Vloni na podzim jsem vyséval botanické frézie ze Silverhillu, mimo jiné i F. verrucosa. Letos pěkně vyrašila a snad je aspoň trochu vidět, jak zvláštně roste - dvojice listů se hned nad substrátem zalomí v pravém úhlu a přitiskne se naplocho na povrch. Listy mají letos asi 3 cm délky a myslím, že kytky ještě nepokvetou.
Potom povedený výsev Massonia depressa, forma s rudohnědě stříkanými listy - moje ostatní kytky tohoo druhu mají listy čistě zelené. Čekal jsem, že semenáče z tohohle hrnce už pokvetou, ale nic se nekoná, ačkoli už mají po dvou listech a pokud by nebyly tak nahusto, přitiskly by listy k povrchu, jak se na dospělou masonii sluší. Tak snad po rozsazení příští podzim

.
To o dva roky mladší M. pygmaea z lokality Kamiesberg už začínají kvést. Je to opravdu malá kytička, rozpětí listů určitě nepřesáhne 5 cm. Kvítků je pár, taky je to první kvetení. Listí opět stojí víceméně vzpřímeně, chtělo by to sázet dál od sebe

. Semena jsem dostal od jednoho penzionovaného německého zubaře s fantastickou sbírkou.
Jižní Afriku uzavře podruhé kvetoucí Nerine sarniensis.
T.