Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 9:12:33

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 564 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 57  Další
 Poupata 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Poupata
Tak to bude naprostý luxus. Já svůj nekvět sphacelatum dala Romanovi na Kačinu. A teprve tam se rozhodlo vyhnat stvol.

Naposledy upravil Zdenka dne ned 09. dub 2017 19:32:06, celkově upraveno 1

ned 09. dub 2017 18:56:13

No, to bude dvojitá nálož! Krása. :P

ned 09. dub 2017 19:08:38

Zdenka píše:
Tak to bude naprostý luxus. Já svůj nekvět sphacelatum dala Romanovi na Kačinu. A teprve tam se rozhodlo vyhnat stvol.

Zdenko, občas jsou to potvory. Dostal jsem ho od kamaráda, kterému nezakvetlo 15 let a už ho chtěl hodit na kompost. Mně nekvetlo dalších 6 let. Pak jsem ho jednou celé obalil sphagnem aby vypadalo lépe a během měsíce mělo najednou asi 15 květných stvolů byť bylo na stále stejném místě. Od té doby kvete velice bohatě každoročně a už ho ani ničím neobaluji. Je zasazeno v košíku a to mu vyhovuje. V knížkách se píše, že je chladnější a mně takhle blázní v teplém skleníku. A pak věřte knížkám.

pon 10. dub 2017 9:11:52
Profil Zobrazit autorovy stránky

Já vím, že už jste mi to psal. Zkoušela jsem s ním všechno možné. Nejspíš ale funguje vlhčí vzduch, to máte vy i Roman, já ovšem ne. Možná i větší teplotní rozdíl mezi dnem a nocí. Důležité je, že rostlina pokvete, to mne těší. No, že se to nepovedlo mně, to mne štve, nebudu zastírat. Ale tak to je a už ho prostě nemám :-)

pon 10. dub 2017 11:10:25

Míra píše:
Zdenka píše:

Zdenko, občas jsou to potvory. Dostal jsem ho od kamaráda, kterému nezakvetlo 15 let a už ho chtěl hodit na kompost. Mně nekvetlo dalších 6 let. Pak jsem ho jednou celé obalil sphagnem aby vypadalo lépe a během měsíce mělo najednou asi 15 květných stvolů byť bylo na stále stejném místě. Od té doby kvete velice bohatě každoročně a už ho ani ničím neobaluji. Je zasazeno v košíku a to mu vyhovuje. V knížkách se píše, že je chladnější a mně takhle blázní v teplém skleníku. A pak věřte knížkám.

Nové knihy o orchidejích je asi nejlepší spálit nebo nečíst :lol: :lol:

pon 10. dub 2017 16:55:57

Zdenka píše:
Já vím, že už jste mi to psal. Zkoušela jsem s ním všechno možné. Nejspíš ale funguje vlhčí vzduch, to máte vy i Roman, já ovšem ne. Možná i větší teplotní rozdíl mezi dnem a nocí. Důležité je, že rostlina pokvete, to mne těší. No, že se to nepovedlo mně, to mne štve, nebudu zastírat. Ale tak to je a už ho prostě nemám :-)

Nechce moc sušit. Pak nekvete. Možná by se hodila vyšší vzdušná vlhkost. Nebo ten bal na kořeny, víc zalévat. Asi cokoli. Jen trochu víc vody.

pon 10. dub 2017 21:28:59

Mila.J píše:
Zdenka píše:

Nechce moc sušit. Pak nekvete. Možná by se hodila vyšší vzdušná vlhkost. Nebo ten bal na kořeny, víc zalévat. Asi cokoli. Jen trochu víc vody.

Mílo, tady bych nesouhlasil. Ano ve skleníku je vyšší vzdušná vlhkost ale v koši rychle a hodně vysychá. Navíc je to vidět i na pahlízách, které jsou mírně svraštělé, takže je to známka většího sucha a přesto kvete. Vodu dostane až koncem jara, kdy ho budu moct vynést ven a každý týden namočit. Přes zimu to prostě nejde. Už to zase začíná být obřík, takže tak za dva až tři roky bude muset z baráku jako to první o průměru metr, které skončilo v botanické Teplice. Spíš bych řekl, že právě dostatek vody přes léto tedy v době růstu je to pravé a přisušení přes zimu pak tvrdí muziku. Aby sphacelatum vykvetlo jedním stvolem se mi podaří tak u oddělené rostliny. Vždycky kvetlo velice bohatě. Jen ho člověk musí rozkvést a přijít na to ořechové jako u všeho.

úte 11. dub 2017 5:30:22

Příloha:
P1220520a.jpg
P1220520a.jpg [ 68.28 KiB | Zobrazeno 2524 krát ]
Z Drážďan jsem si přivezl ještě jedno Dendrobium harveyanum, protože se mi tento druh velmi líbí. Bylo pouze zabalené do celofánu s bohatou násadou poupat a zcela bez listů. Některé květní stvoly odešly při transportu v tašce, ale ještě dost zůstalo.
Překvapilo mě jak někomu může zcela opadat, protože já mám s opadem listů všeobecné problémy. Teď se těším až rozkvete. Ten kontrast holých klacků a nádherných květů bude zajímavý. Doufám, že se mi něco podobného povede v budoucnu u velkých trsů :)

úte 11. dub 2017 18:53:14

Míra píše:
Mílo, tady bych nesouhlasil. Ano ve skleníku je vyšší vzdušná vlhkost ale v koši rychle a hodně vysychá. Navíc je to vidět i na pahlízách, které jsou mírně svraštělé, takže je to známka většího sucha a přesto kvete. Vodu dostane až koncem jara, kdy ho budu moct vynést ven a každý týden namočit. Přes zimu to prostě nejde. Už to zase začíná být obřík, takže tak za dva až tři roky bude muset z baráku jako to první o průměru metr, které skončilo v botanické Teplice. Spíš bych řekl, že právě dostatek vody přes léto tedy v době růstu je to pravé a přisušení přes zimu pak tvrdí muziku. Aby sphacelatum vykvetlo jedním stvolem se mi podaří tak u oddělené rostliny. Vždycky kvetlo velice bohatě. Jen ho člověk musí rozkvést a přijít na to ořechové jako u všeho.

Může být. Nedomnívám se, že by sušení přes zimu přímo bránilo kvetení. Mám ale pocit, že u tohoto druhu není až tak nevyhnutelné. Asi řádný nárůst, řádná závlaha přes léto bude to hlavní.
Píšu to proto, že když jsem byl opatrný se zaléváním , taky mi nekvetly.
Jistě, nikdy jsem je nenechával trvale mokré. Tak odvážný nejsem.
U mne začaly kvést až jsem hleděl na pravidelnou zálivku. Tedy až vyschne, zavčas zalít.

úte 11. dub 2017 21:51:11

Příloha:
P1220581a.jpg
P1220581a.jpg [ 94.27 KiB | Zobrazeno 2475 krát ]
Catasetum laminatum z Guerrera začíná novou sezonu pravidelně kvetením, nikoli novým růstem. Nový růst začne až po odkvětu. S novým výhonem pak kvete podruhé někdy v srpnu. Po dokončení pahlízy pak na podzim nasadí třetí kvetení a to vykvete někdy před vánoci. Tři bohaté květní stvoly během každého roku ho však dosti vysilují, takže přirůstá pouze jedna pahlíza každý rok. Ještě nikdy se vrchol nerozdělil.

pon 17. dub 2017 10:34:02
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 564 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 57  Další