petr turecky píše:jojo, karel kratochvil, snad mu to nebude vadit, že ho budu jmenovat... napsal o pěstování stanhopeje krátce do svého článku v loňském časopise. psal o tom, že dělal pokus ohledně tvrzení, že kvetou jenom dolu a že květenství zahnijí, když ji nemáme v košíku. dokázal, že květenství vyleze nahoru po boku květináče.
jinak mám zatím jenom dvě rostliny, o kterých se dá mluvit (pak ještě jeden druh jako úplně malinkej semenáček) a ty jsou na těch fotkách, co jsem už sem dával.
mám to normálně na parapetu v kuchyni... přes léto ve skleníku a pod stromy, podle vývoje počasí

žádný vzduch na ně nejde, jen průvan ze starých oken... příští rok je naplánováno zateplování objektu, takže vše bude asi jinak.. myslím, že naše podivné podmínky (neustálý průvan z netěsnících oken) nyní orchidejím spíš vyhovují

mám na stejném parapetu i draculy a maxilarii etc.. a rostlinám se daří

Nevím, asi hodně záleží na tom, v kterém místě květ vyráží. Míval jsem je také v proděravělých nádobách ale nekvetly. Obrat nastal až při pěstování v košících a později jsem dřevěné košíky vyměnil za pletivové, kde jedou také velice dobře. Myslím, že pokud se povede a květ rostlina vytlačí odspodu celým květináčem tedy pokud jej něco nezastaví, musí ji to stát daleko více energie než když může volně prorůst kterýmkoliv směrem. Ztráta této energie se podle mně musí někde odrazit, a to v počtu květů, růstu rostliny nebo četnosti kvetení. Co se týká skvrn na listech, zřejmě vliv počasí během roku, kdy dochází zřejmě k poruchám ale zazimování a přílišné vlhko tomu napomohou dál. Rostliny mají vzácnou vlastnost, že se zbavují napadených a poškozených částí. Hodně napadené listy je dobré prostě odstřihnout a spálit. Stanhopea nesmí zcela vyschnout na delší dobu, protože jakmile svrasknou pahlízy je to nevratné a ne jako u Coelogyne nebo Dendrobií, kde se to opět srovná. Je dobré je třebas 2x týdně jemně provlhčit ale ne porosit a nechat uschnout a opět provlhčit. Hlediskem je stav pahlíz. Pořádnou zálivku chce zahájit až tak v půlce února, kdy je den delší. Držet je stále vlhké až opravdu od jara. Myslím, že stačí zasadit obráceně česnek nebo cibuli a tato rostlina bude vždy slabší než ta, která je vsazena normálně. Také se mi to na zahradě stalo, takže myslím, že u Stanhopeí to vliv asi také mít bude.