Ďakujem - pochvaly odovzdám
Či je to C. alebo Lc. neviem - ako som kúpil, tak ju mám evidovanú. Na zozname orchidroots nie je, ale zato je tam C. Chian-Tzy Guiding
http://www.orchidroots.com/orchid/100945022/hybrid_detail/?tab=sum takže by to mohla byť skutočne C.
Je tmavofialovej farby. V eshope bola na fotke červená, na čo som sa tešil, ale po rozkvitnutí ma čakalo "malé prekvapenie".
Čo sa týka pestovania ...
Áno, pestujem ju v plastovom kelímku (250 ml) s trochou hrubých kúskov kôry. Pôvodne po zakúpení tiež mala biedné korene (bola pestovaná v rašeliníku), ale s rastom novej pahľúzy už má nové, pekné korene. Rastliny bez, príp. s malým množstvom koreňov, vždy upevujem tak, aby sa pri manipulácií nehýbali (na fotke vidieť kúskom drôtu prichytený list). Zároveň vysoký kelímok napomohol stabilite. Rastlina nehnije - korene majú aj vďaka hrubému substrátu dosť vzduchu, naviac zhora fúka ventilátor, v kelímku je niekoľko dierok na "vetranie" a tiež zalievam len málo a následne nechávam poriadne vyschnúť (žiadné denné rosenie). Teraz v zime zalievam 2x za týždeň. Cez leto 3 - 4x Celkovo pestujem orchideje v suchších podmienkách, až na pár výnimiek. Naviac raz v mesiaci zalievam vodou s prídavkom vápniku (napomáha tomu, aby koreňom neuhnívali špičky koreňov) a raz s prídavkom vitamínu B1 (podporuje rast koreňov).
Až táto rastlina dokvitne a začne rásť nová pahľúza, presadím ju z kelímka do iného kelímka - už nie vysokého, ale do širšieho a vysokého zhruba ako je výška substrátu.
Ak máte k tomu ešte nejaké otázky, pýtajte sa.