Paphio píše:Honza píše:zaruba píše:Paráda!
Koukám, že v prodeji těch psychoušů je také pěknej bordelUvádíte P. papilio a asi máte versteegeanum. Bylo mi vysvětleno, že jediné směrodatné rozdíly jsou v pohlavních orgánech. P. papilio má po stranách uprostřed květu pouze dvě "tykadla" podobně jako hlemýžď a P. versteegeanum po obou stranách více jemných fousků. Takže jestli dobře vidím tak máte spíše P. versteegeanum. Já kupoval psychouše v Drážďanech a prodejce se dušoval že je to papilio a má také fousky, takže asi versteegeanum.
Teď mám z Orchids&More od majitele přes známého prý čisté papilio. Je to ještě malá rostlina a tak jsem zvědavý až prvně vykvete co se z něj vyklube. Jestli to bude papilio tak budu mile překvapen.
Někde jsem četl, že P. papilio má horní část květního stvolu placatou, což ten můj psychouš má. Takže doteď jsem žil v přesvědčení, že mám P. papilio. Ale jestli ne, tak botky si proto nerozkousám... Hlavně že mi roste a kvete.
Zajímavé. Myslel jsem že versteegianum je ve sbírkách mnohem vzácnější...
Já jsem jenom napsal co mi řekl p. Kubeša z Brna, který mi to také jako versteegianum přeurčil. Snímek i s placatým stvolem viděl. Sám jsem se tím moc nezabýval.
Honza: Nemáte nějaký odkaz na ten článek? Docela mě ten vápenec překvapil. Četl jsem že v přírodě roste jako epifit. Sám ho pěstuji v piniovce ale také jsem někde dopátral, že mu nesvědčí kyselejší reakce- takže bych mu alespoň špetku vápence přidal
Aleš Dvořák tvrdí, že orchideje se určují zejména podle tvaru pohlavních orgánů. Určoval mi také Odontoglossum grande, jestli jde o botanický druh nebo křížence. Sám se z těch Psychoušů také nehroutím, ale postupně bych jich chtěl mít více a tak bych je měl nějak rozlišovat