Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 06. říj 2024 0:51:01



Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 Množení zajímavých a vzácných rostlin 
Autor Zpráva
Moderátor

Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11
Příspěvky: 1228
Bydliště: Brno
Příspěvek Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
Evo, z Paph. bych nezačínal. Tam je problém z klíčením semen. Je lepší začít
s čímkoliv jiným.
Já po opylení označuji květy běžným štítkem na drátku který obtočím kolem stopky. Na štítek napíši Blc. a jméno x Bc. jméno
pod to datum opylení. To stačí. Pokud jsou semeníky zelené není třeba se o to zajímat ale občas kontrolovat jestli nezačíná žloutnout stopka semeníku. Většina semeníků je zralá pro výsev v zeleném stavu podstatně dříve než když bereme semena z již prasklého semeníku. Semena u Cattleje mohou být zralá třeba po 8-9měsících ale semeník může prasknout i po 13-14 měsících. Je z toho patrná úspora cca 6 měsíců. Je dobré když už žloutne stopka po mnoha měsících tak semeník odstřihnout , oprat ve vlažné saponové vodě a nechat oschnout a dát do papírové obálky kde praskne. Prasklý semeník ve vitrině nebo skleníku je napaden různými plísněmi
a semena pak musíme více sterilizovat což může přinést hodně kontaminovaných láhví. Nejlepší je vysévat ze zeleného semeníku. Méně práce lepší výsledky. Mnohdy se však nepodaří zavčas odhalit prasknutí semeníku a tak pro začátek je dobré umět vysévat semena již vysypaná do obálky.


pon 22. úno 2010 22:32:00
Profil
Moderátor

Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11
Příspěvky: 1228
Bydliště: Brno
Příspěvek Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
ssscream,
já považuji nákup lahví za nejlepší způsob. Mám trochu odlišný náhled na pěstování jak většina orchidejářů. Těší mne když mi kvetou stále nové a nové rostliny. Maximálně mne uspokojuje napětí jak asi bude květ vypadat
a jak se na něm projeví nějaké ty Mendelovy zákony.(u hybridů)
Sterilizační roztok na semena a zelený semeník je běžné chlorové vápno. (ne všude k dostání.) Já raději používám SAVO.


pon 22. úno 2010 22:49:17
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16
Příspěvky: 4267
Bydliště: Svatá, okres Beroun
Příspěvek Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
virens,vím, že se střevíčníky je pak problém, proto jsem se ptala. Tak zkusím některý z těch phalů, teď mi jich kvete dost. Jinak se chystají na květ botanická dendrobka, ale tam moc nevím, jak na ně.


pon 22. úno 2010 23:24:09
Profil ICQ

Registrován: ned 20. pro 2009 0:07:40
Příspěvky: 7
Příspěvek Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
No, evidentně tu má nejvíc skušeností virens, takže dík za informace a jen houšť a větší kapky. Pafíci jsou sice pro klíčení dost specifičtí ale snažil jsem se o opilení 3x a nepovedlo se. Pokud by se povedlo, pak existuje úsloví když pánbůh dopustí i motyka spustí a povedl by se i výsev, hlavně nezahořknout, nepanikařit údajně pafíci dokáží klíčit i půl roku po výsevu. V současnosti se snažím promyšleně skřížit vše co rozkvete.

Sterilizace je trochu problém, kdo to umí nerad prozrazuje, používat chlorové vápno je pro mě novinka, obvykle je zmiňován 70% alkohol (pouze oplach) nejčastěji bělidlo = Savo cca 10% roztok s oplachem sterilní vodou a peroxid vodíku 0,5 až 10% nejčastěji 3% z lekárny, má výhodu že se nemusí oplachovat (tak pečlivě) jako Savo. Proto lepší sterilovat zelený semeník než proklatě malá semínka orchidejí, třeba vanilku zná určitě každý.

Samozřejmě nemá smysl posuzovat finanční stránku věci, orchideje z vlastních výsevů budou asi ty nejdražší, ale dávají člověku pocit tak trochu býti otcem svým rostlinkám a těšit na první květ se dá i několik let jak zmínil virens.

Rychlejší způsob je vegetativní množení, které už se mi daří u falaňáků jsou to spící očka na květním stvolu - po odkvětu rozřezat a do zkumavky.
Po 3 měsících první lístky půl roce plánuju zkoušet zakořenit. Celé to však má vadu - získáme rostlinky nachlup stejné jak už to u vegetativního množení bývá, proto virens preferuje množení generativní. Stvol se však dá získat i od kamaráda a tak to má také svůj půvab.

No, ale zkusíme i jiné zajímavé či vzácné rostlinky ? Já se učil na afr. fialkách a taky byla radost když se zadařilo.

Ještě nějaká morfologie květů od p. Ederera:

Oncidium
Obrázek

Diocentrum
Obrázek

Burrageara
Obrázek


úte 23. úno 2010 1:08:27
Profil

Registrován: čtv 17. pro 2009 13:48:53
Příspěvky: 89
Bydliště: Olomouc
Příspěvek Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
Mohli byste tu někdo prosím popsat podrobněji i správný postup vegetativního množení těch phalaenopsisů?


