Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je úte 13. kvě 2025 6:41:52

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 Množení zajímavých a vzácných rostlin 
Autor Zpráva
Administrátor

Příspěvek Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
Přiblblé dotazy lze bez problémů podávat. ;) Je však třeba čekat i přiblblé odpovědi. A to asi nikoho vpřed neposune :P
Jinak až pojedeš přes celou republiku pro pytlíček agaru, tak napiš, dáme řeč :lol:
Hezký den
Pavel

úte 23. úno 2010 16:04:55
Profil Zobrazit autorovy stránky

pro pavelheger:

No já tě teda beru za slovo, ale jenom abys toho ještě nelitoval, až se tam objevím! :lol:

A už nebudu podávat žádne přiblblé dotazy, slibuju :-))) Teda, aspoň se pokusím :-)))) Zatím pročítám ty stránky a musím říct, že je to fakt síla s něčím takovým začít :-/ No uvidíme, jaké budou úspěchy. Jen mi mrzí - nedávno mi kvetly dvě vandy současně, mohl jsem to zkusit na nich.

úte 23. úno 2010 17:07:14
Moderátor

Přiznám se udělal jsem chybu, měl jsem se vrátit do sekce in-vitro a bylo by to jasnější. Ale opylování orchidejí jsem tam nechtěl dávat a teď čumím co jsem nadrobil a jak se rozjela diskuse na nesprávném místě.
Dotazy co a jak to je vždy problém.Každému odpovídat zvlášť je těžké. Myslel jsem si, že by to šlo nějakou cestou která je poměrně dlouhá ale času je dost než semeníky dozrají.
Cestou něco jako postupné instruktáže. Podrobný popis by vydal na menší knížku. proto navrhuji vrátit se nyní na množení in-vitro a pokračovat tam.
Nespěchejte je toho celkem dost a jednotlivé kroky mají své naprosto přesné určení a nemá cenu nějak předbíhat.

úte 23. úno 2010 17:38:07

Nojo, tak co si tu počnem, virensovi už zrají semeníky a to nám jěště nepopsal jak květy opiluje a utekl do jiného vlákna aby vysvětlil že zamíchá špetku agaru studniční vodou, přidá pár kapek hnojiva, zapoměl na multivitamín, možná i kopu vajec. Recepty ve stylu Magdalény Retigové jsou fajn, ale ne vždy fungují a pokud ano tak většinou jen jeho autorovi. Vzácné rostliny jsou vzácné proto že je málo příležitostí je získat, proto když seženu jeden kousek tkáně musí se mi povést ho udržet při životě. Pokud budu vařit podle receptu pár kapek to jsou dvě nebo možná dvacet, agaru aby to drželo pohromadě, nebo trochu víc? Ten multivitamín byl snad Spofavit a vejce patří možná do jiného receptu, tak mi možná vyroste místo 100 000 rostlinek vyroste sto, možná místo stovky nevyroste nic, možná místo kytky kvasinka.

Proto stojí litr média stovku, protože za pět let si můžu koupit totéž médium, každý kdo ho uvaří, uvaří totéž, stejná semínka porostou v tomto médiu pak porostou komukoliv a kdekoliv stejně.

Tak mi s toho vychází že zůstanu tady, třeba budu množit radši vegetativně, třeba vzácné rostliny, nebo třeba obyčejné jen tak pro radost, třeba budu moct někomu poradit, třeba poradí někdo mě a vtom je krása třeba tohohle fóra.

A tady je letošní falanítko
Obrázek

úte 23. úno 2010 20:53:43

hyblm : Virens se nabídl nás, vesměs začátečníky, něco naučit. Protože vy už množit jak píšete umíte, tak zůstaňte na tomto vlákně, kde můžete radit dle svého úsudku a virens (předpokládám ) nám bude psát na vlákně in vitro zase své rady a zkušenost. Protože virense zřejmě neznáte, nepochopil jste to, co nám psal. Ne Magdalenu Rettigovou, ale to, že se nemusíme bát množení zkusit, že vedou i jednodušší cesty než složitá laboratorní práce.

