Příloha:
P1340846.JPG [ 104.97 KiB | Zobrazeno 6392 krát ]
Příloha:
P1340847.JPG [ 117.96 KiB | Zobrazeno 6392 krát ]
Příloha:
P1340848.JPG [ 97.07 KiB | Zobrazeno 6392 krát ]
Ty celé žluté listy to je ok. Opadnou v období sucha ze starších pahlíz. V přírodě má tento druh velmi často pouze poslední list na rhizomu před rašením nového. Někdy ani to ne a kvete zcela bezlistá rostlina. Ta ale nekvete tak bohatě jako ty olistěné.
Mně jde o ty listy kde zfialoví cca horní půlka listu a po čase tato někdy i zežloutne a zaschne.
Měl jsem na to teorii, že brzy na jaře kdy je nedostatek světla a list se tvoří od špičky tak naroste slabé pletivo které po sléze nedokáže vyzrát a tak je náchylné k poškození sluncem a proto se brání fialověním. Také někdy poté zežloutne-když se neubrání. Druhá půlka listu, tedy od půli k řapíku roste v období březen-duben kdy je již světla dosti tak tyto problémy nikdy nemá. V přírodě má tento druh i v zimě stejně světla jako u nás v létě. U mě mají rostliny v zimě cca 3000lx ze zářivky 2700°K. 3000lx je snad popálit nemůže. Aby to bylo ještě zamotanější tak Dendrobium senile které přisvěcuji 30000lx 4000°K tak je úplně v pohodě a nic se na něm nepřipaluje. A aby to bylo ještě zamotanější tak mi to fialovění konců dělá i speciosa která mi přišla na konci léta od Elsner a naopak to nedělá ten největší trs L. speciosy co kvetl 6ti květy. Ostatní příbuzné druhy mi to také nedělají ani Laelia anceps, autumnalis i gouldiana jsou ok. Přitom hnojené jsou přibližně stejně. A teď "babo raď "
Za článek díky, neznal jsem ho, přečetl, je poučný ale moc mi nepomohl. Já měl do nedávna problém že jsem dusíkem spíše přehnojoval, ale mohu zkusit na jaře zálivku hnojivem s větším obsahem dusíku i když nevím jestli v první fázi buzení a vývinu poupat je to dobré. Naštěstí tento problém kvetení rostliny nijak neovlivňuje.
A ještě něco: ESTRACA má speciosu také. Jemu se budila později, pak mu ale nekvetla a problémy s fialovými konci listů myslím nemá. To by možná mohlo podporovat tu mou teorii mála světla při rašení.