úte 23. úno 2010 8:01:10
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: ned 20. pro 2009 0:07:40
Příspěvky: 7
Příspěvek Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
Vegetativní množení phalaenopsisů? no prosím, http://www.orchideenvermehrung.at/english/index.htm ozvalo se ze sluchátka a Google to i přeloží.


úte 23. úno 2010 11:14:12
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 18. čer 2009 16:13:42
Příspěvky: 162
Bydliště: Most, Kaznějov
Příspěvek Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
Pánové, nechtěli byste při návštěvě ukázat názornou ukázku? :-) Budu další, nejspíš pro Vás debilní otázky, ale jsem opravdu jen začátečník a rád bych se tyto způsoby množení naučil.

1) Chápu tedy, že semínka, pokud se nějakých dopracuji, vložíte do sterilního prostředí - nějaké flašky (přibližně takové, jaké si čas od času objednávám). Ve flašce bude agar? Kde se dá takový agar sehnat?

2) Jak mluvíte o rozmnožování spícími očky - opravdu jen rozřežete ten květní stvol a vložíte do zkumavky? Je v té zkumavce ještě něco navíc? Zkumavka je uzavřená nebo do ní proudí vzduch?

_________________
Nic není nemožné.


úte 23. úno 2010 11:47:13
Profil
Administrátor

Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34
Příspěvky: 3344
Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
Příspěvek Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
Předem bych všem, kdo ještě nečetli doporučoval k přečtení: viewtopic.php?f=23&t=41&st=0&sk=t&sd=a

Agar jsem ve svých začátcích kupoval po 10g ve zdravé výživě (ul. Orlí, Brno). Profíci na tímto agarem ohrnovali nos, ale já s ním byl spokojený. Nyní mám čistý a rozdíl jsem nepozoroval.

Ssscream, zdá se mi to, nebo jsi nečetl doporučovaný odkaz od Hyblm? Tak tedy ještě jednou: http://www.orchideenvermehrung.at/english/index.htm

Pokud se bude někomu zdát, že informace z Těch co už ve výsevech někam pokročili lezou jak z chlupaté deky, tak jsem přesvědčen, že to není zdání. Pokud mohu mluvit za sebe, tak jsem byl ve svých začátcích (ostatně dneska nejsem o moc dál) přesvědčen, že až se něco dozvím, tak to naučím všechny kolem. S vydaným (nemalým) úsilím jsem ale zjistil, že ty informace mě něco stály. Jsem sice kdykoliv připraven se o ně podělit (a nic nezatajit), ale potřebuju k tomu správnou stimulaci a odezvu z druhé strany. In-vitro výsevy beru jako vysokou školu pěstění orchidejí, a tak to nelze brát tak, že potencionální žák přijde a řekne:" Hle, tady mě máš a per to do mě pod tlakem.." :lol: . Vidím to tak, že já jako potencionální učitel říkám:" Hle, tady mě máš, ptej se na co chceš a já Ti odpovím. Ale ptej se chytře nebo se toho moc nedozvíš!" ;)
Tak snad jsem vás nevylekal :lol:
A proto hajdy opylovat, vylít (nebo sníst) všechny zavařeniny :lol: , nakoupit agar a medium, nachystat tlakáče .... a s chutí do toho!
Hezký den
Pavel


úte 23. úno 2010 12:28:08
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: ned 20. pro 2009 0:07:40
Příspěvky: 7
Příspěvek Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
Kdo má jako já problém s angličtinou, zkuste vynikající článek http://www.darwiniana.cz/chramst/search.php?rsvelikost=sab&rstext=all-phpRS-all&rstema=21 je sice o masožravkách, ale médium 1/2MS je vlastně stejné jako Orchimax, vybavení je také stejné, postupy jsou také hodně podobné, takže čtěte jaké že to krásy TC na vás čekají a podrobnosti společně určitě dořešíme.


úte 23. úno 2010 13:18:42
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: čtv 18. čer 2009 16:13:42
Příspěvky: 162
Bydliště: Most, Kaznějov
Příspěvek Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
Rozumím a beru na vědomí :-) Kdybych byl na Vašem místě, napsal bych to samé. Prostě nepokládat přiblblý dotazy :-) Právě mi rozkvétají některé phalaenopsis, tak to hned vyzkouším na nich a jsem zvědavý, co z toho bude. Děkuji moc za radu, kde koupit agar. Asi si udělám výlet do Brna :-)

Text od hyblm jsem opravdu nečetl. Bohužel jsem v zapálení okamžitě začal odpovídat a ptát se na další dotazy a neaktualizoval jsem stránku, proto jsem si odkazu nevšiml. Hned ho začnu "luštit" :-)

Moc všem děkuji za rady! ;-)


P.S.: Už čtu a teda... to je fakt počteníčko! :D

_________________
Nic není nemožné.


úte 23. úno 2010 14:25:25
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron