Paphio píše:
No těch 10uS nedělají minerály ale CO2 a stopa minerálních kyselin. 10uS se mi zdá že měřák podměřuje je to tak dolní hranice možného. Tvrdošíjně se drží názor že voda o nízké vodivosti je škodlivá- ale to by epifyty v tropech musely zdechnout!! Jistě, rostliny potřebují živiny, ale jednorázová zálivka vodou která je neobsahuje jim neškodí, naopak je to občas třeba aby se vypláchla rezidua z hnojiv. Vodu ze sušičky jsem neměříl ale vylučuji že bude mít 5uS.
Myslím, že z té sušičky to bylo myšleno spíše jako pravidelná zálivka pro několik rostlin nikoli jako něco občas-alespoň tak jsem to chápal.
No přeci víte, že tu chemii moc neovládám
. Já ale vycházím z představ. Přeci když letí kapky vzduchem tak sebou berou i prach z atmosféry. V mracích je také něco prachu a když kapka stéká po listech tak je očistí zase od prachu. Před tropickou bouří se někdy zvedne spousta prachu. Téměř každý den jsme viděli v Mex. čertíky, což jsou malé vzduchové víry podobné tornádu a ty luxovaly také docela dosti prachu, který se pak usazuje na rostlinách a všude okolo. Prach chápu něco jako OBM
. Rozhodně si nemyslím, že tropickým deštěm se dostane ke kořenům orchidejí podobné médium jako při zálivce destilovanou vodou. Kamarád pil v Mexiku pouze čistou vodu ze strachu před nemocí a skončil na kapačkách. Ostatní pili pivo a byli v pohodě
S tím CO2 nevím. V garáži mám rok starou destilku a když jsem do ní strčil konduktometr tak ukázal 0uS. Když jsem nachytal dešť tak 10uS. I v té destilce po roce je přece CO2 také. Proč tedy rozdíl oproti dešti 10uS ? Nemůže to být způsobeno spíše minerály z prachu? Kapky deště podobně jako vločky snad vznikají původně také na prachových částicích. No já bych to s tou čistotou vody zase nepřeháněl. Každý ale ať dělá jak uzná za vhodné.