlavu....klidně odstřihněte u báze, není to Phalaenopsis.
Barbez2

Příspěvek od Barbez2 »

tak prosim jeste o rychlou radu pokud nekdo muze. Na tom mem dendrobku je v korenech jakoby kus kmene nejaka kulatina ata ma potvurka ma koreny provrtany skrze to nejde to odstranit. mam to tam nechat nebo se pokusit to odstranit?
Zdenka

Příspěvek od Zdenka »

Jestli je to mokrý a nacucaný vodou, pokus se odstranit toho co nejvíc.
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Čím víc rozlozložených částic se podaří odstranit tím líp. Aby nový květináč mohl být co nejmenší. Často není snadné zvládnout zalévání s větším květináčem.
Barbez2

Příspěvek od Barbez2 »

tak snad jsem si vedl dobře ale to se ukáže až časem. Doufám že jsem při tom vydloubávání toho divnýho patvaru dřeva v kořenech je nějak nepoškodil. Kdyby mě ta rostlinka odumřela tak by mě to docela mrzelo. Ale odradit se od orchidek ani tak nenechám. Prohraná bitva neznamená ztracenou celou válku.
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

Barbez2 píše:tak prosim jeste o rychlou radu pokud nekdo muze. Na tom mem dendrobku je v korenech jakoby kus kmene nejaka kulatina ata ma potvurka ma koreny provrtany skrze to nejde to odstranit. mam to tam nechat nebo se pokusit to odstranit?

určitě odstranit všechno. Pomůžeš si namáčením ve vlažné vodě a párátkem nebo něčím podobným. Je to piplačka, ale jde to. když ti to tam zůstane, mohlo by ti dendro odhnít u krčku právě odspodu.
Odpovědět