Autor |
Zpráva |
pafka
Registrován: ned 11. říj 2009 16:13:48 Příspěvky: 741 Bydliště: Jeseník
|
Re: Stanhopea
Míra píše: Nyní sice Stanhopea nekvete ale mám 10 druhů a ještě toužím cca po dalších 9-10 druzích, které se mi líbí. Prozatím mi pravidelně kvetou čtyři. Na tři si počkám ještě delší dobu, protože jde o mladé rostliny. Mám i dvě neurčené jedna z nich je na snímku je trochu podobná S. hernandezii ale je daleko masívnější a druhou mám od Venezuelců a údajně byla nově nalezena v El Guapo. Třebas se někdy jména dočkám až budou popsány. Jsou opravdu nádherné, pro mne asi nejzvláštnější a nejkrásnější květy u orchidejí a vůbec nevadí, že kvetou krátce, mám dvě malé( nigroviolacea a amazonica) , které se začínají rozrůstat tak se těším, že je snad někdy dovedu do květu.
|
pon 27. pro 2010 14:33:42 |
|
|
Míra
|
petr turecky píše: jojo, karel kratochvil, snad mu to nebude vadit, že ho budu jmenovat... napsal o pěstování stanhopeje krátce do svého článku v loňském časopise. psal o tom, že dělal pokus ohledně tvrzení, že kvetou jenom dolu a že květenství zahnijí, když ji nemáme v košíku. dokázal, že květenství vyleze nahoru po boku květináče. jinak mám zatím jenom dvě rostliny, o kterých se dá mluvit (pak ještě jeden druh jako úplně malinkej semenáček) a ty jsou na těch fotkách, co jsem už sem dával. mám to normálně na parapetu v kuchyni... přes léto ve skleníku a pod stromy, podle vývoje počasí žádný vzduch na ně nejde, jen průvan ze starých oken... příští rok je naplánováno zateplování objektu, takže vše bude asi jinak.. myslím, že naše podivné podmínky (neustálý průvan z netěsnících oken) nyní orchidejím spíš vyhovují mám na stejném parapetu i draculy a maxilarii etc.. a rostlinám se daří Nevím, asi hodně záleží na tom, v kterém místě květ vyráží. Míval jsem je také v proděravělých nádobách ale nekvetly. Obrat nastal až při pěstování v košících a později jsem dřevěné košíky vyměnil za pletivové, kde jedou také velice dobře. Myslím, že pokud se povede a květ rostlina vytlačí odspodu celým květináčem tedy pokud jej něco nezastaví, musí ji to stát daleko více energie než když může volně prorůst kterýmkoliv směrem. Ztráta této energie se podle mně musí někde odrazit, a to v počtu květů, růstu rostliny nebo četnosti kvetení. Co se týká skvrn na listech, zřejmě vliv počasí během roku, kdy dochází zřejmě k poruchám ale zazimování a přílišné vlhko tomu napomohou dál. Rostliny mají vzácnou vlastnost, že se zbavují napadených a poškozených částí. Hodně napadené listy je dobré prostě odstřihnout a spálit. Stanhopea nesmí zcela vyschnout na delší dobu, protože jakmile svrasknou pahlízy je to nevratné a ne jako u Coelogyne nebo Dendrobií, kde se to opět srovná. Je dobré je třebas 2x týdně jemně provlhčit ale ne porosit a nechat uschnout a opět provlhčit. Hlediskem je stav pahlíz. Pořádnou zálivku chce zahájit až tak v půlce února, kdy je den delší. Držet je stále vlhké až opravdu od jara. Myslím, že stačí zasadit obráceně česnek nebo cibuli a tato rostlina bude vždy slabší než ta, která je vsazena normálně. Také se mi to na zahradě stalo, takže myslím, že u Stanhopeí to vliv asi také mít bude.
|
pon 27. pro 2010 15:26:31 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
pafka píše: ( nigroviolacea a amazonica) Já poprosím která to je Stanhopea amazonica-nenašla jsem ji.
|
pon 27. pro 2010 20:25:53 |
|
|
HAKI
|
petr turecky píše: jojo, karel kratochvil, snad mu to nebude vadit, že ho budu jmenovat... Mě by zajímal ten článek p.Kratochvíla ale nemůžu to nějak najít.Mě se u něj líbilo jak má navázaný kytky na otýpkách z vinné révy -měl tak i Stanhopeu ,to vím určitě protože jsem ji chtěla od něj koupit. No neprodává kytičky.Jestli se mě Stanhopeje pomnoží asi to taky tak zkusím .
|
pon 27. pro 2010 20:27:53 |
|
|
Míra
|
Z vinné révy se většinou vyvazují jakoby kornouty, kam se rostlina vsadí. Jinak se používají silnější kmínky. Slabé větvičky révy nemají dlouhého trvání. Rychle podléhají skáze.
|
úte 28. pro 2010 0:29:56 |
|
|
pafka
Registrován: ned 11. říj 2009 16:13:48 Příspěvky: 741 Bydliště: Jeseník
|
HAKI píše: pafka píše: ( nigroviolacea a amazonica) Já poprosím která to je Stanhopea amazonica-nenašla jsem ji. Omlouvám se , měla jsem nějaké podivné hnutí mysli nebo jsem myslela na Amazonku ,ale je to Stanhopea costaricensis tu máte taky, tak se omlovám za mystifikaci
|
úte 28. pro 2010 9:27:54 |
|
|
HAKI
|
Míra píše: Z vinné révy se většinou vyvazují jakoby kornouty, kam se rostlina vsadí. Jinak se používají silnější kmínky. Slabé větvičky révy nemají dlouhého trvání. Rychle podléhají skáze. Ale vypadalo to moc pěkně.......fakt .Stanhopeu přímo vyfocenou nemám tak si dovolím jiné rostliny na těch pravda silnějších větvičkách . U p.Kratochvíla-
|
úte 28. pro 2010 9:42:47 |
|
|
HAKI
|
pafka píše: nebo jsem myslela na Amazonku Ježiši v pohodě-myslet na Amazonku se dovoluje
|
úte 28. pro 2010 9:45:09 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
Co je to na prvním snímku, nějaké Grammatophyllum?
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
úte 28. pro 2010 16:28:34 |
|
|
HAKI
|
Paphio píše: Co je to na prvním snímku, nějaké Grammatophyllum? Přiznám se že nevím , ale mohu zjistit na příští schůzce ČOS.Kytka byla nádherná - byl to tzv. kus.
|
úte 28. pro 2010 22:27:28 |
|
|