Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazení
Autor |
Zpráva |
cheron
|
Re: Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazen
DavidDizzer: Možno to vyznie trochu "drzo" z mojej strany, ale ... Čo očakávate od vašich orchideí ? Že budú mať večne zelené listy ? To zaiste nie. Rastlinám časom listy proste žltnú a opadávajú. Neprepadajte hneď panike. Neviem ako u iných pestovateľov, ale u mňa Phaly majú 4 až 8 listov a žijú ... Čo sa týka vody - obstarajte si konduktomer, ako spomínal Paphio, a premerajte si vodu z kanvice. Sám používam Britu a po roku používania vody do rýchlovarnej kanvice ju není potreba čistiť (napriek tomu, že máme dosť tvrdú vodu). Ale to nič nehovorí o celkovom množstve solí vo vode. Sám používam na zalievanie buď destilovanú, al. dažďovú vodu. Na tému vody sa už tu diskutovalo celkom dosť - stačí pohľadať a prečítať. Naviac ako chemik by ste mal tomu celkom rozumieť (i keď neviem, v akom ročníku štúdia práve ste). A na záver ... Píšete, že ste rastl. presadil. Takže si myslím, že pes bude zakopaný presne v tomto novom substráte Jednoducho, starý substrát už bol v kto vie akom stave (zasolený, rozložený, s otáznym pH) a Vy ste rastliny presadil do nového, s naprosto iným chemizmom (hlavne pH), tak sa nedivte - proste rastl. utrpeli určitý šok a chvíľu im potrvá, kým si zvyknú.
|
ned 16. srp 2020 18:12:05 |
|
|
DavidDizzer
|
cheron píše: DavidDizzer: Možno to vyznie trochu "drzo" z mojej strany, ale ... Čo očakávate od vašich orchideí ? Že budú mať večne zelené listy ? To zaiste nie. Rastlinám časom listy proste žltnú a opadávajú. Neprepadajte hneď panike. Neviem ako u iných pestovateľov, ale u mňa Phaly majú 4 až 8 listov a žijú ... Čo sa týka vody - obstarajte si konduktomer, ako spomínal Paphio, a premerajte si vodu z kanvice. Sám používam Britu a po roku používania vody do rýchlovarnej kanvice ju není potreba čistiť (napriek tomu, že máme dosť tvrdú vodu). Ale to nič nehovorí o celkovom množstve solí vo vode. Sám používam na zalievanie buď destilovanú, al. dažďovú vodu. Na tému vody sa už tu diskutovalo celkom dosť - stačí pohľadať a prečítať. Naviac ako chemik by ste mal tomu celkom rozumieť (i keď neviem, v akom ročníku štúdia práve ste). A na záver ... Píšete, že ste rastl. presadil. Takže si myslím, že pes bude zakopaný presne v tomto novom substráte Jednoducho, starý substrát už bol v kto vie akom stave (zasolený, rozložený, s otáznym pH) a Vy ste rastliny presadil do nového, s naprosto iným chemizmom (hlavne pH), tak sa nedivte - proste rastl. utrpeli určitý šok a chvíľu im potrvá, kým si zvyknú. Určitě to není z vaší strany drzé, ba naopak . Je pravda, že po celou dobu jsem byl zvyklý na náhderně sytě zelené, pevné, lesklé listy, i když méně květly, spíše prosperovaly růstem a nyní jsem z toho fakt v šoku a panice, takový nezvyk Ano, je pravda, že konvice brita sníží sice tvrdost vody, ale konduktometrem vodivost jsem neměřil, to je pravda. Určitě si jej někdy pořídím - nějaký dobrý poměr cena/výkon doporučíte? Jako student nechci moc utrácet, pokud nemusím, tady mi bude stačit zkrátka co nejlepší i za dobrou cenu . Ano, jsem ve 3. ročníku, příští rok státnice, takže těch vědomostí samozřejmě pořád není tolik, jako například na Ing či PhD. Jinak ano, asi utrpěly chudery šok Děkuji moc za poznatky, určitě jste mi tím otevřely oči a pomohli
|
ned 16. srp 2020 18:35:43 |
|
|
cheron
|
Ja som to ani drzo nemyslel Konduktomer nemám žiaden spešl, proste obyč z Ali: https://www.aliexpress.com/item/4000406372295.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4d5b7d51EHzRsf&algo_pvid=b0518520-c23f-4d02-97ef-01819cb154ba&algo_expid=b0518520-c23f-4d02-97ef-01819cb154ba-0&btsid=0ab6f8ad15976860750088674e5da8&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Má možnosť prepínať medzi jednotkami ppm a uS/cm + teplota v °C a °F a tiež funkcia hold - teda podržať na displeji nameranú hodnotu. Mne stačí - nepestujem žiadne chúlostiny, takže pre základnú orientáciu vyhovuje.
|
pon 17. srp 2020 19:49:02 |
|
|
DavidDizzer
|
Toto je on? https://www.ipal.cz/p/digitalni-ec-a-td ... m-teploty/ bohužel nemohu najít výrobce (firmu), abych se poohlédnul po českých stránkách
|
pon 17. srp 2020 20:30:44 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
Kvalitní konduktometr má mít kompenzaci teploty a kalibraci, to levné často nemají. Tento přístroj neznám, doporučuji https://www.p-lab.cz/konduktometry-kapesni-hanna a přečíst si sám návody a zde třeba viewtopic.php?f=16&t=249&start=290.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
úte 18. srp 2020 7:57:55 |
|
|
DavidDizzer
|
Děkuji Vám pánové
|
úte 18. srp 2020 17:10:48 |
|
|
DavidDizzer
|
Zdravím.
