Bletilla

Další rody, které se do předcházejících škatulek nevejdou nebo nevíte kam je zařadit
Odpovědět
zuzana

Bletilla

Příspěvek od zuzana »

Ako prezimovať bletillu?Je istejšie nechať ju v kvetináči v chladnej komore,kde hrozia aj teploty pod bodom mrazu(podľa počasia)alebo v pilinách v chladničke?
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: bletilla

Příspěvek od pavelheger »

Já bych hlasoval pro tu chladnou místnost s občasným mrazem. Jen před uložením nechte substrát vyschnout.
Hezký den
Pavel
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

A já bych jí udělal dobrou drenáž na zahradě a zakopal jí 30 cm hluboko. :lol: :lol: :lol:
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelheger »

Jardo, říká se, že to vydrží (v Brně v arboretu je tak pěstují), ale je třeba dodat, že na podzim musí substrát vyschnout a přes celou zimu zůstat suchý. A silnější vrstva izolace zhora (např 30cm suchého listí) také není k zahození.
Hezký den
Pavel
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Jo jo, tak nějak bych to viděl. Nejdůležitější je se vyhnout tomu přemokření, které mi jí letos kompletně vyhubilo. Škoda jí.....
orebice

Příspěvek od orebice »

Bletilly pěstuju celoročně venku už tak 5,6 let. Hlízy jsou těsně pod povrchem(6-2cm). Na zimu je přikrývám jen pár větvičkami jehličnanů "pro sichr". Možná je to tím, že je mám navzdory literatuře na jižním skoro celodenně osvíceném místě, chráněném částečně jen okolními rostlinami, blízko chodníku se zámkovkou, která je dost podsypaná, čímž asi odvádí vlhkost a v kolem mám větší kameny, které jí naopak v létě pomáhají trochu udržet přes největší denní pařáky. B.s.albu už tak mám 3.rokem, neroste tak bujně jako klasická, ale přežívá obstojně. S B.s,varigata mám zatím strach riskovat, takže čekám, až se víc rozroste a pak to risknu :D Petr
Přílohy
zahrada. 026.jpg
zahrada. 025.jpg
zuzana

Příspěvek od zuzana »

Ďakujem za rady.Zatiaľ nemám odvahu ju pestovať vonku už len pre spomínané vlhko v zime.Možno to risknem neskôr.Orebice máte ich prekrásne.Možno pár rokov a budem ich mať tiež také :D .
Mila.J
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mila.J »

Venku je to riziko. Já jsem vhodné místo nenašel. Myslím si, že ten jižní svah je vhodnější. Uvnitř je alespoň jistota.
radzak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radzak »

orebice píše:Bletilly pěstuju celoročně venku už tak 5,6 let. Hlízy jsou těsně pod povrchem(6-2cm). Na zimu je přikrývám jen pár větvičkami jehličnanů "pro sichr". Možná je to tím, že je mám navzdory literatuře na jižním skoro celodenně osvíceném místě, chráněném částečně jen okolními rostlinami, blízko chodníku se zámkovkou, která je dost podsypaná, čímž asi odvádí vlhkost a v kolem mám větší kameny, které jí naopak v létě pomáhají trochu udržet přes největší denní pařáky. B.s.albu už tak mám 3.rokem, neroste tak bujně jako klasická, ale přežívá obstojně. S B.s,varigata mám zatím strach riskovat, takže čekám, až se víc rozroste a pak to risknu :D Petr

Moc pěkně a účelně zaranžované. Je vidět, že u vás se kytkám líbí ;)
http://www.webareal.cz/kvetyzlucni
Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
orebice

Příspěvek od orebice »

Tak bletilly už raší, jen jsem chtěl ukázat jak vypadají striaty po vyzimování venku příma v záhoně bez jakýchkoliv velkých opatření na začátku května.
Přílohy
B.striata alba.JPG
striata.JPG
Odpovědět