Brassavola nodosa

Brassavola, Cattleya, Encyclia, Epidendrum, Laelia, Rhyncholaelia, Sophronitis …
Odpovědět
dejv

Re: Brassavola nodosa

Příspěvek od dejv »

Ahoj, ja ji mam na tom uplne nejsvetlejsim miste-jizni okno, bez stineni a nejlip jse na korkove kure bez jakekoliv podlozky. Pry ma rada nepravidelne zalevani, ale kdyz rostou nove listy, tak ji rosim (az z ni kape) nebo namacim docela casto, ale vzdy po uplnem proschnuti. David
Přílohy
brassavola-nodosa2.jpg
pafka

Příspěvek od pafka »

Nádherná :shock: , to musí být vůně, já i měla a z obavy o přemáčení jsem ji usušila, byla na klacku bez podkladu.
EvaJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EvaJ »

no tak tak je super ! Blahopřeji.
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karlos »

Dejv: kolik přiroste za rok?
pavelheger
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelheger »

Dejve, takhle roste a kvete na parapetu? Tak to si ji budu muset taky někde pořídit ;)
Hezký den
Pavel
Kyra

Příspěvek od Kyra »

dejv: je překrásná, gratuluju.
dejv

Příspěvek od dejv »

Kolik ma prirustku? Nevim, mozna tak 20-30 pahliz za rok..ne vsechny ale vykvetou. Ted ma celkem asi 100 pahliz. V urcitych obdobich taky o cast prirustku prijdu, proste uhniji- v miste kde je prechod mezi tou miniaturni pahlizou a listem je takova pochva a tam je asi kamen urazu, pritom striktne na noc nerosim (i kdyz vim, ze pry maji castecne sukulentni hospodareni s vodou-rosu v noci). Jeste jsem nevypozoroval, co delam spatne.
A voni opravdu intenzivne v noci, me to prijde citrusove a trochu chemicke, ale rozhodne lepsi, nez kdyz mi ted voni v noci angraecum sesquipedale (2 kvety)-to je opravdu sila (nerad, ale musim napsat smrad).Kdyz u nas spala moje mamka, muselo na noc do jine mistnosti.
Přílohy
DSC_5664.jpg
DSC_1964.jpg
Karlos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karlos »

Dejv: přírůstkama jsem myslel množství pahlíz vyrostlých z jednoho vegetativního vrcholu za rok. Hodně orchidek dělá např jen jednu za rok, jiné dvě ale některé i tři........
Chci jen vědět co od tohodle druhu čekat.
dejv

Příspěvek od dejv »

Tak to nemuzu slouzit, to nevim. Vis jak to je, kdyz je kytka mala, tak meris kazdej centimetr, ale pokud Ti zacne rust, tak ... Musel bych si to oznacit a sledovat. Kdyz tak poslu fotku, aby bylo videt jak je to neprehledne.
Tahle kytka podle mne musi narust do urcite kriticke velikosti, pak kvete pomerne spolehlive a roste jak blazen. Mel jsem na korku oddelek ,ten sice rostl , ale nevykvetl mi ani ve velikosti asi 10-15 pahliz.
Tuhle teorii kriticke velikosti mam overenou u nekolika dalsich orchideji- napr. zminene epidendrum ciliare (ktere taky nekolik let nekvetlo) a stejne tak eria javanica (dej ji panbuh vecnou slavu). A dodavam, ze podminky byly porad stejne-proste takove , ze kytky rostly ,ale nekvetly. Jenom o bulbophyl se mi to moc nedarilo-to byly hroudy pahliz ale kvitek nikde... Nevim, jestli neco takoveho znate ze sve zkusenosti. Ja vzdycky obdivuju ty pestitele, kteri maji orchidej se 3 pahlizami a kvete jim, to ja neumim.
Paphio
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paphio »

Silné dělení rostlin je zlozvyk, dělají to kšeftaři. Teprve dlouho nedělené trsy ukáží, co orchideje dovedou!
Odpovědět