Zdravím. Potřebova bych poradit, v čem by mohl být problém u phalaenopsisů od mamky. V zásadě nikdy nebyl problém až do letošního podzimu, kdy se z nějakého důvodu na nově se vyvíjejících listech vytvořily zprvu drobné černé tečky, které se však zlehka zvětšovaly až do cca 1cm v průměru. Zpočátku jakoby mokvaly, pak oschly, přestaly se zvětšovat, ale okolí začalo žloutnout až postupně zežloutnul celý list. Proces žloutnutí pokračoval až směrem ke středu rostliny, až bylo nakonec zasaženo vše, včetně srdíčka a kytka uhynula komplet. Po celou dobu "umírání" byly kořeny v pohodové kondici, v podstatě jediné se zachovaly zdravé, až do definitivního odumření celé rostliny.
Žádné škůdce jsem nikde nezaznamenal, průvan, přemokření bych asi také vyloučil. Z cca 20 rostlin rozmístěných v ložnici a v kuchyni byla prozatím zasažena asi polovina a to nezávisle na rozmístění. Tedy v obou místnostech cca polovina rostlin zatím v pořádku, druha bohužel nikoli.
U několika kusů jsem se pokusil při nalezení teček list co nejblíže k středu rostliny odstranit a ošetřil skořicí, zdá se, že postup žloutnutí se zpomalil, ale nezdá se mi, že by se zastavil úplně.
Z důvody obavy o zbylé kytky se tedy obracím s žádostí o radu, třeba se již někdo s podobným problémem setkal. Jinak podotýkám, že vždy se tečky objevily jen na nejnovějším listu, staré vždy byly v pořádku až do doby, než byl zasažen střed rostliny
Fotky neumím upravit, tak snad nebudou vadit fotky z rajčete...
https://jarkh.rajce.idnes.cz/Orchidej/Předem děkuji za rady