Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 12:56:37

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 247 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Další
 Zahradní a zimovzdorné orchideje 
Autor Zpráva
Administrátor

Příspěvek Re: Zahradní a zimovzdorné orchideje
Pavel Král píše:
Mně se nejvíce osvědčily D. majalis a Ophrys lutea...

Pěstujete je v květináči nebo volně na zahradě? Můžu poprosit o Vaše bližší zkušenosti s jejich pěstováním (zvláště mám na mysli Oph. lutea). A nějaké foto by se nenašlo?

Pavel Král píše:
...A nevíte náhodou jak se pěstují Sklenobýly? Jeden známý mi přinesl jeden v květináčku, a ještě se ptal, co to je.

Je to přesně tak jak napsal Jarda. Pěstovat nelze! Podle mého musí jít o nějaký omyl. A pokud nejde o omyl, pak ho Váš známý musel někde vyrýpnout. A kdyby to tak náhodou opravdu bylo tak bych mu pak nejraději zpřerážel ruce :twisted: Omlouvám se za takový radikální přístup, ale kdo ví něco o sklenobýlu bezlistém, tak snad pochopí o čem mluvím.
Hezký den
Pavel

úte 02. bře 2010 22:02:57
Profil Zobrazit autorovy stránky
Administrátor

vera pokorna píše:
Také čekám na jaro, až mi vyraší na podzim koupený C. calceolus. Mám ho pod převislým bukem, kam jde slunce v létě jen ráno asi 2 hodiny a chvilku před polednem, pak už vůbec. Není to málo?
Taky nevím, jestli jsem udělala dobře, že jsem mu obsypala okolí vápencovou drtí / frakce hřbitov/, jestli jsem neměla spíš dát vápenec mletý.

Slunce málo nebude, spíš bych měl strach o to "krátce před polednem". V horkých letních dnech by to mohlo znamenat problém. Ve volné přírodě jsou sice známé lokality, kde střevíčník pantoflíček roste na přímém slunci a současně velmi dobře prosperuje, ale často se také stává, že na takových lokalitách předčasně zatahuje a deficit autotrofie zřejmě dohání mykotrofií. Ta ale v kultuře může chybět.
Já osobně jej mám v plném stínu a roste na jedničku.
Hezký den
Pavel

úte 02. bře 2010 22:11:41
Moderátor

K tomu sklenobýlu, jedná se o rostlinu, kterou jeden čas považovali v ČR za vyhynulou. Naštěstí to byl spíše omyl kvůli nepravidelnosti kvetení, tím pádem těžké nalezitelnosti (nejspíš kvete i pod zemí). Jedná se o rostlinu chráněnou úmluvou Cites a mohlo by to znamenat i dva roky v chládku. Tak opravdu doufám, že se jedná pouze o omyl a že máte rostlinu jinou.....

úte 02. bře 2010 23:21:16
Moderátor

K tomu mému Cypripediu, právě jak říká pan Heger, je to jediná možnost, kde by rostlina byla celý den ve stínu. Roste tam dobře i kapradí, takže by se tam opravdu mělo nejlépe. Já radši dlouho přemýšlím kam jí vrazit, než pak sledovat, jak chřadne. Naštěstí Kruštík bahení snese celodení slunce, tak mi stačí koupit nějaký lavor a tu mojí chudinku tam nasadit....

