Kvetinka: Někdy u kaktusů jde o hniloby cévních svazků, kdy na řezu vypadá rostlina zdravě, ale infekce je rozvedena již do celého těla a rostlinu nelze zachránit. Myslím, že u orchidejí to může býti podobné. Vždy kromě zasypání řezu dřevěným uhlím se vyplatí namočit řez krátce do peroxidu vodíku 1%, nebo lihu ke zničení případné infekce.
Je zajímavé, jak při pěstování Vand se uvádí a to i na tomto fóru, že stačí 1x týdně rostlinu namočit, že je možné a prospěšné letnění ap. Nyní v souvislosti s mým zmlazováním jsem si přečetl na tomto odkazu
http://www.orchideje-pestovani.info/dru ... eji/vanda/ jak pěstovat Vandy. Je tam uvedeno, že pod hranicí 70%r.v. se nedají zdárně pěstovat. Venku tady v Praze mnohdy vlhkost vzduchu nedosáhne hranice 70ti % ani v nočních hodinách. Možná někde v přírodě je vlhkost vyšší, ale zase tam jsou škodlivé poklesy teploty. Je tam uvedeno, že s volnými kořeny je nutné je několikráte denně rosit, nebo v bytě každý den na půl hodiny namočit do měkké vody. Tedy přesně to, co jsem na rostlinách vypozoroval pěstováním- že kořeny je nutné ve vegetaci často smáčet.
Nevím proč někdo uvádí že stačí rostlinu 1x týdně namočit. Podle mě je to zcela nedostatečné a rostlina strádá. Jedině že by ji někdo měl ve skleníku, kde je r.v. okolo 95% a tak nedochází k výparu vody rostlinou. Takže stačí si přečíst zmiňovaný odkaz a je to lepší než číst spoustu protichůdných příspěvků
Je to prostě tropická rostlina, které vyhovuje vysoká vzdušná vlhkost, časté namočení kořenů při teplotách nad 20°C a hodně rozptýleného světla. Tedy spíše tropický skleník nežli pěstování venku.