cheron píše:DavidDizzer
zase sa ospravedlňujem, že to vyznie "tvrdo", ale ...
Nik Vám poriadne neporadí, pokiaľ nie ste ochotný/schopný ? počúvnuť výzvy na dodanie fotiek. Vypisujete síce siahodlhé texty s popisom problému, ale fotka žiadna. To nám veľa nepovie.
Iste dobre viete, ako sa hovorí, že "raz vidieť je lepšie, ako sto krát počuť". V tomto prípade čítať ...
V čom je problém ? Hanbíte sa snáď, že máte len "markeťaky", pričom ostatní tu pestujú botaniku ? Na to sa vykašlite - každý nejak začína
Ak nezvládnete kultúru "markeťakov", tak ťažko sa potom "posuniete vyššie". Ale všetko sa dá zvládnuť. Sú tu ľudia ochotní Vám pomôcť, len to vyžaduje aj Vašu súčinnosť. .....
Nezní to vůbec tvrdě, jste jen upřímný a slušně rázně upřímný, takže si to beru k srdci.
Fotku jsem nevyfotil a nepřidal z několika důvodů - první důvod je, že je stejně již po rostlině, protože jí opravdu uhynula růžice

, další důvod je víceméně i to, co říkáte, protože se stydím se vyfotit vlastně zdechlého chudáka, kde vlastně uvidíte jen kůru se shnilou růžicí

a třetí důvod je, že nyní nepřebývám doma, a pokud ano, pracoval jsem tam celý den na zimní zahradě, tak nebyl ani čas to vyfotit.
Problém nebo respektive věc se sama vyřešila, neboť jsem zjistil, že došlo k úhynu / uhnití růžice přesazené keiki (orchideje).
Vraj máte 19 ks Phalov. Aké konkrétne Phaly pestujete, pokiaľ máte aj botaniku (u markeťakov je to jedno) ? Presádzal ste všetky ? Koľko z nich vykazuje problémy ? Ste študent a píšete, že nie ste doma (aby ste dodal fotky), takže ste na internáte celý týždeň. Kto sa stará o kvety v čase Vašej neprítomnosti ? Rodičia ? Nemáte ich pri otvorenom okne ? Noci sú už chladnejšie a zaliate rastl. tým pádom náchylnejšie na poškodenie chladom. To, že máte rastl. na JV okne neznamená, že vysychanie je dostatočné ! Svieti na nich priamo slnko cez deň ? Tienite ? Čo škodci ? Možno z nového substrátu - kto vie ? Príp. bakterióza ?
Píšete, že rosíte a potom vodu zo srdiečka vytierate. Možno to je chyba - všetku vodu dokonale nevytriete. Rosenie na listy nie je potrebné. Max. v horúcich dňoch. A určite ráno, aby do večera boli suché. Skôr korene rosiť. O hnojení sme už diskutovali. To, že odmeriavate hnojivo presne na 0,1 ml neznamená, že ho dávkujete "správne"! Skúste si pohľadať vlákno - diskutovali sme už tu na tému hnojiva Focus Orchid - v predpísanej dávke, ako oni doporučujú, je veľmi koncentrované ! Taktiež to, že korene sú na pohľad funkčné, neznamená, že rastl. nemôže uhniť ...
Ano, vlastním 19, vlastně již 22 Phalaenopsis, kterým se víceméně daří. Problémy vykazovala jen ta nová keiky nebo spíše bokem vyrostlá nová mladá rostlinka, které uhynula růžice (dotaz poslední otázky). A poté u jedné z přesazené 3 roky staré Phalaenopsis orchideje se 13 listy odešly v krátké době tři listy (to je ale dotaz týkající se na začátku založeného dotazu), ale jinak se stabilizovala - bylo to jistě stářím listů a mírným šokem z přesazení. Už všechny přesazené orchideje, dokonce i tato, která shodila 3 listy, má přírůstek dalších nových listů, takže přesazení jim prospělo a očividně to potřebovaly. Jen doufám, že se konečně již po několika měsících či letech u některých orchidejí dočkám i květů - po přesazení by snad již mohly i kvést všechny konečně.
Jinak dotazy ohledně zálivky, slunce, otevřeného okna (vzduchu či průvanu) se nebojte, vše mám zajištěno, víceméně jsem už ten zkušenější pěstitel - tzn. na Phalaneopsis rozhodně nesvítí přímé slunce (zajišťuji regulací žaluzií), rovněž zalévám tak, aby nedocházelo k zbytečnému přemokření kůry a úhynu kořenů (většina orchudejí má krásné zdravé kořeny), a co se týče oken - v chladnějších dnech či nocích okna samozřejmě zavírám a otevírám jen tam, kde orchideje nejsou nebo kde chladný vzduch neproudí.
Co se týče k rosení - rostliny nerosím za normálních okolností, rosil jsem je naposledy jen kvůli škůdcům, přípravkem. Ale tohle není problém, který mě trápí, víceméně jsem na vše odpověděl, orchideje ostatní jsou naprosto v pořádku, neuhnívají, nežloutnou jim listy. Stalo se tak jen u nejstarší orchideje se 13 listy. Všechny ostatní jsou v pořádku a nic je netrápí. Jen ta snaha o přesazení keiki prostě nevyšla, a uhnila ji ta růžice. Jinak nemám nikde s ničím problém, takže nemusíme řešit, kde dělám tedy chybu. Chyby bych řekl nedělám nijak žádné nebo výrazné, daří se jim a jsem rád, že přesazení zvládly dobře.
Co se týče poznatku na hnojení, co přesně myslíte „pohledat vlákno“? popravdě jsem moc informací ve foru ohledně Orchid Focus nenalezl, ale zkusím ještě pohledat.
Jinak mohl bych alespoň dotaz, jak zajistit, aby orchideje kvetly? Moje orchideje se mají opravdu skvěle, mají nádherné funkční kořeny, vzdušné kořeny, sytě zelené pevné listy, prosperují růstem listů i kořenů. Ale většina nekvete. Řekl bych, že jsou rozmazlené a mají jistotu dokonalých podmínek, a proto mi nechtějí kvést. Už jsem jim vyhrožoval, že jestli nezačnou kvést, vyhodím je, ale samozřejmě bych to neudělal, ale třeba by se lekly a začaly kvést
mají se jak v bavlnce a já bych za tu péči chtěl opět květy u všech. Poradíte, proč nechtějí kvést? Jsou rozmazlené?
Posílám tedy alespoň fotky té mé nejstarší, co shodila teď staré 3 listy (nyní roste nový 10. list) a druhou rovněž s 10 listy

Zbytek nafotím jak bude čas, víceméně jsou všechny ve velmi dobré kondici, takže alespoň na ukázku... Děkuji za případnou radu ohledně toho "donucení" ke kvetení. Díky