Aha, to jsem netušil. Které orchideje jsou například citlivé právě na kyselost piniové kůry? Abych případně byl obezřetný, pakliže bych se rozhodl si nějakou pořídit.martinmartin píše:Neříkám že Phalaenopsis (ty toho rozchodí hodně), ale některé druhy jsou na šokovou změnu ph substrátu citlivé. Proto už raději vše máčím a proplachuji. Kůra je hrozně kyselá a chipsy zase extrémně zasolené.DavidDizzer píše:To se mi ještě v životě nestalo, že by mi po pěstování či nasazení do substrátu některá orchidej (phalaenopsis) odešla kvůli kůře. Používám Profík (Forestina) a prosévám ho.martinmartin píše: Kyselosti je dle mého v piniovce až až. Některé druhý mám vyzkoušené, že když zasadím do piniovky bez předchozí úpravy kůry křídou nebo dolomitem, tak zajdou nebo s tím bojují půl roku než to vstřebají.
A mohl bych dotaz, čím jsou podle Vás kokosové chipsy extrémně zasolené? Z toho, co uvádíte, to zní jako kdyby byly přesolené z hnojiva, ovšem pokud vím, substrát a konkrétně tedy i kokosové chipsy se přece neprodávají předhnojené? Napadlo mě jen to, zda díky tomu, že palma do sebe také samozřejmě vstřebává živny, aby měla na rozvoj sebe samotné a nebo i plodů (kokosů), tak se to pak může objevit i v samotných kokosových chipsech. (?)