Příloha:
P1280589.JPG [ 90.33 KiB | Zobrazeno 3196 krát ]
Něčemu nerozumím:
2-3dny prší za období od listopadu do konce dubna? Pak píšete, že jednou se stalo, že dokonce měsíc nepršelo. Nějak to nejde dohromady. Nebo jste myslel že prší 3 dny v každém měsíci?
No já myslím, že ty údaje na accuweather.com jsou spolehlivé a uvedl jsem je v té tabulce pro dané nadm. výšky. Období sucha tam ale nastává začátkem října, nikoli listopadu- podle nich.
Je pravda, že tam uvádějí cca 30 mm srážek za měsíc. Je nutné si ale uvědomit, že v přírodě odpaří rostlina cca 4x více vody než u mne ve skleníku kde je nehybný vzduch, nižší teplota a žádné hřejivé sluníčko ani vítr. Proto jsem sušil totálně, i když podle údajů bych měl jednou měsíčně rostlinu namočit.
Také je otázkou, kolik vody se při dešti dostane v přírodě skutečně na rostlinu. Ten známý bydlel v horách. V jaké nadm. výšce?
V horách prší více nežli v nížině a jsou tam také více mlhy. To je spousta otázek, bez jejichž zodpovězení jsou ty údaje těžko použitelné.
U mně je ale stále na prvním místě zamyšlení se nad rostlinou jako takovou. Když si vyvinula zásobní orgány, tak asi proto, aby jí umožnily přežít období sucha. V přírodě dokonce i nejedna rostlina suchem chcípne, protože ji Pánbůh včas nezalije
U mne se pahlízy i při mém "drastickém" sušení scvrkly tak o 60% objemu. Tedy rostlině zbývá do úplného vyčerpání ještě více jak 5 měsíců sušení, protože bez listů bude stále méně odpařovat. Říkám si tudíž, že není zdaleka tolik vyčerpaná aby nemohla nasadit docela slušně na květ.
Naopak mi přijde nepřirozené, aby pahlízy byly napité i v období sucha. Dále jsem se také přesvědčil, že i zcela seschlé rostliny pokud mají zdravé kořeny tak se dokáží v poměrně krátké době napít a mají opět pahlízy nalité k prasknutí. Určitě ale není správné rostlinu vysušit na 90 nebo více%. Prostě všeho moc škodí.
To jsou zhruba mé myšlenkové pochody, které mne vedou k tomuto způsobu pěstování
. Navíc zatím jsem neobjevil techniku jak toto Dendrobium zbavit listů bez intenzivního sušení
Snad jedině nůžkami
Člověk musí být trpělivý a nespěchat, aby něco vyzkoumal byť i neúspěšného. Tuto sezonu zkouším tento způsob a pokud to nezafunguje tak příští sezonu to budu dělat jinak. Nedotáhnout jednu techniku do konce by bylo naprostou ztrátou času.
D. densiflorum jsem také docela slušně sušil a nyní již nasazuje na květ.