úte 02. bře 2010 23:27:04

No tak uvidíme. Ta chvilka před polednem znamená, že slunce se dostane mezi dvě střechy domů a asi v 2metrové skulině tu chvilku na něj bude svítit. Chvilka - cca 20 minut. Ráno ovšem od cca 8 hodin do 10, ale opět to není přímé slunce ale svítí skrz okrajové větve buku.
Pantoflík mám v zemi ještě v nádobě - jak mi doporučil p.Sembol, když jsem ho od něj kupovala. V nejhorším bych ho na podzim vyndala a dala jinam, co?

stř 03. bře 2010 7:42:43
Moderátor

V té nádobě to pan Sembol doporučuje kvůli hlodavcům. S tím sluníčkem to bude možná těžké. Dvacet minut by klidně rostlinu mohlo spálit, ale to se dá vyřešit nějakým přistíněním. Třeba nějakou deskou nebo ozdobným kamenem. Nedokážu si to místo představit. Já zatím bádám a bádám kam ho letos vsadím. Nejlepší je nějaká zídka, která stíní celý den. Rád bych si objednal ještě právě náš C. calceolus a C. japonicum, C. formosanum, C. macranthum a C. acaule, ale to je jenom moje představa(jestli mi to manželka dovolí :lol: :lol: :lol: ) Protože to je dost peněz hi hi hi.

stř 03. bře 2010 18:30:20
Administrátor

Zídka jako stínění je naprosto ideální. Poskytuje stín, chládek a přitom je za ní stále dost rozptýleného světla. Vyloženou tmu totiž cypripedia také nemají zrovna v lásce. Sice je to nezahubí (tak jako přímé slunce), ale zase se jim teba nebude chtít kvést.
Jardo, Tvůj výběr asi není pro začátek zrovna nejšťastnější. Calceolus a macranthos jsou dobré, ale japonicum a formosanum jsou choulostivé na zimní vlhkost a silné holomrazy a acaule zase na substrát a zálivkovou vodu (je silně kyselomilné)
Hezký den
Pavel

stř 03. bře 2010 21:46:22
Moderátor

Já právě myslel tyhle dát do kontejnerů a na zimu je schovávat a právě venku pěstovat C. calceolus, C. flavum, C. macranthum... Já vím, že jsou náchylné na mrazy, právě C. formosanum raší velmi brzy a většinou se stává, že puky umrznou. Nevím jak C. japonicum, ale třeba v botanické Troji jí pěstují, dalo by se říct, venku. Jsou to moc krásná Cypripedia, asi opravdu ne zrovna výběr pro začátečníky. Každopádně nějaké zkušenosti mám a také si je nechci koupit hned. Až podle toho, jak se uchytí tyto lehčí druhy, tak potom do nich skočím po hlavě. Někde jsem si všiml, že pěstujete C. reginae. To je také pěkný střevíc. Líbí se mi, že je to veliká rostlina. Ten mě napadl také, ale nemůžu mít každý druh :lol: :lol: Ještě bych se chtěl podívat po nějakých Vstavačích. Hlavně by mě zajímal Orchis militaris nebo Orchis ustulata(Anacamptis ustulata). Nějaké Prstnatce, jednoduše mám v plánu si udělat takovou malou louku. Dokonce mě zajímají i Australské druhy, ale ty se špatně shánějí. Třeba nějaké Caladenie....

Přílohy:
Poznámka: C. japonicum v botanické Troji
P5090067.JPG
P5090067.JPG [ 150.79 KiB | Zobrazeno 3935 krát ]

stř 03. bře 2010 23:42:54
Moderátor

Tak jsem to nevydržel a zakoupil jsem Cypripedium japonicum. Má dva puky a hádejte, koupil jsem ho za 300 Kč. Jsem z toho v sedmém nebi a už se těším, jak mi chcípne :lol: :lol: . Ne, musím o něj pečovat. :lol: :lol: Mám pro něj připravené místo, dostal jsem instrukce a klidně ho mohu vsadit do záhonu. Musím samozřejmě dát pozor pouze na zimní přemokření. Ani z jara se nesmí prý moc zalévat nebo nechat opršet. Mám převelikou radost a samozřejmě budu informovat o stavu růstu a případného kvetení....

pon 29. bře 2010 19:32:07

Tak to gratuluju, viděla jsem fotku louky plné tohoto cypripedia a bylo to neuvěřitelné.

pon 29. bře 2010 19:46:23
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 247 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Další