Tak orchidej shodila prozatím dva žluté listy, nyní žloutné třetí, ale zato vyrůstá jeden nový. Takže to znamená, že se snad orchideji bude dařit a listy, které "shazuje", prostě byly pro ni už staré.
Obracím se nyní na Vás s novým dotazem, ale nechci otevírat nové téma, tak se zeptám tady, navíc to s tímto založeným témetem souvisí. Při přesazování orchidejí jsem si u jedné orchideje všimnul, že měla jednu malou rostlinku po svém boku, která měla rozvinutý již poměrně bohatý svůj kořenový systém, dokonce mě překvapilo, že větší, než samotná dospělá orchidej. Proto jsem ji od mateřské oddělil a přesadil zvlášť do květináče s kůrou. Sice měla jen tři malé lístky, ale kořenový systém opravdu bohatý, jako celá dospělá rostlina. Proto mě překvapilo, že všechny listy totálně zežloutly a zbývají dva žluté, které rozhodně rovněž uhynou a odpadnou a tak zůstane vlastně jen (teď jak to nazvat) rostlina bez listů a pouze s kořeny, které jsou ale dle průhledného květináče všechny v pořádku, tak, jak byly při přesazování této mladé rostlinky. Chci se zeptat, kde jsem udělal chybu, že všechny listy této mladé rostliny odešly a zůstal tedy jen „jak to říci“ hlavní pahýl v kůře - zkrátka představte si orchidej ale bez jediného listu, tak vlastně jen to zůstalo. Myslíte, že se mladá rostlinka vzpamatuje a byl to záměr shodit úplně všechny listy a lze, aby z tohoto zdrojového pahýlu začaly někdy růst nové? Důležité ale je, že všechny kořeny jsou v pořádku a funkční, takže asi lepší, než kdyby neměla žádné kořeny a všechny listy, tohle se mi ale ještě nestalo, proto se ptám - oddělit jsem ji musel, protože by dospělé rostlině překážela a říkám, kořenový systém má rozsáhlý, bohatší než samotná dospělá mateřská rostlina, takže by stejně od ní šla pryč. Ale pokud je šance, abych z této mladé měl někdy dospělou, ptám se, zda vůbec může bez listů fungovat dále a případně co se stalo, že mladá rostlinka všechny listy shodila?
Díky
|
stř 02. zář 2020 2:01:20 |
|
|
Zdenka
|
Dovolím si odpovědět: Předpokládám, že se jedná o Phalaenopsis? Oddělenou rostlinku je třeba dát do kůry do co nejmenšího květináče, růžice nesmí být utopená v substrátu a v žádném případě nerosit. Po přesazení se nehnojí. Fotka by pomohla upřesnit.
|
stř 02. zář 2020 16:23:48 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
No, pakliže se jedná o Dendrobium, je vždy na zvážení oddělení mladých výhonů. Stává se, že nasadí mladý výhon, který je poměrně zakrnělý, ale má bohaté kořeny. Tím kompenzuje nedostatky (různé nedostatky). Po oddělení kořeny nepomohou. Z větší míry odcházejí, oddělek chřadne. Otázka je, co ohrozilo mateřskou rostlinu.
|
čtv 03. zář 2020 0:21:00 |
|
|
DavidDizzer
|
Zdenka píše: Dovolím si odpovědět: Předpokládám, že se jedná o Phalaenopsis? Oddělenou rostlinku je třeba dát do kůry do co nejmenšího květináče, růžice nesmí být utopená v substrátu a v žádném případě nerosit. Po přesazení se nehnojí. Fotka by pomohla upřesnit. Ano, jedná se o Phalaenopsis . Rostlinka není v nějak malém květináči, květináč jsem jí přizpůsobil velikosti jejich kořenů (kořeny jsou větší jak lidská dlaň). Růžice (už vím, jak to pojmenovat, děkuji) utopená není, mírně vyčnívá nad kůru - zkrátka jako u ostatních přesazovaných dospělých orchidejí. Nebyla rosena ani hnojena. Na fotce toho asi moc neuvidíte, protože zůstala jen růžice bez listů. Kořeny jsou zelené, v pořádku. Pokud ale budete vyžadovat fotku, samozřejmě rád pošlu. Děkuji
|
čtv 03. zář 2020 2:29:05 |
|
|