Ty smithianthy mě docela lákají. Některé odrůdy prezentované na internetových stránkách a v galeriích jsou fantastické.
http://www.africanviolet.org.au/Photos/ ... iantha.jpgMají i pěkný list a na rozdíl od kohlerií zdá se mi se tolik nevytahují.
Něco asi budou mít ve sbírkách snaživé pěstitelky fialek, ale osobně nevím kam na ně. Tušim v Teplicích moc zástupců rodu nemají.
Souhlasím s těmi podmínkami nevytápěného skleníku. Např achimenesy se u nás na okně v obýváku chovají jako rychlerostoucí salát, co kvete malými krátkověkými květy a žádnou parádu to neudělá. Naopak ve skleníku kde jsou rostliny často poškozeny chladem je efekt mnohem zajímavější. I letos se mi potvrdilo, že nemá cenu je vysazovat moc brzo, protože brzo odkvetou. Radost z přirychlených honzíků kvetoucích někdy v dubnu je již v létě vystřídána pochopením, že z kytek už žádná nádhera nebude.
Do květináče s hippeastrem se zatoulal jeden rhizom, a ač mnohem později rašící, stále kvete a rostlina vypadá velmi zdravě... Ony ty dlouhé rhizomy nejsou vůbec zárukou pěkných honzíků, parádní mi narostly i z takového toho krátkého smetí.
Díky za fotky, bramboříky máte fakt hezké. Nedávno jsem viděl jeden moc pěkný druh. C. mirabile. Pokusím se ho sehnat.
Jo mám i nějaké botanické C. persicum, a jsou vyloženě fotoperiodické, začínají růst až nyní. Proti nim v zahradnictvích prodávané odrůdy nedokáží přirozeně upadnout do bezlistého stavu a rostou prakticky celoročně. Jde tedy vidět o co šlechtitelům šlo:-)
Karel