Polapená vlnatka
Polapená vlnatka
Občas objevím asi jako všichni někde na poupěti nebo listu chomáček -vlnatku
párátkem odstraním přestříknu Mospilanem a za nějakou dobu při další prohlídce
se zase něco někde najde.Teď dlouho nic.Vedle orchidejí mám i pár masožravek
a Tilandsií,úplně vzadu za ně jsem kdysi zastrčil parožnatku,celkem se jí dařilo.
Potřeboval jsem místo tak jsem parožnatku vyndal a úplně obalenou vlnatkou.
Tak nevím soustředila se vlnatka na parožnatku a nebo se ty potvůrky tam líhly a rozlézali se,a nebo je to všechno hloupost
václav
párátkem odstraním přestříknu Mospilanem a za nějakou dobu při další prohlídce
se zase něco někde najde.Teď dlouho nic.Vedle orchidejí mám i pár masožravek
a Tilandsií,úplně vzadu za ně jsem kdysi zastrčil parožnatku,celkem se jí dařilo.
Potřeboval jsem místo tak jsem parožnatku vyndal a úplně obalenou vlnatkou.
Tak nevím soustředila se vlnatka na parožnatku a nebo se ty potvůrky tam líhly a rozlézali se,a nebo je to všechno hloupost
václav
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Re: Polapená vlnatka
Vaclav píše:Potřeboval jsem místo tak jsem parožnatku vyndal a úplně obalenou vlnatkou.
václav
S tímto tvorem jsem se prvně setkala při nákupu v Hornbachu. Jak je to ale nádherně
Tady na tomto odkazu je to pěkně popsáno i když ne všemu rozumím . ( přes překladač vznikne někdy nesmysl.) Samičky žijí 2-3 měsíce sameček jen několik dní.A sameček je okřídlený a létá !!Jen -proč už nebylo něco vymyšleno na samečka? Nějaký lapač –píší tam něco o UV lampě jako možném lapači. Jsou tam i fotky . Možná že ta parožnatka jim chutná (jako květy)a navíc tam měli klid .Nemám žádnou zkušenost jestli boj z červci člověk vždy vyhraje.Ale parožnatky mám dvě a teď jsem se zrovna otřásla při té představě. Jak se daří likvidace?
[URL=http://sklad.obrazku.cz/obr558426_33VlnatkaPrinesenanaMicrosorumzHornbachu.jpg]
[/Re: Polapená vlnatka
Parožnatku jsem odnesl do sklepa a vydatně postříkal Mospilanem.Na orchidejích jsem fakt nenašel alespoň měsíc ani jeden chomáček,tak nevím,asi ta kytka funguje jako žluté lepové desky na polétavky.Po zlikvidování vlnatky dám parožnatku zpátky a uvidím jestli to není blbost.
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Václave, myslím si, že preventivní postřik všech rostlin v takovémto případě nebude naškodu.
Hezký den
Pavel
Hezký den
Pavel
- Katka
- Kontaktovat uživatele:
pokud není napadení masivní, ale včas se zlikviduje potvora přinesená od prodejce, tak se boj vyhrát dá, i s puklicema. Souhlasím s Pavlem, že bych preventivně vzala všechny kytky okolo.
Díky za radu,preventivně jsem postříkal,i když jsem už nikde nic nenašel.
Václav
Václav
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Vhodné stříkat třikrát po sobě asi s týdením odstupem. Ten týden je odhad, tak to dělám. Správně by se mělo zohlednit doba vývoje konkrétního parazita. Takové přesné informace nemám a hlavně konkrétního parazita nepoznám. Snad tohle doplní , upřesní někdo informovanější.
Vývoj záleží na teplotě. Od tří do pěti dní. Dospělejší jedinci jsou obaleni vatičkou, která je chrání před postřikem. Dobře působí Mospilan a do roztoku chce přidat líh, do litru velkého panáka. Ten naruší vatičku a umožní, aby Mospilan zapůsobil.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Asi se hodí doplnit- podstatným faktorem pro odstup postřiků také je doba působení konkrétního přípravku. Těžko se to zjišťuje, neuvádí to. Doba působení závisí také na konkrétním parazitovi a jeho odolnosti na přípravek v jeho jednotlivých stádiích. Na vajíčka žádné moc nepůsobí. Těch vlnatých červců je celá řada. Proto píši, že je nepoznám. Mají různou odolnost na insecticidy a různý průběh vývoje. Ano, běžně u vlnatek se mluví o 3-5 dnech. Závislost na teplotě je u všech parazitů.
Systemové insecticidy se užívají proto, že pronikají do pletiv, otráví vlastně rostlinu zevnitř. Pokud by byla doba působení dostatečně dlouhá, stačil by jeden postřik. V době provedení postřiku dojde k usmrcení převážně dostupných dospělců. Je potřeba, aby rostlina byla déle pro parazita jedovatá , pro následně se vyvíjející generace. Aby se případným sáním otrávily. Proto se postřik opakuje po sobě(třikrát je prováděná praxe), aby doba působení byla dlouhá a nemohlo žádné schované vajíčko po vyvynutí přežít.
Kromě Mospilanu se používá také Confidor, já používám také Calipso. Není testované na kytky, mám s ním dobré zkušenosti. Používá ho ještě někdo?
Kromě Calypsa mám Byscayu, což je stejné, jen jiný výrobce.
Systemové insecticidy se užívají proto, že pronikají do pletiv, otráví vlastně rostlinu zevnitř. Pokud by byla doba působení dostatečně dlouhá, stačil by jeden postřik. V době provedení postřiku dojde k usmrcení převážně dostupných dospělců. Je potřeba, aby rostlina byla déle pro parazita jedovatá , pro následně se vyvíjející generace. Aby se případným sáním otrávily. Proto se postřik opakuje po sobě(třikrát je prováděná praxe), aby doba působení byla dlouhá a nemohlo žádné schované vajíčko po vyvynutí přežít.
Kromě Mospilanu se používá také Confidor, já používám také Calipso. Není testované na kytky, mám s ním dobré zkušenosti. Používá ho ještě někdo?
Kromě Calypsa mám Byscayu, což je stejné, jen jiný výrobce.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Chtěla jsem do foroty nedávno získat Confidor .Měl ho dříve p.P.Pavlíček(kaktusář) Ale teď ho už neprodává v menším balení . Nevíte někdo kde ho sehnat v menším balení ?
Dají se jmenované přípravky Calypsa ,Byscayu sehnat? Dík
Dají se jmenované přípravky Calypsa ,Byscayu sehnat? Dík