Autor |
Zpráva |
pafka
Registrován: ned 11. říj 2009 16:13:48 Příspěvky: 741 Bydliště: Jeseník
|
Re: Catasetinae
Děkuji za pochvalu. Já dávám hodně na intuici ohledně pěstování všech kytek, nejen orchidejí.. Po první takové zálivce se mi zdálo, že to nevysychá jak bych si představovala a přisunula jsem květináč trochu nad radiátor. Tak, aby nešlo teplo na květy. V té místnosti jsou okna na dvou zdech a právě na té druhé stěně mám až do večera i v mrazech otevřenou ventilačku. Takže teplota v místnosti kolem 17°- 20°C možná +- nějaký stupeň( neměřím to), ale nad tím topením to lépe vysychalo a kytce to očividně vyhovovalo a navíc jsem to zalila jen při slunném počasí. Teď je u nás už 14 dní mlha tak celou tu dobu je bez zálivky a čekám na slunce. Taky jsem ji už odsunula pryč z dosahu radiátoru a je zpět v chladnějším prostředí ( stále na jih). Nadále nechám redukovanou( ne úplně vynechanou) zálivku až do objevení nové rostliny a uvidím.
|
sob 11. úno 2017 19:03:35 |
|
|
zaruba
|
Myslím, že to děláte správně . Intuice, cit i pozorování jsou velmi důležité při pěstování i v životě.
|
sob 11. úno 2017 19:33:24 |
|
|
samamalo
|
Tak jsem koukal, jak se projevuji ty " nepěstovatelné " a objevil jsem u jedné, že se začíná projevovat jaro. Už to tu zaznělo, že trocha vody neuškodí, tak jak úplně nasucho nebo to trochu namočit ? Koukal jsem na ty videa z přesazování kataset a je to půl na půl suché mokré tak nevím.
Přílohy:
Cycnodes Wine Delight.jpg [ 160.78 KiB | Zobrazeno 3136 krát ]
|
ned 12. úno 2017 7:23:03 |
|
|
samamalo
|
|
ned 12. úno 2017 7:50:56 |
|
|
zaruba
|
Proč to všichni kříží, když stejně nejhezčí je botanika Jsem trochu ujetý na tu botaniku z kaktusů. Nedovedu si představit a ani jsem neviděl, že by měl někdo kaktusovou sbírku z hybridů. Vyjímku tvoří pouze rod Astrophytum kde s tím začali blbnout Japonci. Mě se sice líbí ale přes práh skleníku to nesmí Můj názor na zálivku znáte. V tomto případě bych ale nechal klidně na sucho je to jistější. Rostlina je zdravá, staré pahlízy napité a jde do jara. Určitě minimálně měsíc jí voda scházet nebude. Chce to cit a intuitivní chování. Také zálivka, když už, tak pouze za slunce při vyšší teplotě, jak napsala pafka Hlavně bych na suchu obral ten veškerý rašeliník z kořenů i kdyby se měly poškodit.
|
ned 12. úno 2017 9:31:57 |
|
|
Zdenka
|
Možná proto, aby si rostlinu koupil i ten, kdo nehodlá vytvářet sbírku, ale chce mít doma v obýváku něco zajímavého. Pěstování rostlin není jen o sbírkách. Je to i o přizpůsobování rostlin podmínkám v domácnostech a vkusu kupujících. Každý přece nemá skleník. Jiné rostliny, ať už okrasné nebo užitkové, se vesele kříží a hybridizují už dlouhou řadu let a není na tom nic divného.
|
ned 12. úno 2017 10:08:06 |
|
|
Zdenka
|
A co se týče zálivky, vím, že se s panem Zárubou neshodneme. Souhlasím s tím, že mech musí pryč. Ale zálivku bych odložila. Přikládám obrázky, jak jsou na tom některá z mých kataset, jsou přesazená a kořeny mají, na prvním obrázku jsou rostliny, které ještě nedostaly kapku vody a ještě nějakou dobu nedostanou. Na druhém je rostlina, která dostala první zálivku minulý týden, a za chvíli dostane druhou. Rozhodnutí je na každém, který způsob zvolí.
|
ned 12. úno 2017 11:08:57 |
|
|
zaruba
|
No vždyť jsem napsal, že jsem ujetý Já jsem si jenom posteskl po zhlédnutí příspěvku od samamala, kde jsou samí kříženci Catasetineae,(a někteří mi nepřipadají ani hezčí než botanika), že botanika je nějak na ústupu. Myslím, že i v obýváku se dá utvořit hodnotná kolekce orchidejí a nemusí mít člověk na to skleník nebo ZZ. Myslím, že Paphio je toho důkazem. Daleko větší pěstitelské umění je dostat do květu např. Encyclia citrina v obýváku nežli v ZZ s lepšími podmínkami. Je mi jasné, že se musím smířit s tím, že prodejci chtějí prodávat stále více a tak se dělají stále noví kříženci aby v nabídce byly stále nové a neokoukané věci. Potřebují do toho vtáhnout co nejvíce lidí, nejenom sběratele. Stovky kříženců člověk sežene poměrně snadno, ale botanickou E, citrina nenabízí nikdo. Dokáži se ale s touto skutečností vyrovnat A co si kdo pěstuje doma je jen jeho věc, do toho určitě nikomu zasahovat nebudu
Naposledy upravil zaruba dne ned 12. úno 2017 15:17:01, celkově upraveno 1
|
ned 12. úno 2017 11:25:17 |
|
|
zaruba
|
Zdenka píše: A co se týče zálivky, vím, že se s panem Zárubou neshodneme. Souhlasím s tím, že mech musí pryč. Ale zálivku bych odložila. Přikládám obrázky, jak jsou na tom některá z mých kataset, jsou přesazená a kořeny mají, na prvním obrázku jsou rostliny, které ještě nedostaly kapku vody a ještě nějakou dobu nedostanou. Na druhém je rostlina, která dostala první zálivku minulý týden, a za chvíli dostane druhou. Rozhodnutí je na každém, který způsob zvolí. Možná už i s pafkou Ano, v tomto se neshodneme. Jinak ale proti Vám nic nemám. Na naši při jsem dávno zapomněl a naopak si vážím toho, že když jsem sháněl to C. denticulatum tak jste se v té věci pro mne angažovala. Kdyby se všichni ve všem shodli tak by byl život nudný Raší Vám to hezky! Samamalovi v předchozím příspěvku také radím aby nezaléval. Je to jiný případ než u záchrany pahlízy na podzim.
|
ned 12. úno 2017 11:32:38 |
|
|
pafka
Registrován: ned 11. říj 2009 16:13:48 Příspěvky: 741 Bydliště: Jeseník
|
Nejsem odborník, tak jen pocitově radím Samamalo v této fázi určitě nezalévat až to bude mít kořeny tak jak u Zdenky na druhém obrázku, tak rosit jen ty kořeny a až se pořádně rozjede růst, tak zalévat normálně. Co se týče toho rašeliníku u kořenů, dávám ho na všech kytkách hned pryč a přesazuji, takže souhlas s odstraněním jak navrhuje pan Záruba i Zdenka.
|
ned 12. úno 2017 14:01:19 |
|
|