Re: Množení zajímavých a vzácných rostlin
Výborně, to jsou slova do pranice. Takže k samotnému opilení:
Phlaenopsisů je všude nejvíc, takže na obrázku odloupneme anther cap, pod ním jsou dvě kuličky pollinia, která je třeba nacpat do díry druhého květu (samičky) zvoucí se stigma, aby vyklíčená pilová zrnka dosáhla přes stigma channel do kýženého ovaru kde se nám začnou vyvíjet semínka.
Ještě několik poznámek ad 1) odebereme-li z květu pollinia, obvykle rychle uvadne - pokud je květ současně samičkou, může uvadnout dříve než dopadne opilení (např u mého dendrobia) je třeba počítat s tím že máme-li na dendrobiu po dlouhé době jeden květ, druhý den po odběru nám ho bude líto. Překvapivě nadějně vypadají semeníky na ASCD. Udomchai beuty k opilení jsem použil dva květy na téže rostlině. ad2) zřejmě bude hrát nemalou roli nalézt vhodnou dobu po rozkvětu kdy přistoupíme k opilení, aby byl pyl a stigma dostatečně zralé a není jasné podle čeho to poznat. Ad 3) zrání semen je dlouhodobá záležitost něco jsem našel zde:
http://members.iinet.net.au/~barryg/SPECIES.htm ad 4) Kdy semeníky sklidit, ještě zelené - dobře se sterilují nebo úplně zralé dají se sít po částek (lze část poslat kamarádovi) hůře lze najít kompromis mezi kontaminacemi a smrtí v sterilizačním roztoku.
Evidence rostlin jsem pořešil nákupem fotoalba a plastových samolepek, samolepky jsem potiskl na laserové tiskárně číselnou řadou vždy po tuctu stejných. stejné číslo lepím na kytykáč, fotografii kterou šoupnu do alba spolu s papírem na poznámky a zbytkem čísel. Pokud rozsadím nalepím nové samolepky na nové kytykáče, pokud opyluji lepím dvě samolepky na nový papír + další nové (pro každý květ) na poznámky kde samozřejmě poznamenám datum případně umělecký záměr. Čím více detailů tím lépe protože detailně popsaný neúspěch má značnou informační hodnotu.
Tak a nyní bude doufám následovat smršť připomínek a nápadů, jo a pro EvuJ jěště obrázek
a dnes končím potřebuju ještě přepasážovat pár falaňáků, tak hoj.