Zdenka píše:
Poupata jsou krásná. Nezkoušel jste oddělit zadní pahlízu? Není to až tak malá kytka. Třeba by šla probudit
Kytka má celkem šest pahlíz. Loni v létě jsem oddělil jednu starou trochu scvrklou pahlízu. Postupně chřadla až nakonec zežloutla a chcípla. Myslím, že by se v trsu našla určitě nějaká silná pahlíza na rozmnožení. Já ale tu rostlinu nechci rušit a něco riskovat.
Navíc také chci napěstovat velikou kytku která by mohla zakvést samičími květy.
Před třemi lety jsem rostlinu připravil o kořeny v rašeliníku, který dostatečně rychle nevysýchal. Myslím, že až nyní se z toho vzpamatovala a utvořila si další zdravé kořeny. Tak ji ještě nějakou dobu nechám, jestli po zesílení nerozdělí růstový vrchol.
Nyní řeším problém s jedním Cyrtopodiem. Na podzim jsem mu rovnal pahlízu a přitom ji asi trochu poškodil bázi. Během zimy uhnila jedna pahlíza a nyní jsem zjistil, že odehnívá druhá. Měly ale poškozené pouze báze. Vše vždy dezinfikuji lihem a pak zasypu dřevěným uhlím. I přes to, že rostlina je stále na sucho tak hniloba pokračovala. Nyní mám dvě pahlízy k zakořeňování, tak jsem zvědavý jestli ho takto rozmnožím. Jestli odejde ještě jedna pahlíza tak ho budu muset vyndat a nějak naporcovat, abych nějaké části zachránil.