úte 23. úno 2010 21:30:17
Profil ICQ
Administrátor

hyblm, musím se přiznat, že si nejsem jistý, jak poznámku chápat, jestli to bylo v žertu nebo naštvaně nebo snad ještě jinak...? Každopádně domnívám se, že jakékoliv špičkování zde není na místě. Byla by veliká škoda, kdyby kvůli některým nesprávně pochopeným myšlenkám docházelo k rozbrojům. Kvůli tomu zde nejsme.
A jestli se naštvu, tak obě vlákna sloučím a bude po ptákách :lol:
hezký den
Pavel

úte 23. úno 2010 22:32:15
Moderátor

hyblm,
jsem nad věcí a nemůže mne naštvat žádná rádoby vtipná připomínka. Jinak ze stopky jsem množil Phalaenopsisy před 35 lety protože jedna špičková rostlina stála malá o velikosti leaf span 5cm 1600 kč plus pošta. Přestal jsem s tím když kvalitní meristemové rostliny stály 500kč kvetoucí . Ale jako zábava moc dobrý. Současně příkládám přesný recept (lze ho nalézt na netu) je z 90% úspěšný.
Možná vás zarazí, že celkem dobré výsledky měl známý akvarista když nařezané stopky propíchl kouskem polystyrenu a nechal plavat v akváriu. Z 20 kolínek
3 rostliny. Můžete porovnat s receptem na 90% úspěšnost. Podotýkám vše se dělá ve sterilním prostředí ale v akváriu to plave jen tak.

Přílohy:
IMG_0005.jpg
IMG_0005.jpg [ 81.21 KiB | Zobrazeno 6577 krát ]
stř 24. úno 2010 0:01:00

Pavle na rovinu - mám dojem že jsem virensovi vlezl na jeho vlákno, samozřejmně nechtíc v úvodu asi měl narovinu napsat že hledá jen posluchače. Pro virense - jsem rád že jsi se neurazil a teď vážně jak nejlépe na to opilování, ptám se přímo a prosím tě o odpověď, pokud ti tu vadím napiš Pavlovi, souhlasím s tím aby všechny mé příspěvky smazal nebo přesunl jinam, případně vlákna sloučil. S tím receptem to asi nemyslíš vážně, nakoupit chemikálie před 35 lety by asi nešlo vůbec a dnes by to stálo v průměru 300 za komponent. Všichni tu očekáváme a to už velmi nadrženě něco konkrétního z tvých dlouholetých zkušeností tak už to rozbal!

stř 24. úno 2010 1:06:41
Moderátor

hyblm, no snad nečekáš že ti povedu ruku při opylování. Krásně jsi vložil perfektní
fotky kde je vše popsáno. Fakt nechápu co ti na opylování není jasný. Napiš přesně o co ti jde. Když jsi zvádl množení s kolínek Phal tak snad opylení podle fotek snad nedokážeš? Ale podle tvých formulací "něco konkretního z tvých
dlouholetých zkušeností" nevím co tím myslíš a co by jsi chtěl slyšet. Myslím , že tím chceš jen naznačit, že netřeba dlouhých zkušeností. Vůbec mi nejde o to
okupovat nějaké vlákno ale nečiní mě potěšení diskutovat s tebou tímto způsobem.

stř 24. úno 2010 1:33:35

hyblm píše:
Vegetativní množení phalaenopsisů? no prosím, http://www.orchideenvermehrung.at/english/index.htm ozvalo se ze sluchátka a Google to i přeloží.

Děkuji za odkaz, je to tam moc hezky popsané. Tohle určitě vyzkouším. Beru to tak, že by člověk měl postupovat od jednoduššího ke složitějšímu. Takže pokud se mi podaří namnožit vegetativně phalaenopsis, tak se MOŽNÁ pustím do nějakých křížení a výsevů. Ale upřímně přeji zdar těm, kteří jdou rovnou na výsevy. Odvážným štěstí přeje!

stř 24. úno 2010 7:46:19
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další